Utólag könnyű okosnak lenni...

2017. március 03. 11:29 - Al

Segítség, kalapáccsal verik a gyerekeket!

 

kal.JPG

Hogyan kényszeríthetsz egy egy 10 éves gyereket napi 22 óra gyári munkára? Ha máshogy nem, kalapáccsal. Kailás Szatjárti, a 2014-es év indiai Nobel-békedíjasa vészharangot kongat: Indiában a gyerekmunkások helyzete horrorisztikus.

Múlt hónapban 26 kisfiút szabadítottak ki egy delhi farmergyárból, ahol rabszolgaként tartották fogva őket. A 8 és 13 év közötti gyerekek még azóta sem épültek fel az őket ért borzasztó fizikai bántalmazásokból. A gyerekek a farmerekből kilógó cérnákat vagdosták le, majd csomagokba rendezték őket. 10 farmerra 10 percet kaptak, így egy nadrág letisztázására és összehajtására 1 percük jutott. Elvileg. De az elmés munkafelügyelő úgy motiválta őket a gyorsaságra, hogy aki utoljára lett kész, arra kalapáccsal rávert. A kalapácsot univerzális eszközként használta: "keltegette" is vele a gyerekeket, ha azok a napi 2 óra alvás után munka közben merültek álomba. A fiúk 4 éven keresztül ették ugyanazt: naponta kétszer rizst és krumplit. Mármint egyszer rizst és egyszer krumplit...

kailashsatyarthi-600_1418204127.jpg

Kailás Szatjárti. Malalával megosztva kapta a Nobel-békedíjat a gyermekekért végzett munkájáért.

A gyermekjogi aktivista, Szatjárti csapata szabadította ki a gyerekeket, és most orvosi kezelésben részesülnek. Mindannyiuknak vitaminhiánya van, az ütlegelések nyomait hordozzák magukon, egyikük nem tud járni, egy másik pedig látáskárosult lett, mert túl sokáig tartották távol a napfénytől. "Ilyen kínzásokat még soha életünkben nem láttunk." - nyilatkozta a Bahpan Bahao Andolan (Mentsük meg a gyerekkort mozgalom) egyik munkatársa. 

"Egy kis szobában tartottak minket, 4 évig a napot se láttam. Mikor kimentettek bennünket, nem tudtam kinyitni a szememet, annyira furcsa volt. Nem mehettünk mosakodni vagy vécére sem, amíg a napi 5000 farmert meg nem csináltuk." - emlékezett vissza az egyik kisfiú. A gyerekek vidékről kerültek Delhibe, egy faluból származnak, és valószínűleg emberkereskedők közvetítették ki őket a farmergyárnak. 6 gyereknek sikerült megszöknie, az aktivisták fedezték fel őket a vasútállomáson, így jutottak el a gyárig.

delhi.jpg

Delhi vasútállomás. Itt találták meg a gyerekeket.

Szatjárti szerint az utóbbi évtizedekben keveset javult a helyzet. Visszaemlékezett egy 1983-as esetre, amikor egy szőnyeggyárból szabadítottak ki 27 fiút. A gyerekeket verték, égették, és időnként fejjel lefelé a fákra is felakasztották őket. "A rabszolgaság nem mítosz. A gyerekbántalmazás bennünket körülvevő, szomorú valóság. Szembe kell néznünk vele." - összegezte Szatjárti, aki reméli, hogy a bíróság gyors és gyerekbarát eljárást folytat majd le a gyár ellen.

kal2.png

Gyerekek az indai ipar különböző területein.

A Child Rights and You nevű szervezet felmérése szerint az elmúlt évtizedben mindössze 2,2 százalékkal csökkent a gyerekmunka Indiában, a városokban azonban, ahol a lakosság 32 százaléka él, a kétszeresére emelkedett. Az országban összesen 15 millió gyerekmunkás dolgozhat, csak Delhiben pedig 1 millió. 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://iparikatasztrofak.blog.hu/api/trackback/id/tr8512309399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Elk úr 2017.03.03. 17:26:39

Azért a gyártulajdonosnak kioszthattak volna egy pár kalapácsütést

sZulamith 2017.03.03. 18:08:47

Aha, közben azt harsogja a hírvilág, hogy India gazdasága rohamosan fejlődik. Elfelejtik hozzá tenni, hogy milyen áron.

Hórukk 2017.03.03. 23:42:14

Az angolok idejében szerintem jobb volt nekik. De még az előtt kellett nekik a függetlenség, hogy felnőttek volna ehhez.

midnight coder 2017.03.04. 06:29:04

@Hórukk: Azért ilyesmi, ha nem is gyerekekkel előfordult már Angliában, sőt kis hazánkban is. És persze az ipari forradalom gyerekmunkásai sem biztos, hogy annyival jobb körülmények között dolgoztak.

Ezzel együtt, szerintem a cikk manipuláció. Ha valakit munkára akarsz kényszeríteni, azt nem kalapáccsal ütöd, hanem pálcával vagy súlyosabb esetben korbáccsal. A kalapács ha fájdalmat okoz, az jó eséllyel munkaképességet erősen csökkentő sérüléssel is jár.

Al 2017.03.07. 11:33:57

@midnight coder: Nézd meg az eredeti híreket is. A gyerekek nem véletlenül mutatják a sérüléseiket. A gyerekkínzókra nem minden esetben jellemző a racionalitás, sőt.
Utólag könnyű okosnak lenni...

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu