Utólag könnyű okosnak lenni...

2017. április 03. 16:33 - Al

Már számolják a cseppeket - így szárad ki Fokváros percről percre

wasters7.jpg

A legutóbbi számítások szerint még 96 napig fog víz folyni a csapokból Fokvárosban. Az egész város a gátakkal körülvett víztározók vízszintjét figyeli, több kerületben már koszos és rossz szagú az ivóvíz. Ha a vízkészlet nem tart ki három hónapig, míg beköszönt az esős időszak, az katasztrófát jelenthet a városra nézve. A városvezetés szégyentáblára teszi a vízpazarlókat, de állítják, korai lenne krízisről beszélni.

"Azt mondták, hogy az algák miatt van, de inkább olyan az íze, mintha már a víztározó legaljáról jött volna."

- nyilatkozta Margaret a körülbelül 4 millió lakosú Fokváros Plumstead kerületéből az ivóvíz minőségéről. Itt már forralják a vizet a helyiek, mielőtt meginnák vagy tisztálkodásra használnák. Persze lehetne ennél rosszabb is: ha egyáltalán nem lenne víz. Arról, hogy ez bekövetkezik-e, megoszlanak a vélemények. A vészforgatókönyvek meglepően lassan és nehézkesen készülnek.

wasters3.jpg

A vízhordás rengeteg családban napi feladat Fokvárosban.

wasters6.jpg

Szegénynegyed.

Fokvárost 6 nagyobb gáttal körülvett víztározó látja el vízzel. Ezekben jelenleg olyan alacsony a vízszint, hogy legfeljebb 3 hónapig láthatják el a várost, de ez az időtartam több tényezőtől is függ, elsősorban a lakosság vízfogyasztásától. Ennyi ideig azonban mindenképpen ki kellene tartani, mivel ekkor kezdődik a térségben a tél, amikor a csapadék is várható.

wasters8.jpg

A Vaal gát. Víznek szinte nyoma sincs...

wasters2.jpg

A Google Earth fotóin szemmel látható a kiszáradás folyamata. KATTINTS, és nézd meg az interaktív térképeket!

A városvezetés célként tűzte ki, hogy az átlagos 800 millió literről 700 millió literre szorítsák vissza a lakosok napi vízfogyasztását. Februárban rendeletet bocsátottak ki, miszerint mindenkinek legalább 30 százalékkal csökkentetnie kell a vízfogyasztását.

A városvezetés arra kéri a lakókat, hogy minden vizet hasznosítsanak újra: azt is, amiben fürödtek vagy mosogattak.

Jelenleg még csak 783 millió literig sikerült eljutni. A 20000 legnagyobb fogyasztó, azaz az ipari létesítmények, kormányzati központok, szolgáltató központok vízfogyasztását folyamatosan monitorozzák, a 100 legnagyobb vízpazarló listáját pedig nyilvánosságra bocsátották. Egyelőre csak az utcaneveket közölte a városvezetés, de ha a bírság kifizetése után sem csökken a pazarlók vízhasználata, akkor a magánszemélyek vagy az egyes intézmények neveit is közölni fogják. Rashid Kahn régióért felelős igazgató szerint azonban "korai lenne" Fokvárost katasztrófa sújtotta területté nyilvánítani, mivel "még van idő a beavatkozásra".

wasters.jpg

Több helyen is olvasható a pazarlók szégyenlistája.

Súlyosbítja a helyzetet, hogy a beköszöntő eső sem biztos, hogy meg fogja oldani a problémát. Fokváros topográfiája miatt ugyanis a kisebb esőkkel érkező csapadékmennyiség gyakorlatilag el sem jut a nagy víztározókba. Ezért a szakértők azt javasolják a városvezetésnek, hogy minden lehetséges módon támogassa, hogy a lakosság kisebb vízgyűjtő berendezésekkel szerelkezhessen fel, amelyekben minden csepp vizet felfoghatnak az egyes háztartások. Ehhez olcsó vízgyűjtő tartályok, hozzáférhető szakértői segítség, esetleges méltányos banki kölcsönök is kellenek. Ezek a berendezések a háztetőkről lecsorgó vizet gyűjtenék össze. Ezek segítségével egy háztartás egy év alatt akár 30000 liter vízhez juthatna. Félő azonban, hogy központi segítség nélkül a rossz anyagi helyzetben levő lakosság nem tudja vállalni az ilyen berendezések beszerzését és felszereltetését.

wasters4.jpg

2013-ban, eső után. Jó lenne minden cseppet összegyűjteni.

A vezetés egyelőre nem vízgyűjtőkben, hanem a talajvíz felhasználásában vagy a tengervíz sótalanításában látja az alternatívát. A fokvárosiaknak pedig azt üzenik: "még nem kell pánikolni", csak ne mossák folyó víz alatt a zöldséget, gyümölcsöt...

 

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://iparikatasztrofak.blog.hu/api/trackback/id/tr1712398033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

David Bowman 2017.04.03. 17:58:35

Nem az algák, hanem a négerek miatt van. A 30 köbméter vízhez legalább 10 köbméteres víztároló kellene. Ez olyan egymilió Ft.

balogh z 2017.04.04. 09:28:04

Ok, hogy szegénynegyed. De ennek miért kell azt is jelentenie kell hogy a közvetlen életteremet is telehányom háztartási hulladékkal?

dr. mesterséges színezék 2017.04.04. 09:49:44

@balogh z: Amellett, hogy látszólag igazad van, próbáld meg elképzelni, hogy te hová szórnád a szemetedet, ha nem volna infrastruktúra, ami elszállítja a házad elől, az utcából, negyedből, városból. A szomszéd elé. A szomszéd meg eléd.

Az olaszok már kipróbálták ezt, és kiderült, hogy az európai szemét is rohad, büdös és randa.

Emellett persze büszke lehet arra Dél-Afrika, hogy az államigazgatás koncepciója az elkergetés horizontjáig terjedt.
És figyelmébe ajánlható ez mindenkinek, aki az elkergetésben látja a saját perspektíváját, ui. az elkergetés másnapján már nincs kire fogni a tyúxaros szaros voltát.

steery 2017.04.04. 09:51:54

Túl sok az ember, túl nagy a fogyasztás. A rendszer átlépte a saját fizikai korlátait és ezért most visszarendeződésre kényszerül. Nem csak Fokvárosban, hanem még számtalan ponton a bolygón. Ha bőséget akartok és jólétet: legyetek kevesebben. Ezt üzeni a természet.

dr. mesterséges színezék 2017.04.04. 10:08:16

@steery: Sajnos kb. így. És aki azt hiszi, hogy ilyen csak a büdös niggerekkel meg sárgákkal történhet, azt emlékeztetném arra, hogy 2003-ban pocsolyamszíntűre csökkent a Duna és a Tisza... aztán tavalyelőtt megint.

Továbbá, hogy az eus előírások és pénzek híján az ország 80%-a akár közvetlenül a vízbe is szarhatna, mert csatornahálózat csak eufémia volna.

Monopolygamer 2017.04.04. 10:27:34

@steery: Sajnos igazad van egyszerűen túl sokan vagyunk előbb utóbb jönnie kell valaminek ami megtizedeli a lakosságokat, mert ez így nem tartható tovább és valószínűleg ez a legszegényebb országokban fog bekövetkezni, mint a vízhiány most. Borzalmas dolog és kegyetlenség, de a pestis sem válogatott, ( teszem hozzá ugyanilyen kosz és dzsuva volt akkor Európában).

dr. mesterséges színezék 2017.04.04. 11:31:40

@Monopolygamer: Miközben Trump meggyőzi az USA tahóit arró, hogy a globális felmelegedést Obama találta ki napozás közben, hogy megnyomorítsa az amerikai iparvidéket; miközben Európa lefagy attól, hogy a határain hárommillió menekült él-hal; és miközben Putyin az egészen röhög a markába: az óra ketyeg, és se Trump, se Putyin nem marad ki a társasjátékból, de legkevésbé az USA tahói, amikor a 3millió 300millióra hízik - és nem azért, mert ott jobb az élet, ahová menekülnek, hanem csak mert ott van még élet.

Szabi DMC · http://delorean.blog.hu 2017.04.04. 11:40:27

@dr. mesterséges színezék: gyanitom, hogy Fokvarosban is van szemetszallitas (jobaratom lakik ott, sosem panaszkodott emiatt), de ahol nem fizetik ki, oda nem fog jonni a kukaskocsi. Lehet hivatkozni a szegenysegre, de bizony piara es kabitoszerre ott is mindenkinek futja, szemetszallitasra es tankonyvekre meg valahogy nem.

tra lala 2017.04.04. 12:28:11

@Szabi DMC: a jobaratod gondolom nem a gettoban lakik :D

"de ahol nem fizetik ki, oda nem fog jonni a kukaskocsi"

Ez a 21-es csapdaja lehet. Aki a gettoban lakik, az azert lakik ott, mert nincs penze, eppen ezert kukasautot sem fizet. Akinek van penze szemetszallitasra az meg nem a gettoban lakik.

Persze ettol meg nem kene maguk ala szemetelniuk, dehat idovel csokkennek az ember igenyei (igenytelen lesz). Egybeolvad a kornyezetevel. A csoves sem ugy kezdte, hogy egybol a fogatlan marcsirol almodozik es a kukabol eszik, de par ev utcan eles utan mar hozzaszokott es az lesz neki a normalis.

Semillyenzsóti keresztény análmániás pacsirtavadás 2017.04.04. 12:42:58

Kedves kepek. A szemetet ha nincs aki elszallitsa, a sok dologtalan is osszegyujthetne. A muanyag pl.ujrahasznosithato.
A vizzel kapcsolatban: a mediterraneumban evezredek ota hasznaljak a ciszternakat...
ennyi.

Al 2017.04.04. 13:27:08

A szemét itt a legkisebb kérdés. Nyilván a top 100 "vízpazarló" nem a szegénynegyedben él. Szerintem inkább az az érdekes, hogy a vezetés szerint 3 hónap olyan hosszú idő, hogy még nincs konkrét stratégiájuk a megoldásra...

Lady Ann 2017.04.04. 13:51:02

Ebben az legszebb, hogy megint olyanok szívják meg a klímaváltozás hatásait, akik az okozás szempontól labdában sem rúgnak USA, Kína, India vagy épp Európa mellett...

DFK 2017.04.04. 15:19:54

Hát, lehet, hogy a nagyon csúnya fehérek ezt a problémát meg tudták volna oldani.

kvp 2017.04.04. 15:29:34

A vezetes stategiaja az, hogy iden meg talan pont lesz annyi vizuk, hogy az esos evszakig kitartson. Aztan jovore meglatjak, hogy valtozik-e a helyzet, de akkor megint lesz 12 honapjuk. Ha meg nem tart ki, akkor bejelentik, hogy elfogyott a viz es mindenki oldja meg ahogy tudja. A gazdagok mindenesetre mar dolgoznak a megoldason, hogy nekik biztosan legyen vizuk.

Mondjuk vicces, hogy a magyar vezetes meg mar vagy 7 eve allandoan azzal jon, hogy a viz strategiai fontossagu es el fog fogyni. Lehet, hogy igazuk van, csak tul koran kezdtek mondogatni, igy ma mar itthon szinte senkit nem erdekel. Mondjuk tenyleg nem mi allunk a legrosszabbul Europan belul sem es ha nagyon gaz lenne, akkor aranylag konnyen bovitheto a hazai viztarozo kapacitas a termofoldek es a legelok rovasara es eleg sok retegviz all rendelkezesre ivoviz celjara. (locsolni abbol viszont tenyleg pazarlas lenne)

Hosszu tavon meg eloszor a viz, aztan ha tovabbra sem teszunk semmit, akkor a novenyzet pusztulasaval az oxigen lesz hianycikk. Mindkettore van technologiai megoldas, csak azt a leggazdagabbak kivetelevel senki nem tudna kifizetni.

David Bowman 2017.04.04. 16:18:26

@dr. mesterséges színezék: a Duna elvolt vele. Egész BP a Dunába szart, és az 20 km alatt eltünt. Az EUs pénz meg látszólagos. Először is, mi is fizetjük befelé, a különbséget meg még aznap visszaviszik aktatáskában. Amúgy sem ingyen kapjuk, hanem azért, hogy lerabolhassák a piacunkat. Az egyenleg, tuti nulla, vagy az alatti.
Erdélyben, a legszebb helyeken ugyanígy néznek ki a patakok. Aki ott lakik, belebassza a fél Dácsiát, a gumikat, és az eldobós pelenkákat. Sőt!, a lillafüredi kastélyszálló is egy rohadt szeméthegyen áll. A vízesésben autógumik, a tóban hungarocel. Undorító az egész.

David Bowman 2017.04.04. 16:20:24

@Al: Az elnöküknek 12 felesége van, és nem kaphat édszet, mert baszás után mindig lezuhanyzik. Sejtheted, micsoda észtömeg lehet a városi tanácsban.

David Bowman 2017.04.04. 16:22:57

@tra lala: Minek született meg? Mert már a szülei is hülyék voltak.

dr. mesterséges színezék 2017.04.04. 16:55:21

@David Bowman: Tkp. visszafogott voltál azzal, hogy nem kezdted el bizonygatni, hogy szennyvíz mai tisztítása árt a Duna élővilágának, és hogy a mostanság olykor megjelenő viza nem most tér vissza, hanem most pusztul ki, mert annyira árt neki a tisztított víz.

Meg hogy a kolbászból épített kerítésünket lopja a zeu elfele.

Nem mindenki volna annyire moderált.

dr. mesterséges színezék 2017.04.04. 17:01:30

@David Bowman: Megszerveznéd? Bizonyíts! Itt van lenn egy termetes konténer, csak annyit kell elérned, jófajta MAGYAR, FEHÉR emberekkel, hogy 1: vagy nyomják már össze a nyamvadt palackjaikat, mielőtt a konténerbe (lehetőleg abba, és ne a másikba, ui. az is nehézséget okoz) vágnák, vagy ha arra nem képesek, akkor 2: a lustaságuk terjedjen ki arra is, hogy a kupakot sem csavarják rá az üres palackra, hogy a konténerürítés másnapján ne legyen újra tele (LEVEGŐVEL), amiért további egy nappal később ugyanők hőbörögnek.

Erre egy bő évtized eddig nem volt elég itt, a Kárpát-Medence közepében úgy, hogy a megoldás sültgalambja nem hogy a szájukba repül, de még bele is könyörgik.

Gyere, szervezd meg!

dr. mesterséges színezék 2017.04.04. 17:10:16

@Semillyenzsóti keresztény análmániás pacsirtavadás: "A muanyag pl.ujrahasznosithato."

Ha nem készülne belőle Kínában otthonka (ill. nem régen talán Romániában is üzembe állt egy), a magyar palack vagy a kertek alatt rohadna tízezer évig, vagy a kommunális hulladékkal elvegyítve, annak az elbomlását moderálva és azt mérgezve.

Nehéz elfogadni, hogy amit mi adottnak veszünk, azt rohadt nehéz (volt) előteremteni és fenntartani, és a civilizáció minden-függ-minden-mástól jellege miatt még rohadtabb könnyű elveszíteni.

... és igen, a dél-afrikai fekete többség úgy köpött egy nagyott felfelé, hogy bele sem gondolt abba, hogy a gravitáció a húdenagy forradalmak után is működik.

David Bowman 2017.04.04. 19:30:55

@dr. mesterséges színezék: nem. Megépítettük volna magunknak, az EU nélkül is. A viza addig nem tud visszatérni, amig a vaskapui gát áll. Amúgy a legtöbb hal az Ördögárok kifolyónál volt. Ott álltak a horgászok a büdösben. Amig nem voltak gátak a folyókon, még a beszkidekben is lazacot ettek a medvék. A háztatrtási szennyvíznél sokkal többet ártott asok ipari szennyvíz. Szerintem a vízminőség javulására legnagyobb részt az ipar leépülése, és a szigorú szabályozás hatott.

David Bowman 2017.04.04. 19:35:41

@dr. mesterséges színezék: Ezt följebb én is írtam. Képzeld el, a mi falunkban jobbára meg van oldva. Én pl. lecsavart kupakkal dobom a szelektív zsákba az összetaposott pillepalackot. másrészt a szelektív gyűjtés a falu lakói egy részének túl magas volt, ezért mindenféle újrahasznosíthatót közös zsákba gyűjtünk, és van egy válogató"mű" is.

David Bowman 2017.04.04. 19:37:39

@dr. mesterséges színezék: Amikor ez az én lehetőségeim között volt, vettem a gyárba vicces palacknyomorító készüléket, és hirtelen a palackok 99 %a nyomorítva került a palackosba.

David Bowman 2017.04.04. 19:39:06

@dr. mesterséges színezék: Szerinted ki járna a legrosszabbul, ha a majmokra bíznák a majomházat?

Reactor 2022.06.16. 05:50:27

@dr. mesterséges színezék: Hidd el, alkalmaztak az elkergetésnél jóval drasztikusabb megoldásokat is az emberek, ha egy gyenge, rossz uralkodó ült a trónszéken. Caligula, Néró, Domítianus, Caracalla stb. tudnának erről bőven mesélni...
Valamit tudhattak, mert utána egy ideig mindig rendbejött a helyzet, az új uralkodó kurvagyorsan összekapta magát. Talán most is ezt kellene...!
Utólag könnyű okosnak lenni...
süti beállítások módosítása