Utólag könnyű okosnak lenni...

2016. december 16. 18:13 - Al

Halálos tűzgömb Washingtonban

tesoro.jpg

Több mint 6 éve húzódó vizsgálat folyamán kiderült, hogy gondatlanság és elavult technológia okozta Washington állam legsúlyosabb ipari katasztrófáját. Az apokaliptikus jelenséget előidéző olajvállalat mégis tagad, és nem hajlandó bírságot fizeztni.

Nem kellett bekapcsolni a híreket ahhoz, hogy a washingtonbeli Anacortes lakói értesüljenek a katasztrófáról 2010 április másodikán. A robbanást ugyanis nem csak a helyszínen, a Tesoro olajvállalat finomítójában, hanem az egész városban lehetett érezni, ahogy a hatalmas tűzgömböt is bárki láthatta, a városon szétterülő fekete füstfelhőt pedig egészen közvetlenül is érzékelték. 

tesororefinery-flickr-scott_butner.jpg

A finomítóban éppen 7 munkás dolgozott a hőszabályozó készülékeken, amikor bekövetkezett a tragédia. Nagy részüknek ott sem kellett volna lenniük, csupán tapasztalatszerzés céljából figyelték a munkálatokat. John Moore, a Tesoro műszerésze rádión keresztül állt kapcsolatban velük, amikor egyszer csak egy különös hangot hallott, és a lába is remegni kezdett valamitől. Riadtan hívta a munkásokat, de már senkit sem ért el a rádión. Vagy fél perc múlva azonban bejelentkezett a brigádvezető, Lew Janz, a következő mondatokkal: "Jöjjön föl már valaki! Mind meg fogunk halni." A helyszínre siető dolgozók lángoló testeket és műszereket találtak. A 7 munkásból 3 már halott volt, 2 másik néhány órán belül halt meg, a vezető, Janz pedig még 11 napig szenvedett.

A tragédia után indított vizsgálat fényt derített rá, hogy a robbanás megelőzhető lett volna a biztonsági előírások betartásával. "A felszerelés, amit ott találtunk, 40 éve volt kitéve a vegyi anyagok és a nagy fizikai nyomás extrém terhelésének, ezért igen elgyengült Emiatt több helyen eltört a fém, ami megelőzhető lett volna a kötelező biztonsági tesztekkel, amiket 10 éve nem végeztek el." - mondta a vizsgálatot vezető Michael Silverstein.

tes_refinery_blast_405.jpg

 A Tesoro a mai napig nem vállalt semmi felelősséget a balesetért, az elhunytak családjainak sem fizettek kártérítést. Egy közleményben azt állították, hogy folyamatosan fejlesztik a biztonsági berendezéseket a finomítón belül.

 

Érdekes volt? Akkor kérünk egy nagy LIKE-ot! 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://iparikatasztrofak.blog.hu/api/trackback/id/tr2912052489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Al 2016.12.18. 20:55:52

@masada: Mi a téves következtetés? És mi a helyes? Köszönjük, ha kiigazításával hozzátesz munkánkhoz..
Utólag könnyű okosnak lenni...
süti beállítások módosítása