Utólag könnyű okosnak lenni...

2017. április 07. 17:39 - Al

700000 darabot ástak el a világ legrosszabb videojátékából. Ide.

et6.jpg

Korunk Heinrich Schliemannjaként Joe Lewandowski elég bátor volt, hogy higyjen a mesében. Ahogy a 19. században meg volt győződve a felvilágosult emberiség, hogy Trója csak egy mitológiai helyszín, ugyanúgy az Atari videojátékok temetőjét is csak városi legendának tartották, míg meg nem jelent valaki, aki bebizonyította az ellenkezőjét.

et5.JPG

Filmbe illő táj, különös kincsekkel...

Alamogordo, egy körülbelül harmincezer lakosú város az Egyesült Államok déli részén, Új-Mexikóban, a Chihuahuan sivatagban. A nyolcvanas évek video játék krachja után lassan szárnyra kaptak a hírek, hogy a város környékére hordta az Atari eladhatatlan videojátékait és más egyéb termékeit, és egyszerűen elásta a homokba. 1983 és 1985 között ugyanis 97 százalékkal esett vissza a videojátékok eladása az Egyesült Államokban, pár év alatt 3,2 milliárd dollárról 100 millió dollárra. Miközben a pécék piaca kezdett felvirágozni, a játékkonzolok második generációjának gyakorlatilag befellegzett. Az iparág teljesen magába zuhant, mígnem pár év múlva újra feltámadt a Nintendo sikerével. De mi volt a mélyrepülés oka?

1982-ben az Atari piacra dobta az ET, the Extra Terrestrial nevű videojátékát, nem sejtve még, hogy minden idők legnagyobb videojátékos buktájaként vonul be a történelembe.

et1.jpg

Az ott jobbra ET. Balra az FBI ügynök.

et2.jpg

Hiába próbálkoztak a játékosok, nem tudták kiakasztani.

et3.png

Ugyanabban az évben vetítették az azonos című, óriási sikerű Spielberg filmet, így a cég jogosan számíthatott nagy keresletre. A Howard Scott Warshaw tervezte játék azonban valahogy félresikerült. Lehet, hogy azért, mert a szerződés értelmében a HSW-ként ismert tervező mindössze 5 és fél hetet kapott a munkára, hogy a játék már karácsonykor kapható legyen. Olyan is lett. A vásárlók hamar szájról szájra adták az infót, hogy a játék béna és játszhatatlan. Félmillióan vissza is küldték felháborodásukban. 

et4.jpeg

A Pac Man. Ambíciózusan 12 milliót gyártottak, noha még csak 10 millió amerikainak volt játékkonzola.

Az Atarit birtokló Warner Communications 1983-ra 50 százalékos növekedést várt az aranytojást tojó tyúktól. Ehelyett azonban - miután a Pac Man is csúnyán megbukott  -  csak 10-15 százalékkal növelte bevételeit. Az információ nyilvánosságra kerülése után a részvények ára is zuhanni kezdett.

Ray Cassar vezérigazgató még a hír megjelenése előtt fél órával gyorsan el is adott 5000 részvényt.

. Az anyacég még azon a nyáron eladta az Atarit. Ősszel pedig elindultak a dugig tömött teherautók az el pasoi raktárból Alamagordo felé, hogy az éj leple alatt elássák rakományukat a sivatagi homokban.

et9.jpeg

A helyszín.

Először az Alamagordo Daily News írt a furcsa jelenségről, majd felkapta a New York Times is. Ekkor már felbukkantak a "sírrablók is", azaz a környék szerencsés kisgyerekei, akik egy kis kapirgálás után olyan kincsekkel térhettek haza, mint a Raiders of the Lost Ark, a Defender, a Berzerk vagy épp a már kivesézett ET játék. Hogy ennek a továbbiakban elejét vegyék, egy réteg betont terítettek a játéktemetőre. Közben már a helyiek is tiltakoztak, hogy nem akarnak "El Paso szeméttelepévé" válni.

et8.jpg

A homok titkai.

et11.jpg

Joe Lewandowski és egy "lelet"

Ahogy teltek az évek, a történet lassan homályba veszett. Az emberek többsége városi legendának tartotta a temetőt. 2013-ban azonban egy kanadai cég fél évre hozzáférést kapott a területhez, hogy Atari: Game over címmel dokumentumfilmet forgathassanak. A város és a filmesek közötti kapcsolat Joe Lewandowski volt, aki már korábban próbálta kinyomozni, pontosan hol is vannak elásva az Atari kincsei, A "feltáráson" részt vett maga HSW is, sőt, egy Armando Ortega nevű önkormányzati képviselő is, aki annak idején gyerekként barátaival több tucat játékot vitt innen haza. Régészek vezetésével 1300 videojátékot sikerült kiásni, amelyek egy része múzeumba került, a legtöbbet viszont Alamagordo városa eladta az Ebay-en keresztül.

et10.jpg

Többszáz helyi és játékbolond nézte végig a nagy eseményt

 

3,5 millió raktáron maradt ET játékról tudunk, az Atari azonban csak 728000 játék eltemetését ismerte el. Hol lehet a többi? 

 

ares.jpg

ARES (S3) bakancs - 17605 Ft.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://iparikatasztrofak.blog.hu/api/trackback/id/tr3712407561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2017.04.09. 16:35:03

megjegyzem, az összes ilyen műanyag szarság a szeméttelepen végzi... az összes fizikailag kiadott videójáték is :)

VogelZsigmond 2017.04.10. 22:33:52

@endike: Hat de nem? Egy ido utan csak a port fogja. Soha nem ertettem azokat, akik peldaul vidofilmeket gyujtenek lemezen. Mi a penisznek? Egyszer megnezed, aztan csak a port fogja addig amig ki nem lesz dobva vegul...

]{udarauszkasz 2017.04.22. 08:30:06

Roswell is egy ugyanilyen "varosi legenda"lehetett. Aztan az utana kovetkezo 60 evben tobbet fejlodott a technikai szinvonal,mint az elotte levo parezer evben... persze pont az urkutatas valahogy megrekedt...

Macropus Rufus 2017.05.30. 16:57:22

@VogelZsigmond: " Soha nem ertettem azokat, akik peldaul vidofilmeket gyujtenek lemezen."

jogos. Viszont én meg azokat nem értem, akik nem értik azokat akik a lemezes filmeket gyűjtik. Nélkülük azért olyan sok tartalom nem lenne a torrent oldalakon lévén, hogy a filmek még most is dvd/bl lemezen jönnek ki és nem egy 8GB penen valamilyen formátumban (avi/mkv/mp4/mov/stb). ;)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.07.11. 20:59:09

Bezzeg mostanra meg lehet, hogy egy vagyont ér egy ilyen játék.... :D
Ha valami ilyesmi bedöglik, el kell tenni 30 évre valahová, majd előszedni és lehet, hogy a retro hullám miatt többszörös hasznot képes hozni a cucc... :D
Hogy a cég meg mit csinál közben 30 évig, a fene se tudja.Illetve dehogynem, termel ugyanígy mindent 30 évvel későbbi kibocsátásra...
:-)))))))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.07.11. 21:00:46

Azt mondjuk nem értem, hogy miért nem darálták be az egészet és csináltak volna belőle útburkolatot, autógumit, műanyag kannát, ilyesmiket...Nyersanyagnak jó lett volna talán.

Al 2017.07.14. 00:35:27

@geegee: Jó kérdés. Nyilván így szokás az... Volt egy völgy, amit meg dobokkal hordtak tele az USÁban, annak is utána akarok majd nézni.
Utólag könnyű okosnak lenni...
süti beállítások módosítása