Utólag könnyű okosnak lenni...

2017. november 17. 14:24 - Al

Szemétsziget lakói: a műanyagnassoló halak

nas11.jpg

2050-re a feltételezések szerint több műanyag lesz a tengerekben, mint hal. Némelyik vizi élőlény már most próbál igazodni az új trendhez: a kutatók meglepődve tapasztalják, hogy egyes fajok egyenesen rákaptak a műanyagra, ami aztán a szupermarketeken keresztül a mi tányérjainkban landol.

nas10.jpg

Sokan mítosznak tartják az óceáni szemétszigetek létezését, pedig a legnagyobbak a világűrből is láthatók.

A Nagy csendes -óceáni szemétszigetet létezésére a nyolcvanas években kezdtek el gyanakodni a kutatók. Ekkor még csak közvetett bizonyítékok voltak a körkörös áramlat által összehordott, hatalmas méretű, többé-kevésbé összefüggő, tengeri hulladéktömeg létezésére.

nas9.jpg

Valahol California és Haway között...

nas13.png

Gyakorlatilag mindenhol alakulnak ki szemétszigetek, ahol nagyobb körkörös áramlatok működnek.

1997-ben azonban Charles J. Moore egy vitorlásversenyről hazafelé tartva el is hajózott mellette a a nyugati hosszúság 135. és 155., és az északi szélesség 35. és 45. foka között, és saját szemével látta az addig elképzelhetetlennek tűnő szemétszigetet - ami a egyébként már a világűrből is látszik. Ennek ellenére a pontos méretét nem tudjuk: vannak, akik szerint "csak" Texas méretű, más becslések szerint kétszer akkora, mint Franciaország.

nas12.jpg

Charles J. Moore egy vízmintával

A szemétszigettel az az egyik fő probléma, hogy a felületét érő ultraviola sugárzás apró, mikroszkopikus méretű részekre bontja a műanyaghulladékot, ami így már könnyen bekerül a tengeri élőlények szervezetébe, és súlyosan torzítja a táplálékláncot - világszerte, hiszen az évente a tengerekbe kerülő, körülbelül 5-8 millió tonna műanyagból bőven jut mindenhová.

nas2.jpg

A szemétszigetek leggyakoribb eleme a műanyagpalack

Nagy-Britanniában a kifogott halak egyharmadának a szervezetében található műanyag, míg a kagylóknak már a 60, néhol pedig 80 százaléka műanyaggal szennyezett.

nas1.jpg

Nyamnyam.

De az apró műanyagrészecskék nem csak a bomló szemétszigetből jutnak be a halak szervezetébe: a számos kozmetikumban megtalálható, és tudományos kutatáshoz is használt műanyag mikrogyöngyök (angolul: microbeads) olyan aprók, hogy a víztisztító berendezéseken áthaladva szintén az élővizekben kötnek ki. Az USÁban már be is tiltották a használatukat, de az Európai Unióban még rengeteg ilyen terméket forgalmaznak.

nas7.jpg

Mikrogyöngyök: egy reggeli fogmosással vagy arcradírozással már adunk egy nagy pofont a környezetnek.

nas6.jpg

A Greenpeace infografikája szerint egy tubus arcradír 330000 mikrogyöngyöt tartalmaz.

puma_borneo.jpg

Borneo Black mid munkavédelmi bakancs. CSAK 26 840 Ft.

Ami azonban megdöbbentő, hogy a halak nem csak véletlenül nyelik le a műanyagot. Tavaly svéd kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a növendék sügérek egyenesen függőségbe kerülhetnek a műanyagtól, hasonlóan, mint ahogy a kamaszok rákattannak a junkfoodra.

nas3.jpg

A sügérlárva gyorában jól láthatóak az apró műanyaggömbök.

nas4.jpg

Halad a műanyag a tápcsatornán...

A Science-ben publikált kutatás szerint azok a sügérlárvák, akik polisztirol darabkákat fogyasztottak, a továbbiakban is szívesebben választották ezt a "menüt", mint a természetes táplálékot. Ezek a sügérek felnőve természetesen jóval kisebbek voltak a normális táplálékkal élőknél.

nas14.jpg

Planktonok: az óceánok hasznos kis méhecskéi

2015-ben mindenki legnagyobb megdöbbenésére sikerült lefilmezni a Plymouth Tengeri Laboratóriumban, ahogy egy plankton szintén műanyagot eszik. Ezzel bizonyítottá vált, hogy a tengeri tápláléklánc egyik legalapvetőbb eleme is súlyosan érintett a kérdésben. A felvételen szereplő zooplankton egyébként algával táplálkozik.

ű

A felvételen látható, ahogy a plankton apró lábacskáival - amelyekkel a számára hasznos és haszontalan algákat szokta szétválogatni - tereli befelé a szervezetébe a műanyagot.

 

 Egy fél évvel ezelőtti, utrechti (Hollandia) megállapodás szerint a szemétszigetek felszámolását év végén kezdik meg. Először is hajók és hatalmas terelőberendezések segítségével összegyűjtik a szemetet, majd hajókra pakolják. Egy norvég milliárdos állítólag már felbérelte a Föld legnagyobb jachtját, hogy naponta 5 tonna műanyagot szállítson el a tisztogatás helyszínéről. 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://iparikatasztrofak.blog.hu/api/trackback/id/tr5513286649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neet 2017.11.17. 17:43:29

1. Sose értettem, hogy a fenébe jut el a palack a boltból az óceánba???? Nincs arrafelé kuka?
2. Sose értettem, miért gyártják le a sok szar műanyagot, ami szinte kikerülhetetlen (gondolj az ecetre vagy a pendrive-ra, hogy miben viszed haza) hogy aztán én, a szegény végfogyasztó legyek fikázva, hogy miért pempörszbe csomagolom a gyerekem. Ne gyártsák le ezeket a gyilkos anyagokat. Ha mégis, gondoskodjanak róla, h felbomoljanak.
3. Sose értettem, és ez a legbosszantóbb, h miért nem lépnek fel a hatóságok extra durván a szemetelők ellen? Ha a műanyag az óceánba kerülve a halak gyomrába jut, majd a miénkbe, és ezért pl rákban jól meghalunk, akkor kb úgy kéne kezelni a szemetelőket, mint a gyilkosokat, és ez nem vicc.
De amíg senki semmit nem tesz az ellen, h pl az utcánk végén ne álljon hetente halomban a hulladék (város széle, nincs kamera, ellenben sok az elhaladó, pillanatra megálló autós...), tehát nem is kell az óceánig elmenni, addig nem lesz itt javulás.
Amíg a gyerek azt látja, h anyja-apja köpköd az utcán, és ha nem talál (keres?) kukát, ott dobja el a vackait, ahol van, nem lesz javulás.
Amíg az erdőkbe jobban megéri kikocsikázni a rozsdás hűtőkkel, mint pl hulladékudvarban leadni, addig nem lesz javulás. Kétségbeejtő.
Még egyszar: hogy a pichába jut el a palack a tengerbe??????? Még üzenet sincs benne.

BAZbólCAba 2017.11.17. 18:35:41

Kedves Index,szerintem azt ùgy írjàk helyesen hogy Hawaii, nem pedig Haway. :) Kedves Neet, keress rà a "trash at beach" re google-ben, nèhàny orszàg sajnos szemètlerakónak hasznàlja az óceànt, partot. Egyèbkènt azt èn sem èrtem hogy mièrt nem lebomlò anyagból kèszül a szatyor ès a csomagoló anyag amikor màr lètezik olyan. Nyilvàn olcsóbb a környezetszennyezöbb!

Francoskrumpli · youtu.be/hi4spGkiPC4?t=245 2017.11.18. 18:32:12

@BAZbólCAba: A Hawaii-ban igazad van (nekem is egybúl szemet szúrt), de nem az Indexnek, hanem a cikkírónak kell címezni a bugfixet.
Utólag könnyű okosnak lenni...
süti beállítások módosítása