Utólag könnyű okosnak lenni...

2017. augusztus 08. 16:48 - Al

Az igazi gyufaáruslányok horrortörténete

mg3.jpg

Egy történet, ami még az Andersen mesénél is szörnyűbb. Fiatal lányok,kimerítő munka, állandó tűzveszély, és egy borzasztó betegség, amit a fehér foszforral való állandó érintkezés okozott. Szerencsére ezek a gyufaárus lányok nem csak annyit tettek, hogy csendben meghaltak, hanem kiálltak magukért, és valódi forradalmat csináltak.

mg9.jpg

A Bryan and May gyufagyár épülete ma is látható London Bow negyedében

mg8.jpg

A gyufagyárban dolgozó lányok munkanapja nyáron 6:30-kor, télen 8:00-kor kezdőtött a londoni Bryan and May gyufagyárban. Reggel fél órát kaptak a reggelire, majd később 1 órát az ebédre, majd szünet végül dolgoztak egészen este 6 óráig, állva. A gyárban szigorú fegyelem uralkodott: ha valaki megszegte a szabályokat, büntetést fizetett, amit csekélyke fizetéséből vontak le. Bírság járt a koszos cipőért, a rendetlen munkaasztalért, a széthagyott gyufaszálakért, a beszélgetésért, és mivel ez is gyakran előfordult, a tűzesetekért is. A munkaasztala alatt minden egyes lány egy vödör vizet tartott, hogy ha a gyufák véletlenül lángra lobbannának, gyorsan el tudják oltani a tüzet.

A korai gyufagyárakban használt fehérfoszfor egyik jellegzetes tulajdonsága ugyanis az volt, hogy alacsony hőmérsékleten is könnyen lángra kap, gyakorlatilag öngyúlékony.

mg10.jpg

Halálos gyufaszálak

aviemare.jpg

Aviemore férfi dzseki. 15570 Ft. 

A gyufagyártáshoz használt fehérfoszfornak azonban van egy még ennél veszélyesebb jellemzője is: az, hogy nagyon mérgező, és kiválóan oldódik zsírokban. Mivel az emberi bőr zsíros, a fehérfoszfor hatékonyan fel tud szívódni a bőrön keresztül. A védőruha nélkül dolgozó fiatal lányok szervezetébe gyorsan bekerült a méreg, főleg, hogy az ebédjüket is ugyanabban a térben kellett elfogyasztaniuk, ahol a munkát végezték.

A lányokra egy szörnyű betegség leselkedett, amely "foszforállkapocs" néven híresült el, és szinte egyedül ezekben a korai gyufagyárakban bukkant fel. 

mg5.png

Foszforállkapocs: ez már a végső állapot, a csont eltávolítása után.

A "foszforállkapocs" rendszerint egyre kínzóbb fogfájással indult, amit a fogíny gyulladása követett, Az állkapcson tályog keletkezett, ami időnként egészen hatalmasra nőtt, egészen addig, míg az érintett csontok szó szerint rothadni kezdtek. Nem ismertek más kezelési módot, mint a fertőzött terület eltávolítását. Azok, akik túlélték a betegséget, állkapcsuk nagy részét elveszítették, amitől nem csak az arcuk torzult el, de az étkezés is extrém nehézzé vált a számukra. Gyakran agykárosodás is társult ezekhez a szörnyűségekhez.  

A betegség lefolyása alatt a fertőzött személy fogai és csontjai bizarr fényben foszforeszkáltak a sötétben.

kmt_1.png

Nem csoda, hogy ilyen körülmények mellett a Bryan and May gyufagyárban 1888-ban nagy elégedetlenség uralkodott. A gyárban dolgozó lányok megelégelték az állandó életveszélyt, a vasszigort, az önkényes fizetéskurtítésokat.

Amikor a tulajdonos egy államférfinak szobrot emelt a gyár területén, ennek a költségét is a munkások fizetéséből vonta le.

A szikra - képletesen - akkor pattant ki, amikor a tulajdonos elbocsátott néhány lányt, amilrt azok őszintén beszéltek a munkakörülményeikről az újságíróknak. Július 2-án 1400 lány vállalt szolidaritást és kezdett sztrájkot munkatársaiért. A gyár vezetősége rögtön tárgyalni akart, de az elszánt munkáslányokat nem tudták meggyőzni.

mg11.jpg

Egy korabeli újságcikk a sztrájkról

mg1.jpg

Annie Beasant (középen) a munkáslányokkal

Vagy 100 lány találkozót kért Annie Beasant-től, a kor neves emberjogi aktivistájától. Elterjedt tévhit, hogy a legendás teozófusnő indította el a sztrájkot, de a forrásokból kiderül, hogy maga Beasant is megdöbbent a munkások bátorságán, és csak később állt melléjük. Hamarosan a parlamentben is előkerült a munkáslányok ügye, és többüket meg is hallgatták. Bryant, a gyártulajdonost, aki mellesleg a liberális oldal egyik vezető politikusa volt, nagyon zavarta a rossz sajtó, így hamar elfogadta a munkások ultimátumát. Július 16-án életbe lépett a megegyezés, aminek munkabiztonsági szempontból az volt a leglényegesebb eleme, hogy az étkezéseket áthelyezték egy másik terembe, ahol nem dolgoztak fehérfoszforral.

mg12.jpg

Munka a gyárban

Ultra Violet - a U2 dalát a gyufás lányok sztrájkja ihlette

A gyufagyári munkások ügyét az Üdhadsereg is felkarolta, olyannyira, hogy 1891-re a szervezet megnyitotta saját gyufagyárát, amelyben fehérfoszfor helyett az egészségre ártalmatlan vörösfoszfort használtak. Ez jóval megemelte a gyártás költségeit, mivel a vörösfoszfor drágább volt, ráadásul az Üdvhadsereg nem alkalmazott gyerekmunkásokat sem. A költségeiket még az is megdobta, hogy a munkásokbak igyekeztek rendes fizetést biztosítani.  Az aktivisták élénk propagandával próbálták rávenni a londoniakat arra, hogy csak a vörösfoszforral készült, drágább gyufát vásárolják.

A gyár 10 évig tudott működni, majd miután lehúzták a rolót, nem más vásárolta meg, mint a Bryant and May.

 

mg4.jpg

Az Üdvhadsereg agitál a gyilkos gyufák ellen

Ugyanebben az évben, 1901-ben a Bryant and May is átállt végra a vörösfoszforra. 1907-ben a parlament be is tiltotta a fehérfoszfor használatát, amely nem csak megannyi gyufagyári munkásnak okozott borzasztó betegséget, de számos kisgyerek haláláért is felelős volt, akik óvatlanul megrágták a mérgező vegyületbe mártott gyufaszálakat. 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://iparikatasztrofak.blog.hu/api/trackback/id/tr1012726372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serrin 2017.08.14. 11:05:48

Nem a fehérfoszforos gyufa volt, amit bármin meglehetett gyújtani?

Al 2017.09.06. 13:23:39

@Serrin: Valószínűleg az volt. A cikk is azt írja: "gyakorlatilag öngyúlékony volt".

Pierr Kardán 2017.09.07. 17:39:09

Na most akkor Bryan, vagy Bryant? Így is van írva, meg úgy is van írva.

Reactor 2021.12.01. 05:24:53

Elég merész belegondolni, hány lányka köszönheti az életét Irinyi Jánosnak...
Utólag könnyű okosnak lenni...
süti beállítások módosítása