Utólag könnyű okosnak lenni...

2017. január 14. 08:51 - Al

Amikor a hó alatt összedőlt a mozi

knickerbocker.jpg

Talán már senki nem emlékezne erre a filmre, ha azon a washingtoni éjszakán nem történt volna meg a borzalmas tragédia.

Húsz éve nem volt akkora hóvihar Washingtonban, mint 1922 január 28-án. Az úri közönség mégis jól felöltözve útnak indult, hogy a város egyik népszerű mozijában megnézze Frank Borzage 1921-es némafilmjét, ami a helyi újságok becslése szerint vagy 1000 ember érdeklődésére tartott számot. Az újságok nem is tévedtek nagyot.

knickerbocker_theater.jpg

A Knickerboxer épülete. 5 év után omlott össze.

A Knickerbocker Theatre névre hallgató filmszínház a 18. utca és a Columbia Road kereszteződésében állt. Egy felkapott, fiatal építész, Reginald Geare tervezte az épületet Harry Crandall felkérésére 1917-ben. Crandall ekkor már egy valódi mozibirodalom ura volt, hiszen 18 filmszínházat mondhatott magáénak Washingtonban, Marylandben, Virginiában és Nyugat-Virginiában. Crandall megkedvelte Geare-t, és még további 2 mozit terveztetett vele a következő években,  Metropolitant (1918), a Yorkot (1919), és a Lincolnt (1922). A York és a Lincoln a mai napig áll.

crandall.jpg

Harry Crandall. Karrierje hatalmas bukásba torkollott.

Ami a Knickerboxert illeti, az 1700 férőhelyes filmszínház tervezésénél nem számoltak az extrém terheléssel, ami a forgalmas utak kereszteződésében álló épületet mind kívülről, mind belülről érte. Az arra haladó autók, a zenekar játéka és a súlyos szellőző berendezés ugyanis egyaránt igénybe vette az épület falait, amelynek felhúzásánál nem a teherbírás, hanem az esztétikum volt a fő szempont. A legnagyobb gond azonban a lapos tető volt, amin több mint fél méter magasan gyűlt össze a frissen lezúduló hó. A mozi dolgozói el is tűnődtek az esti vetítés előtt, hogy nem kellene-e letakarítani a tetőt, de úgy döntöttek, erre még ráérnek.

large.jpg

A nézőtér.

Bár a 28 órája tartó havazás már eléggé megnehezítette a közlekedést a városban, mégis sokan eljutottak az esti vetítésre. Crandall mozijai már csak azért is népszerűek voltak, mert amikor épp nem voltak előadások, szívesen megnyitotta civil szervezetek és egyházak rendezvényei előtt is. A jelenlévők között volt több híres személy is, úgymint egy korábbi kongresszusi képviselő, vagy a hadsereg tisztjei. Aznap este a Get-Rich-Quick Wallingford című komédiát adták Sam Hardy, Normann Kerry és Doris Kenyon főszereplésével, ami két fiatalember gyáralapításáról és gyors meggazdagodásáról szól. A 70 perces film néma volt, és a filmszínház zongorája szolgáltatta a zenei aláfestést.

glass_slide_get_rich_quick_wallingford_la00702_l.jpg

Get-Rich-Quick Wallingford plakátja.

20131025180552_adam_lindsay_gordon.jpg

Egy jelenet a filmből.

Kilenc óra körül, amikor a zenekar épp rázendített, egy repedés jelent meg a mozi mennyezetének közepén. Akik észrevették, kiabálva próbálták figyelmeztetni a nézőket, de a következő pillanatban már tető rászakadt a karzatra, és a kettő együtt omlott a földszintre. A szemtanúk rögtön hívták a rendőrséget, a tűzoltókat és a kórházakat. A város polgármestere azonnal bezáratta az összes filmszínházat, hogy megelőzzék a további tragédiákat. Rövid időn belül 600 katona és tengerész érkezett a helyszínre menteni. Az éjszakai hóviharban nehéz dolguk volt, másnap hajnali fél háromkor a roncsok még mindig beborították az egykori karzatot, és a földszinten rekedt nézőket sem sikerült elérni. 

knickerbocker-2016-01-21_0833.jpg

A romok a hóban.

A környékbeli házakban látták el a sebesülteket, a holttesteket pedig egy gyülekezeti házba szállították. 98 ember halt meg a tragédiában, köztük a mozi első hegedűse, aki 5 napja nősült, egy mézesheteit töltő házaspár és számos politikus, katona és diplomata is. 113-an sebesültek meg, sokaknak amputálni kellett a végtagjait.

victim_thm.jpg

Katonák mentenek.

Harry Crandall legfőbb riválisa, a szintén mozimágnás Tom Moore pár napon belül közleményt adott ki, miszerint az ő filmszínházai teljesen biztonságosak, és nincs köztük lapos tetejű sem. Crandall közleményekben vitatta a felelősséget, arra hivatkozva, hogy nem ért az építészethez, mindenesetre a Knickerboxer felhúzásánál pont hogy nem a legolcsóbb, hanem a legjobbnak tűnő, drágább megoldásokat választották. A tervező karrierje derékba tört, 1927-ben öngyilkos lett. Crandallt jókora bírságra ítélték, és filmszínházait szigorú vizsgálat alá vetették. Bár egy év múlva már egy új mozit épített a régi helyén, Crandall sorsa az omlással megpecsételődött.Lassan kicsúszott a vagyona a kezéből, mozibirodalmát a Warren Bros szerezte meg, ő maga pedig 1937-ben vetett véget az életének.

diadora-utility-jacket-hv-street.jpg

Diadora HV Street dzseki. 28999 Ft.

 

Érdekes volt? Akkor kérünk egy nagy LIKE-ot!

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://iparikatasztrofak.blog.hu/api/trackback/id/tr6612123145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.01.15. 16:28:51

sajnos politikusaink nem olvassák

noblesseoblige · http://fratrescalendarum.blog.hu 2017.01.15. 20:53:26

A Diadora HV Sweet dzseki a poszt végén megakadályozza a hasonló tragédiákat?

Al 2017.01.16. 10:31:58

@noblesseoblige: Azt megakadályozhatja, hogy éjszaka elüssenek a zebrán. (velem már megtörtént.)

kolompa lole 1111 2017.01.29. 13:22:38

Mi az a "Warren Bros"? Warren G. rapper és tesója? Nem inkább Warner Bros? :D
Utólag könnyű okosnak lenni...
süti beállítások módosítása