Utólag könnyű okosnak lenni...

2017. február 08. 15:37 - Al

Éhezők fociviadala Katarban

qatar5.jpg

Bemutatták Amerikában Adam Sober Worker's cup című dokumentumfilmjét, ami a 2020-as katari vébé stadionjain dolgozó munkások számára rendezett focikupáról szól. A világ leggazdagabb, több mint másfél millió külföldi "rabszolgát" foglalkoztató országának cinizmusa nem ismer határokat.

A The Guardian tényfeltáró anyaga.

A különböző kivitelező cégek csapatai azokban a stadionokban játszanak egymás ellen, amelyeket maguk az indiai, nepáli, kenyai, bangladesi munkások építettek fel véres verítékkel, gyakran hónapokra, vagy akár évekre elmaradt fizetés mellett. A dolgozói focikupának hivatalos weboldala is van, amely rendre sikersztorikat és Katart jótékony filantrópok országaként bemutató cikkeket közöl. Különös cinizmusra vall a kenyai Morris Wendo éltetése: a "focista" édesapja temetése után pár nappal tért vissza csapatához, miután megtudta, hogy csapata, a Gulf Contracting Company továbbjutott a bajnokságon. A visszaút költségeit a 2015-ben ezüstérmes csapat menedzsmentje állta Wendo számára. 

qatar4.jpg

Ünneplés a bajnoknak. A kupa erősen emlékeztet a római gladiátor viadalokra. A harc pénzjutalomért megy, ami jelen esetben az életet jelentheti...

Az egyszerű munkások esetében nem egészen így oldják meg a hasonló problémákat. A bevett gyakorlat az, hogy a megérkezés után elveszik az útlevelüket, vagy biztos ami biztos, még a fizetésüket is visszatartják, hogy ne tudjanak jegyet vásárolni maguknak. Így nem ritka a stadionépítők között az olyan, aki akár már 8 éve nem látta a családját, mint például a dokumentumfilm egyik "főhőse", a nepáli Padam.

Luxus és nyomor. Meghökkentő körülmények.

katar_2020.jpg

Hogy miért térnének olyan nagy számban haza a munkások, ha tehetnék? Azért, mert szülőföldjükön rendre hamis ígéretekkel csalogatták őket Katarba, a valós fizetésük többszörösével, és a ténylegesnél magasabb beosztással kecsegtetve őket. Kiérve aztán szembesültek vele, hogy nem azok a körülmények vártak rájuk, amik a szerződésükben szerepelnek. Sokan akár otthon is meg tudták volna keresni azt a nyomorúságos fizetést, amit kapnak, nem is beszélve azokról, akiknek elmaradt a fizetése.

qatar3.jpg

"Focisták" készülődnek a meccsre Sober filmjében.

A jogorvoslat nincs, mivel a panaszt benyújtó munkásokat a helyi bíróság illeték megfizetésére kötelezte, mielőtt ügyüket kivizsgálnánk. Illetéket azonban nem tudnak fizetni, hiszen sokan már így is komoly adósságokba verték magukat, pusztán azért, hogy életben maradhassanak.

qatar2.jpg

Katari stadionterv.

qatar8.jpg

A munkásszállás konyhája ugyanott.

qatar9.jpg

A munkások ehhez hasonló szobákban töltik jól megérdemelt pihenésüket.

Rendre felröppennek számok, a Katarban dolgozó vendégmunkások halálozási rátájáról, a katari kormány azonban kitart nyilatkozata mellett, miszerint egy halálesetet sem lehet közvetlen összefüggésbe hozni a stadionépítésekkel. A Washington Post még 2015-ben közölt egy infografikát, amely a Katarban meghalt munkások számát vetette össze más nagy sportesemények, focivébék és olimpiák hasonló adataival. A grafika mára eltűnt, és a Washington Post egy helyreigazítást közölt arról, hogy nem lehet tudni, pontosan hányan is haltak meg, és hogy mi volt a halál tényleges oka.

qatar1.jpg

A kínos számok.

2014-ben a  Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) jelentésében 1200 halottról lehetett olvasni. Nepáli adatok szerint az ottani vendégmunkások körében egyre növekszik a halandóság: 2010-ben 123, 2011-ben 133, 2012-ben 179, 2013-ban 2006, 2014-ben pedig 211 nepáli munkás halt meg Katarban. A napokban egy brit férfi is meghalt egy stadion építésénél: beszakadt alatta az álmennyezet. Biztosító kötele hibás volt.

qatar6.jpg

Tüntetők: "Piros lap a FIFÁ-nak."

A katari vendégmunkásokat érő főbb jogsérelmek pontokba szedve:

-útlevél elkobzása (kiutazáshoz szükséges vízum megtagadása)

-a szerződésben foglaltnál alacsonyabb fizetés, más munkakör

-börtönnel való fenyegetés sztrájk esetén

-ebédszünet megvonása

-hőségben való dolgoztatás

-rossz higiéniai körülmények (6 munkás egy szobában, sós víz a fürdéshez, rossz minőségű ivóvíz)

-szegregáció (A munkásokat gyakran kiküldik a plázákból, közterekről, még törvényt is akartak hozni, hogy a város bizonyos zónáiba ne léphessenek be.)

- nincs egységes bánásmód, a különböző országból érkező munkások más-más fizetést kapnak ugyanazért a munkáért

- a fizetések önkényes csökkentése

 

TÚLÉLŐCSOMAG

... ha egy katari stadionépítésre keverednél

tulelo_katar.jpg

Jól jöhet egy strapabíró bakancs, egy jól szellőző munkáspóló, egy zsebes rövidnadrág, természetesen egy mentőláda, leesés elleni védőfelszerelés és egy sisak.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://iparikatasztrofak.blog.hu/api/trackback/id/tr5212237480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kőtőkálmán 2017.02.09. 15:52:47

Így lesz a sivatagban focivébé. Hogy nem sül le a pofájukról a bőr! Meg a FIFA fejesekéről!

Mdavid89 · http://iranynewyork.hu 2017.02.09. 16:08:02

Azért a katari vezetés mellett kapja be a FIFA is.

Attilajukkaja 2017.02.09. 16:20:30

Szégyen! A FIFA meg tapsikol nekik.

kmm 2017.02.09. 16:27:03

Na majd itt is ez lesz 20 év múlva, ha hagyjuk :)
Utólag könnyű okosnak lenni...
süti beállítások módosítása