Utólag könnyű okosnak lenni...

2017. április 13. 16:08 - Al

Aberfan: a falu, ahonnan kivesztek a gyerekek

aber3.jpg

51 éve történt a tragédia. Egy pillanat alatt tüntek el a gyerekek, ahogy a falu fölé magasódó szénbánya meddőhányójáról lezúduló sárlavina betemette az iskolát. A háztetőig ért a sár, alig találtak túlélőt minden idők egyik legszörnyűbb ipari katasztrófája után.

Október 21-e reggelén a walesi Merthyr Vale Colliery bányászai az Aberfan melletti hegyre érve azt látták, hogy a hetes számú meddőhányó csúnyán megsüllyedt. Úgy döntöttek, hogy pár napon belül más helyet keresnek a törmeléknek, mert a jelenlegi már nem biztonságos. Egyébként is köztudott volt, hogy ezalatt a meddőhányó alatt források vannak, amelyek nagyobb esőzések után túlságosan fellazíthatják a talajt. Már többször is érkezett olyan kérés a szénbánya felé, hogy máshol létesítsenek meddőhányót, ne pont a falu iskolája, a Pantglas Junior School felett. A kérést azonban félresöpörték. 

  • 1963 nyarán egy mérnök levélben hívta fel a Nemzeti Széntanács figyelmét a veszélyre.
  • 1964-ben egy városatya küldött hasonló tartalmú levelet.
  • 1965 januárjában két anyuka juttatott el egy petíciót az iskola igazgatónőjéhez a meddőhányóval kapcsolatban, amit ő a falu vezetése felé továbbított.

 

aber1.jpg

A fotón jelölték két korábbi földcsuszamlás helyét, ami mindenesetre óvatosságra inthetett volna...

aber6.gif

A BBC grafikája

A terepszemle után a bányászok lementek inni egy bögre teát. Vagy öt percet tölthettek lenn, amikor...

"A gödör szélén álltam, és nem hittem a szememnek. Először lassan emelkedni kezdett az egész. Majd felgyorsult, végül már ijesztő gyors hullámként indult lel efelé a hegyen, Aberfan irányába."

- emlékezett vissza egy bányász a sárlavina elindulásának pillanatára. A 150 méteres magasságból lezúduló több mint 105000 köbméter törmelék 17 km/h sebességről 34 km/h-ra gyorsult fel.

aber8.jpg

Egy túlélő mutatja az otthona helyét.

"Kiáltást hallottunk, és mindannyian felugrottunk egy pillanat alatt. Ott álltunk a meddőhányó előtt, és láttuk, hogy megindul, jön lehelé, pokoli sebbességgel, hullámokban. Rohanni kezdtem, nagy robajt hallottam, és a fák recsegését. Elzúgott mellettem, én pedig a földre estem. Csak a sárhullámokat, szemetet és vizet láttam"

írta le az eseményt egy másik munkás.

aber9.jpg

Jól látható, merre haladt az ár.

"Zajt hallottam, nagy robajt... Először egy fát és egy telefonpóznát láttam közeledni, aztán megláttam azt a nagy fekete szeméttömeget... Egy fekete hullámot."

- emlékezett vissza egy akkor 13 éves iskolás. Az áradat pillanatok alatt elérte a falu utolsó házát, a Moy Road 1-es szám alatt. Az utca többi épülete dominóként dőlt össze, a lavina pedig egyenesen az iskola felé tartott tovább. Az iskola tanulói és tanárai hatalmas robajt hallottak, amit némelyek menydörgésnek, mások alacsonyan szálló repülőgépnek véltek. Több tanár be is küldte a gyerekeket a padok alá. A következő pillanatban azonban az ablakon keresztül megláthatták a sötét sárlavinát is, ami egészen a háztetőig betemette az iskolát. A lavina az épület egy részét érintetlenül hagyta, más osztálytarmekben csak derékig öntötte el a gyerekeket, máshol azonban...

aber4.jpg

Szívszorítóan kevés gyereket hoztak ki élve a sár alól.

"...amikor kijutottam, azt a képet láttam az iskoláról és a három osztályteremről, ami azóta nagyon elhíresült... Az iskolát beterítette a törmelék. Emlékszem, álltam ott, gondolkoztam, próbáltam felfogni, de nem tudtam elhinni. És abból a részből, ahol a számításaim szerint vagy 100 gyereknek kellett tartózkodnia, egyetlen árva hang sem szűrődött ki."

- írta le egy tanár a történteket. A bányászok és a lakosok azonnal az iskolához rohantak. A faluban senki sem látta a lavinát, de az iszonyű hangot mindenki hallotta. A kétségbeesett szülők puszta kézzel próbálták félrehányni a törmeléket, hogy megtalálják gyermekeiket. Rövidesen rendőrök érkeztek a szomszédos Merthyr Tydfilből, akik elkezdték koordinálni a mentést. A helyszínen nyüzsgő sok száz ember keveset tudot tenni. Az utolsó túlélőt 11 óra körül találták meg, utána már csak a tetemek kiásása és a romok eltakarítása maradt.

aber5.jpg

A nyolcéves Jeff Edwards az utolsó gyerek, akit élve találtak a romok alatt.

aber10.jpg

Önkéntesek segítenek.

A katasztrófában 116 7 és 10 év közötti gyerek és 28 felnőtt vesztette életét. Az utóbbiak között volt Nansy Williams, a konyhásnéni, aki saját testével védett meg több kisgyereket. Az iskola létszáma a felére csökkent. A katasztrófa után számos kritika érte a nagy-britanniai Nemzeti Széntanácsot, de hivatalosan senkit sem marasztaltak el. 

aber7.jpg

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://iparikatasztrofak.blog.hu/api/trackback/id/tr3812419955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Andalúziai kutya 2017.04.15. 07:27:17

Ahogy a kolontári vörös iszap katasztrófának sem lett végül felelőse, hiába látszott már a műhold képeken is a szivárgás. A pénz drága, az ember élet olcsó volt...

kuki123 2017.04.15. 08:44:06

@Andalúziai kutya:
1960-as években nem igen különbözött az angliai kisember élete a magyarétól.

hasonló nyomor volt.
napról napra éltek kb
oké nálunk diktatúra volt stb...

A gond az hogy az 1966-ban történt és nem volt felelőse...a miénk meg 2010-ben, és még a bíróság se tudja elítélni.

Jelenleg történne hasonló ott fejek hullnának kint, több tucatnyi meg dutyiban kötne ki.
Mondjuk nem is működhetne ilyen angliában....ügyelnek a környezetükre. nem úgy mint a magyar paraszt.(ahol a ház a kert úgy néz ki mint a disznó ól)

Jah persze nálunk lazán belefér az azbesztes Lőrinci,
Vagy most a budapesti azbesztes épületbontást engedély nélkül.
vagy a pesti vegyi lerakó....stb stb

exterminador 2017.04.15. 09:34:17

Kassák Lajos egyik utolsó verse erről íródott:

Az aberfani tragédia

Mrs England
igazi bányászfeleség
bement a központi irodába
1500 aláírással jelentést adott át
kérve mentsék meg őket
a salakhegytől
mely az iskolák
bányászlakások felett magasodik
2 000 000 tonna súlyban
feketén lazán.

Mr Jackson az igazgató
hogy látta a részvények hamis adóbevallások
paradicsomi álmukat alusszák
a zárt páncélszekrényben
mondott néhány barátságos szót
és Mrs England
elindult vissza a salakhegy árnyékába.

Szép őszi napok következtek.

Aztán egy reggel éppen amikor a tanárok
jelenléti ívet olvastak fel a katedrán
megborzongott a fekete salakhegy
nyögött
felvonított
mint a végítélet kegyetlen harsonái
mintha ágyúval lőttek volna a föld szívébe.

A hegy széttépte önmagát
koromban és iszapban
lezuhant
a völgybe
iskolákra
amik tele voltak gyerekekkel
lakóházakra
amik összeroppantak
beletérdeltek a sárba.

Elborult az ég.
A levegő kénszagú méreggé változott.

Mentőosztagok érkeztek a környékről
katonák tűzoltók felcserek
és bányászok
apák anyák
gyerekeik után kiáltozva
akik odavesztek a pokolba
250-en.

Mr Morris is megjelent
aki a napokban került nyugdíjba
100 százalékos szilikózissal
70 éves korában.

Botjára támaszkodva
állt némán
mozdulatlanul
s hogy elindult
azt gondolta
nagyon kegyetlen az élet
itt az ideje hogy
ő is meghaljon.

pizo 2017.04.15. 09:40:05

"ügyelnek a környezetükre. nem úgy mint a magyar paraszt.(ahol a ház a kert úgy néz ki mint a disznó ól)"

Aha... voltál már Angliában? Utazz be Heathrowról vonattal a Paddington Stationre, kb. olyan a látvány mintha Ferihegyről jönnél be vonattal, mint a Gaznztelep, a hátsó kertek ugyanolyan rendezetlenek. És pár helyen olyan mocsok van, hogy rosszul vagy tőle.

Hidd el kisebb a különbség manapság Anglia és Mo. között mint gondolnád, csak a fizetések magasabbak. Sokan kimennek a kánaánba és megdöbbenve jönnek haza...

Uxbridgeben töltöttem rövidebb időt 1994-ben, angol barátnőm volt, hát a metro végállomása nem nagyon különbözött a HÉV Batthyány téri végállomásától, csak több volt a vizelet és a hányás.

22 éve járok vidékre itthon autóval, bár szegénység van, de nagyot fejlődtünk abban, hogy TISZTASÁG van, egyre kevesebb az eldobált szemét, és a gazos terület...

Zoli

fda 2017.04.15. 10:51:26

@pizo: egyetértek.

Végre más is észreveszi, és megfogalmazza, hogy a írigyelt, gazdag nyugaton sem minden olyan tökéletes, ahogyan itthon sokan be akarják állítani azoknak, akik ritkán járnak arrafelé.

Igen, általában többet keresnek. De nem ez az egyetlen szempont az életben, még gazdasági szempontból sem.

kuki123 2017.04.15. 13:41:32

@pizo: @fda:

az a gáz hogy voltam már angliában és hollandinában is...láttam a két szememmel is

De felmegyek a google térképre (de ide sorolom Kanadát amerikát is)...tök random kiválasztok egy települést vagy kertvárosi részt...
legyen az anglia, németország, hollandia...

rendezett zöldfüves takaros házak, rendes út, rendes járda, halálnyugalom

És az a legnagyobb gáz hogy azt gondolná az ember, hogy ez egy kivételes környék, de nem..mész kilométereken keresztül a térképen....átdobod máshova vagy jó 20 100km-errel és ott is ugyan ez.
Az egész környék úgy néz ki mint valami üdülő falu. nálunk a prominens üdülő fürdővárosaink nem néznek ki ilyen patentul a környék, és a házak.
Náluk az ott alap.

és sehol gaz, sehol vacak omladozó házak vacak tetővel, sehol flusztráló környezet,

Persze lehet én lakok szar helyen Jász-Heves nógrád...de pest se jobb..szóval...
És az is lehet hogy vannak szar lepukkant vagy kevésbé nívós helyek anglia,hollandia német szerte stb
(mint pl keletnémet.. berlin) de összességében magyarország egy rabszolgatelep.

Ez egy random vacak angliai környék:

https://www.google.hu/maps/@51.9126576,-0.6791151,3a,75y,276.77h,69.62t/data=!3m6!1e1!3m4!1scaIITg-7oZtgorjee7vSvA!2e0!7i13312!8i6656!6m1!1e1

meg ez is
https://www.google.hu/maps/place/Anglia,+Egyes%C3%BClt+Kir%C3%A1lys%C3%A1g/@51.873492,-2.408335,3a,75y,18.12h,65.98t/data=!3m7!1e1!3m5!1sfkUO02YPP4fZm-2FYOppGg!2e0!6s%2F%2Fgeo2.ggpht.com%2Fcbk%3Fpanoid%3DfkUO02YPP4fZm-2FYOppGg%26output%3Dthumbnail%26cb_client%3Dmaps_sv.tactile.gps%26thumb%3D2%26w%3D203%26h%3D100%26yaw%3D71.71635%26pitch%3D0%26thumbfov%3D100!7i13312!8i6656!4m5!3m4!1s0x47d0a98a6c1ed5df:0xf4e19525332d8ea8!8m2!3d52.3555177!4d-1.1743197!6m1!1e1

és még legalább 1000+1-et tudnék ilyet linkelni. ilyen környezetben nem is csodálom hogy a lakosság alsó hangon 10-15 évvel él tovább nyugaton.

nálunk a "nívós 40-60milliós" gödöllői pestvidék melletti házakhoz nincs csak föld meg köves út., de ha van is valami út, akkor is már a bejáró csak valami kővel leszórt valami igénytelenség.

Jobb környékek is kb városonként 2-3 utca és kifújt.

pizo 2017.04.15. 14:37:36

@kuki123:

Elég sokat voltam Nyugat-Európában: Igen, előrébb tartanak, de nem annyival mint ahogy be van állítva. Az az igazság, hogy sok embernek a "Nyugat" az Ausztria, ami a világ egyik legélhetőbb állama, nekünk meg szomszédunk, és az 500 éves közös múlt miatt baromi jó összehasonlítási alapnak tűnik...

Én meg itt lakom (a kép januári, nyáron sokkal szebb)

https://www.google.hu/maps/@47.5136904,19.184775,3a,75y,270h,90t/data=!3m6!1e1!3m4!1se_h-AU1t352BjwVP-6AL0w!2e0!7i13312!8i6656!6m1!1e1?hl=hu

A rendőrautó naponta kétszer végigmegy az utcában, tisztaság, halálnyugalom, az úttesten szoktunk a fiammal tollasozni...

De itt van egy véletlenszerű kanadai környék:

https://www.google.hu/maps/@49.3789692,-121.4377899,3a,75y,90t/data=!3m6!1e1!3m4!1swO8LY0xWlqETjFX96IN5Ew!2e0!7i13312!8i6656!6m1!1e1?hl=hu

Gyönyörű...

Zoli

pizo 2017.04.15. 15:42:41

@pizo: Ez is nagyon szép...

https://www.google.hu/maps/@51.7526216,-3.3810183,3a,75y,90t/data=!3m6!1e1!3m4!1sYkMCcvDLL-V4Eu_V2_mpkg!2e0!7i13312!8i6656!6m1!1e1?hl=hu

Isten... 2017.04.15. 21:43:14

Ez is az emberek ostobasaga kapzsisaga miatt tortent.
100-120 eve mukodhetne az egesz foldi gazdsagunk nap es szel energiara alapozva.
Egyaltalan nem lett volna szukseg olajra, szenre, gazra.

kuki123 2017.04.15. 23:10:43

@pizo:

"A rendőrautó naponta kétszer végigmegy az utcában, tisztaság, halálnyugalom, az úttesten szoktunk a fiammal tollasozni... "

pfff hát ahol én lakom ott kurvára nem, pedig még még a jobb környék a városban

A tiéd egy utca...és a többi?

A kanadai kép...azért a hegy lábánál, lehet hogy egy csóró környék, de a látvány páratlan.
Egyébként 6000 ember lakja. (Kanada Hope város)
Ha így nézne ki nálunk egy 6000 fős falu...megnyalnám mind a 10 ujjamat.
Nézegettem azért, nem olyan rossz környék az, kicsit vegyes, van jobb rossz birtok ház...

A másik angliai sem olyan rossz, kicsit zsúfolt, de nem lefingott házak.

Lesből Támadó Szárítókötél 2017.04.18. 18:33:26

@Andalúziai kutya:

Tájékozódjunk egy kicsit, mielőtt ilyen sommás ítéletet mondunk az igazságszolgáltatásról.

Kolontárral az volt a probléma, hogy a jelenlegi vezetőket citálták a bíróság elé, hogy rájuk verjék a balhét, mert a politikának felelős kellett. A bíróság viszont azért mentette fel őket, mert egyértelműen kimondta, hogy az iszaptároló tervezési hiányosságai miatt a jelenlegi vezetés/szakemberek nem tehető felelőssé, viszont a kézivezérelt ügyészség semmit nem tett a tervezés körülményeinek felderítéséért.

Al 2017.04.19. 14:52:37

@Isten...: Valahogy ez nem jött össze... Volt egyáltalán komoly próbálkozás?
Utólag könnyű okosnak lenni...