Utólag könnyű okosnak lenni...

2017. február 07. 14:11 - Al

Együtt égtek a babák és a lányok

kader4.jpg

Kevesen hallottak minden idők leggyilkosabb ipari tűzesetéről, amikor fiatal thai lányok lángoltak a Disney és Mattel számára gyártott babákkal együtt. Tűzjelző és vészkijárat eleve nem is volt, az ajtót pedig rázárták a munkásokra, akiket még a tűz közben is arra biztattak, hogy dolgozzanak tovább.  Mindez pár évvel az ezredforduló előtt.

Egy gyár, ahol nincsenek vészkijáratok, tűzoltó készülékek, tűzjelző berendezések - van azonban nagy mennyiségű gyúlékony anyag, amit ötletszerűen halmoznak fel nagy kupacokban, például pont a közlekedést szolgáló folyosókon. Ez a thaiföldi Kader játékgyár, ahol 1993-ban 4000 munkás - többnyire szegény, vidéki lányok - dolgozott. A gyárnak olyan komoly megrendelői voltak, mint a Disney, a Mattel, a Fisher-Price, a Hasbro vagy a Tyco, és soha nem érdeklődtek olyan körülményekről,  mint munkabiztonság vagy a dolgozók fizetése. A lányok olyan macikat, Bart Simpson figurákat, Mickey egereket gyártottak, amelyeket a gyári fizetésükből sohasem tudtak volna megvásárolni.

kader6.jpg

Bart vagyok, Thaiföldről.

Pedig már maga a Bangkok közelében felhúzott gyárépület is figyelemre méltó jelenség volt. Még az igazán szerény thai biztonsági előírásoknak sem felelt meg, a gyenge szerkezetű épületekbe minden számítgatás nélkül zsúfolták be a nehéz gépeket és a munkások ezreit. Azt is meg kell azonban jegyezni, hogy ezek a munkakörülmények Bangkok környékén nem kirívónak, inkább átlagosnak számítottak, ezért a katasztrófa bekövetkezéséig senki nem foglalkozott velük. Maga a Kader gyár már több tüzet átélt, az elsőt rögtön nyitása évében, 1989-ben, egy időre be is zárták, mert jelentős része leégett. 1993 februárjában szintén tűz ütött ki a gyár területén, ami után egy jelentésben rögzítették, hogy a gyárnak szüksége volna biztonsági felelősökre, egy forgatókönyvre vészhelyzetek esetére, és biztonsági felszerelésekre is. 

1993 május tizedikén, délután négy órakor csaptak fel a lángok az E alakú épület első emeletén. A felsőbb emeleteken dolgozókat arra utasították, hogy folytassák a munkájukat, mert csak egy kisebb tűzről van szó. Mivel azonban nagy mennyiségű kész játékot és alapanyagot tároltak a gyárnak ezen a részén, a tűz gyorsan továbbterjedt. Mégis 21 percbe telt, míg valaki úgy döntött, értesíti a tűzoltókat.

kader1.jpg

A gyár épületei.

A dolgozók ekkor már menekülni próbáltak, de azzal kellett szembesülniük, hogy a kijárat zárva van, a lépcsők pedig az összeomlás szélén állnak. Sokan az emeleti ablakokból vetették le magukat, komoly sérüléseket, vagy akár halálos sebesülést szenvedve, hogy a tűztől megmeneküljenek.

kader2.jpg

A gyár alaprajza.

 

"Valaki kiabált, hogy tűz van. Próbáltam elhagyni a részlegemet, de a felügyelőm azt mondta, hogy menjek vissza dolgozni. A nővérem, aki szintén a negyedik emeleten dolgozott, maga után húzott, és győzködött, hogy meneküljünk. Próbáltunk a lépcsőkön lejutni a második emeletre, de a lépcső már beomlott. Nagy kiabálás és zűrzavar volt. Nem jutottunk tovább. (A két lánnyal egyidőben körülbelül 1100 munkás próbált menekülni a 3. és 4. emeletről azon az egy lépcsőn keresztül.) Kétségbeesésemben visszamentem az ablakhoz, és lenéztem. A füst már nagyon sűrű volt, megcéloztam a legjobb helyet az ugráshoz, egy halom dobozt. A nővérem is kiugrott. Ő meghalt." - emlékszik vissza az elszabadult pokolra Lampan Taptim, a gyár egyik munkása.

kader7.jpg

Ahogy Thaiföld számos gyárában, itt is sok tinédzser dolgozott.

A tűzoltóknak újabb 20 percbe telt, míg megérkeztek, ekkor már az egyes számú épület, ahol a tűz kigyulladt, közel állt az összeomláshoz, a tűz pedig két másik épületre is átterjedt. Az egyes épület végül negyed hatkor adta meg magát végképp. A 188 holttest jelentős részét a lezárt kijárat és a beomlott lépcsők körül találták meg.

kader3.jpg

Munkások, akik inkább ugrottak.

A helyszínre érkező miniszterelnök a következő patetikus kérdést intézte egy helyi mérnökhöz a katasztrófa helyszínén: "Hogyan engedhették, hogy ez történjen?!" A kérdést azonban akár saját magához is intézhette volna, hiszen köztudott, hogy a nyugati megrendelőket a thai munkaerő olcsósága és a szakszervezetek működésképtelensége vonzotta az országba. Sanan Kachornprasart gazdasági miniszter rögtön kijelentette, hogy a Kaderhoz hasonló gyárakat be fogják záratni, amennyiben nem gondoskodnak a tűzvédelemről. Ennek ellenére nem sok minden történt, például senkit nem marasztaltak el a játékgyár érdemi ellenőrzésének elmaradása miatt sem.

 

TÚLÉLŐCSOMAG

...ha égő gyárban ragadnál

 

tulelo_olajtuz.jpgHabbal vagy porral oltó készülék,  POLYCARBOMASK teljes álarc, (tűzoltó munkákhoz is alkalmas), lángálló pulóverlángálló pólóing, tűzoltó mászóöv

 

charles_huges.jpg

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://iparikatasztrofak.blog.hu/api/trackback/id/tr8312190736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kőtőkálmán 2017.02.07. 16:13:06

B......g Disney ! Extraprofit bármi áron!

Alick 2017.02.07. 22:39:04

Az ilyen esetekre kéne Trump bácsinak rámozdulnia...

v2peti 2017.02.07. 22:40:15

Bezzeg, ha elszívnál egy füves cigit, akkor bebörtönöznének, kokain vagy heroincsempészetért meg egy ki is végezhetnek. (Bangkok Hilton) Vagy akár hasisért is. (Visszatérés a Paradicsomba - jó, ez Malayzia és nem Thaiföld, de egykutya) Az ilyenek meg megússzák. :(

M_R 2017.02.07. 23:22:11

@Alick: Trump ugyanezt csinálta "otthon".. Sok embernek ment rá egy élet megtakarítása meg a lakása a Trumphoz hasonló ingatlanspekulánsok tevékenységére..

2017.02.08. 06:24:26

@Alick: O akkor fog erre ramozdulni, ha a sajat penze eg, amugy semmi ilyesmi nem erdekli (lasd az o alkalmazottainak a fizeteset es a korulmenyeiket)

@M_R: igy van :(

fifibá55 2017.02.08. 08:36:47

Szomorú, de nem az itt - eléggé demagóg módon - pellengérre állított megrendelők a hibásak azért, ami a szerződő partner felelősségi körébe tartozik.

A csapos közbeszól 2017.02.08. 08:56:36

@fifibá55: Szűken vett értelemben igazad van. De amikor a megrendelőt csak és kizárólag az érdekli, hogy bármi áron de minél olcsóbb legyen a beszerzési forrás, akkor ha jogi felelőssége nincs is, de erkölcsi minden képen. Ha ugyan is anyag árba veszi meg az árút akkor azért valamit sejtenie kell

fifibá55 2017.02.08. 09:43:34

@A csapos közbeszól: Elméletileg igazad van, gyakorlatilag egy társaság vezetése arra van tartva, hogy a legnagyobb hasznot érje el. Ha erkölcsi és hasonló okokból romlik az eredmény, akkor nem szakszerűen jár el, felelőssége megbízóival szemben megállapítható, és adott esetben lapát. Ezért sem biztos, hogy a kapitalizmusnak ez a modellje az egyedül üdvözítő.

koala kóla 2017.02.08. 10:37:59

@M_R: trump sosem volt ingatlanspekuláns

Kőtőkálmán 2017.02.08. 10:41:50

@M_R: Nagyon utálhatod az új elnököt, ha még ezzel a tragédiával is őt hozod összefüggésbe. Nem emlékszem, hogy valamelyik vállalkozásában 188 ember benn égett volna.

koala kóla 2017.02.08. 10:42:37

@fifibá55: végső soron a fogyasztók a hibásak, ha bedőlne a disney legalább éhen halnának ezek a munkások...

vagyis lehet sírni hogy pár ezer munkás megég, de amúgy meg éhenhalna és ez téged mint vevőt nem érdekel holott te is gyilkos vagy, mert neked az olcsó szar kell a teszkóból meg az alibabáról mindet ilyen gyárban csinálják

ha a vállalkozó holnaptól megoldaná a tüzvédelmet, akkor onnantól 1 centtel többért tudná adni a szarát a disneynek, aki onnantól mástól venné meg, vagyis a disney is gyilkos

Kőtőkálmán 2017.02.08. 10:46:23

@fifibá55: Mindenképpen hibásak! Komoly cégek ellenőrzik az alvállalkozóikat, hogy milyen körülmények között készül a termék.

Al 2017.02.08. 10:48:30

A válasz Attilánál: ''Akár egy halom hasított fa, hever egymáson a világ, szorítja, nyomja, összefogja egyik dolog a másikát s így mindenik determinált. ''

koala kóla 2017.02.08. 10:53:22

ha tényleg sajnálod őket mást nem tehetsz mint hogy csökkented a fogyasztásodat, divatból nem dobod el a ruhádat telefonodat hanem használod míg szét nem esik

mert nem más a gyilkos hanem a fogyasztó

a cégek csak keresni akarnak és keresni is fognak, ha a gyáros biztonságos munkahelyet épít többet nem kap megrendelést a multitól hanem keres olcsóbbat TE MIATTAD TE OSTOBA FOGYASZTÓ aki rámész az akciós LIDLös fospumpára

fifibá55 2017.02.08. 11:12:49

@koala kóla: @Kőtőkálmán: Az átlagos fogyasztó azonos terméktulajdonságok és paraméterek esetén az olcsóbbat fogja választani, tekintet nélkül a gyártó humanitárius aktivitásaira. Utóbbira vannak/legyenek más keretek.

Karipapa01 2017.02.08. 13:27:26

@koala kóla: Mint ahogy Rejtő Jenő is megírta a JÁRŐR A SZAHARÁBAN című könyvében a tolvaj Szép Hopkins történetét, miután ellopott egy vasúti személykocsit és utólag megtalálták:
"A Szép Hopkins nemcsak becsületrendet, hanem készpénzjutalmat is kapott. Ugyanis ha nem kapcsolja le az üres vasúti fülkét, amelyet kisiklatott a töltésről, akkor a technikai leírás már régen az ellenség kezébe került volna." (Aki nem olvasta volna a könyvet: itt egy, a kémek által ellopott katonai dokumentumról van szó, ami súlyos nemzetbiztonsági problémákat érintett).

De Rejtő ezt tréfából írta. Te viszont nem tréfából írtad, hogy a fogyasztó a gyilkos.

Advanced Flight 2017.02.08. 14:32:51

@Al: tudott valamit az az ember. Minden szava arany...

Buchhalter 2017.02.08. 16:08:45

@koala kóla: szerintem egyszerűen nem vagy normális.Itt aki hibás volt a korrupt Thaiföld gazdasági elitje ,akik magasról tojnak az emberi életre.Megtehetik,de csak a hazájukban! Utánpótlás van az iskolázatlanság hiper magas.Ez ellen a helyi alsó közép osztálynak kéne szervezkednie.

Bolsi Buster 2017.02.08. 16:32:08

@Buchhalter: thaiföld gazdasági elitje akár szigorúbb is lehetne, akkor másik országba viszik a gyártást, és nem lesz munkahely

pont azért gyártat ott a multi mert semmi szabály nincs

Buchhalter 2017.02.08. 18:15:32

@Bolsi Buster: és ez szerinted ez jó? Szerinted ez a model meddig működő képes model?Oszt hová vinné továbbá multid a szarát?Kína,India Banglades? Ugyan már,olvas híreket ,mindegyiknél komoly melós lázongások voltak és belátták,hogy a minőség és a zavargás csak a profit rovására megy. Történelem órán hol voltál? Szerintedmiért volt Párizsi forradalom 1789-ben vagy Fasizmus vagy Szocializmus? Pont ezen idióta defekt hozzáállás miatt.De ahogy elnézem a globális politikát és gazdaságot az olyan vadkapitalistákkal mint sajnos te is ,hamarosan új pusztító izmus indul útjára és cirka 100 millió ember az életével fog fizetni.

Al 2017.02.08. 18:36:48

Akárhogy is, a 4 épületbe emeletenként egy-egy tűzoltókészülék azért még Thaiföldön is bele kellett volna férjen a költségvetésbe.

fda 2017.02.08. 21:23:12

Egyébként ha én rendelek valamit egy távoli országból, akkor nem annyira az én felelősségem, hogy ott van-e tűzoltó berendezés. Ez így demagóg. Miért nem a thaiföldi munkaügyi minisztériumot vagy akár közvetlenül a thai gyártót szidja az író?

erkölcsi hulla 2017.11.14. 20:24:09

Ők az aktuális rabszolga nép, kína mellett.
Utólag könnyű okosnak lenni...
süti beállítások módosítása