Utólag könnyű okosnak lenni...

2017. március 08. 13:23 - Al

Filmajánló

 

Kína-szindróma

 

 

A kifejezés, amiről a film a címét kapta, fékezhetetlen láncreakciót jelent. Az ötvenes években nagyrészt sci-fi írók fantáziájából pattant ki az az atomenergiaellenes mozgalmaktól felkapott gondolat, hogy ha az Egyesült-Államokban baleset következtében egy atomreaktor magja a földbe olvad, az olvadék fékezhetetlenül terjed, egészen addig, amíg Kínában felszínre nem bukkan.

A kicsit naiv forgatókönyv szerint egy tévés stáb véletlenül éppen akkor forgat egy atomerőműben, amikor ott nukleáris baleset történik. A tévések az erőmű egyik mérnökével együtt nyomozzák ki, mi is történt valójában, és úgy döntenek, nyilvánosságra hozzák az információt. Ehhez persze a vezetőknek is van néhány szavuk...

 

 

A bennfentes

Michael Mann filmjét 1999-ben az év legjobbjának választották, és ehhez tényleg minden adott is volt: rámenős újságíró (akit ráadásul Al Pacino alakít!), romokba döntött életű bennfentes tudós, és egy valós történet, ami mozivászonra kívánkozik. A Kilencvenes évek egyik legfigyelemreméltóbb bírósági perét dolgozza fel a film, amikor is nem kevesebb, mint 50 állam perelt be egy dohányipari óriáscéget az Egyesült Államokban. Az alapot Jeffrey Wigand korábbi kutatási és fejlesztési vezető vallomása adta, aki a CBS riporterének elmondta, hogy a dohánycég tudatosan használt olyan anyagokat cigarettáihoz, amelyek tovább súlyosbítják a függőséget. Azonban hiába ugrott fejest a mélybe Wigand, a CBS meghátrált, és nem merte leadni az anyagot, a tudóst ellenben börtön fenyegette...

 

charles_hughes_banner.png

 

 

Erin Brockovich

 

 A háromgyermekes, egyedülálló anya munka egy ügyvédi iroda asszisztenseként bukkant bizonyítékokra a Pacific Gas and Electric nevű amerikai nagyvállalat ellen, amely hosszú évek óta mérgezte egy kisváros vízforrásait, a környék lakói közül sokaknak okozva gyógyíthatatlan, súlyos betegségeket. Erin és az ügyvéd felkarolták Hinkley ügyét és megnyerték a cég ellen indított kártérítési pert. Amit a filmben látunk, az nagyjából megfelel a valóságnak, sőt, az igazi Erin Brockovich máig harcos környezetvédő. 

Annyi kritika azonban illetheti a készítőket, hogy a cukormáznak nem bírtak ellenállni: van itt herceg, fehér lovon, az egyedülálló, nincstelen anyuka küzdelmei kicsit könnyedre sikeredtek, és a betegek sem festenek hitelesen. Ennyit nézzünk el nekik!

 

 

albatros_banner.jpg

 

Another family

A korai mozi szintén igaz történetet dolgoz fel, és hatalmas szerepe volt abban, hogy országméretű tiltakozás alakult ki a Samsung ellen. Az LCD-kkel, félvezetőkkel és chippekkel dolgozó munkások között legalább kétszázan kaptak súlyos betegeséget a munkahelyi ártalmak miatt, az óriáscég mégsem hozta nyilvánosságra, milyen veszélyes anyagokat alkalmaztak. Hwang Yu-mi 23 évesem halt meg a leukémia egy igen ritka fajtájában, miután másfél évig dolgozott a Samsungnál. Édesapjának egymillió dollárt ajánlottak fel a hallgatásért, a képzetlen taxisofőr azonban inkább beperelte a gyárat és hatalmas tiltakozó akciót indított el. Pedig kezdetben úgy tűnt, minden és mindenki ellene van...

 

 

Bhopál - ima az esőért

 

A történetet jól ismerjük, hiszen ez a történelem legsúlyosabb ismert ipari katasztrófája. Ha valakit nem zavar, hogy egy szőke, nyugati nő az igazság élharcosa, a főgonosz pedig egy Donald Trump szerű öregúr, akkor vágjon bele!

 

 

150 miligramm

 

A francia gyógyszeripar történetének egyik legnagyobb katasztrófáját dolgozza fel ez a 2016-os film. Adott egy gyógyszercég, amelynek alapítója szoros kapcsolatokat ápol az államfővel, Nicolas Sarkozyvel. Adott egy gyógyszer, ami 30 éve van a piacon, és elvileg a túlsúlyos cukorbetegek fogyását segítené elő. Gyakorlatilag azonban nem sokat javít az állapotukon, viszont mellékhatásként súlyos szívproblémákat okoz. Több rejtélyes haláleset után egy mindenre elszánt orvosnő megpróbálja ráborítani az asztalt a gyógyszercégre. Élet-halál harc veszi kezdetét.

Címkék: film
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://iparikatasztrofak.blog.hu/api/trackback/id/tr6712322393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Utólag könnyű okosnak lenni...
süti beállítások módosítása