Utólag könnyű okosnak lenni...

2017. április 20. 16:43 - Al

"Valami zöld közeledik" - így menekültek a munkások a klórgáz elől

chlo1.jpg

Akik elszaladtak, azokat utolérte a klórgáz, akik autóval menekültek, azok túlélték. Az Avondale Mills dolgozói egyszer csak azt vették észre, hogy egy zöld felhő keríti be őket. Nem tudták, hogy klórt szállító tehervonat ütközött a közelben...

 2005, január 6. Az eddig ismert legsúlyosabb klórmérgezést okozó ipari katasztrófa napja. Dél-Karolinában, Graniteville település közelében ezen a hajnalon egy ipari vágányon klórt szállító tehervonat ütközött egy parkoló vasúti szerelvénnyel. A vonaton 2 fő tartózkodott: a vezető, Chris Seeling, és a munkatársa, William Wright. Az ütközést szerencsésen túlélték, de a tartálykocsik, amelyekben klór volt, felborultak, így 60 tonna anyag került a légtérbe, és rögtön elkezdődött a halálos gáz képződése. Seeling és Wright a nagy felhőben elveszítették egymást szem elől: utóbbinak sikerült segítséget találnia és kórházba jutnia, míg előbbi a helyszínen életét vesztette. 

chlo6.jpg

Az ütköző vonatok

A kisikló szerelvény kidöntött egy fát, ami két közeli autóra esett rá. Az egyik sofőrnek sikerült elmenekülnie, de a másik több órára csapdába esett saját járművében, míg végül a hatóságok kiszabadították.

2 óra 40 perckor az Avondale Mills textilgyár dolgozói hatalmas fémes csattanást hallottak, amiből rögtön vonatbalesetre következtettek. Közben egy dolgozó a mosdóban arra lett figyelmes, hogy "valami zöld" dolog tart a malom felé. Hamar rájöttek, hogy valami nagy baj van, kiabálva figyelmeztették egymást. Összesen 400 fő tartózkodott ekkor a gyárban, többségük azonnal a parkolóhoz rohant. 

chlo7.jpg

Így néz ki egy klórgáz felhő.

"Próbáltuk kinyitni a kaput, hogy a kocsijainkhoz juthassunk."

 

- emlékezett vissza Michael Reed, az egyik munkás. Ez azonban nem ment könnyen, és közben a zöld felhő már egészen körülvette őket. A munkások a földre feküdtek, ami a lehető legrosszabb döntés volt, mivel a klórgáz nehezebb a levegőnél, így a földhöz közel a legtöményebb. Végül azonban az egyikük hozzájutott a kocsijához, amibe gyorsan beszálltak, és elhajtottak.

John Laird és  Charles Shealey azonban nem bírták ezt kivárni, ők inkább futva menekültek a közeli erdőbe. Később itt találták meg a holttestüket.

chlo2.jpg

Az ütközés helyszíne...

chlo3.jpg

...és a környék

Gary Spires épp egy textilfestő géppel dolgozott, amikor két munkás mellette hányni kezdett. Hirtelen azt vette észre, hogy ő maga is fuldoklik, ezért rohanni kezdett a parkolóba, kettesével-hármasával véve a lépcsőfokokat. 

"Miután beültem a kocsimba, áthajtottam a parkolón. Olyan volt, mintha hóviharba keveredtem volna. Még az utat sem láttam."

- emlékezett vissza később. A gyárból összesen 5 munkás vesztette életét. Ezenkívül halálos dózist lélegzett be egy quebeci kamionsofőr is, aki épp a járművében aludt a baleset időpontjában és egy granetville-i lakos, aki a sínek mellett lakott. Hónapokkal később halt bele a sérüléseibe egy férfi, aki az ütközés után hajtott végig autójával a helyszínen, és meghalt a klórt szállító tehervonat vezetője is.

chlo5.jpg

Munka az Avondale Mills gyárban

A katasztrófa után 5400 embert telepítettek ki a környékről 2 hétre, míg szakértők megtisztították a baleset helyszínét a mérgező anyagoktól. 250 ember szorult orvosi kezelésre.

Mint a nyomozás után kiderült, a mellékvágányon parkoló vonat dolgozói elfelejtették átállítani a váltót, miután éjszakára otthagyták a szerelvényt.

chlo4.jpg

A katasztrófa okai

Ezért rohant bele a hajnalban érkező tehervonat, ami egyébként a megengedettnél nagyobb sebességgel haladt.

A baleset után a textilgyár, amely az 1800-as évek óta a város fő munkáltatója volt, bezárt. Mintegy 1000 fő vált így munkanélkülivé, és Graniteville gyakorlatilag szellemvárossá vált.

 

bomber.jpg

Jól láthatósági bomber dzseki vasúti dolgozók részére - 10799 Ft.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://iparikatasztrofak.blog.hu/api/trackback/id/tr8312440309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.07.12. 18:01:35

Rettenetes...Az ilyen kib@$zott vegyszereket megkülönböztetett figyelemmel kéne szállítani, tárolni.Akár fegyveres szekurityi szolgálat kísérete mellett, ha kell.Mintha atomot vinnének.

inkvisitor 2018.01.19. 08:30:09

Fegyveres szekuriti rohadt sokat jelentett volna vonatbalesetnél. Amúgy meg megkülönböztetett figyelemmel vannak szállítva. Töltés előtt után ellenőrizve, szállítás közben úgyszintén. Az ellen hogy belemeg egy másik vonat, nehéz biztosítani.

Reactor 2021.12.01. 06:03:39

@geegee: Szekus senkiházi azokból lesz leginkább, akik minden másra alkalmatlanok, még közmunkásnak se kellenek. Biztonsági őr oda kell, ahova az őrkutya túl értelmes.
Meg aztán, itt mégis mit tudott volna tenni? Jól lelövi a hömpölygő klórgázfelhőt?
Utólag könnyű okosnak lenni...
süti beállítások módosítása