Utólag könnyű okosnak lenni...

2018. január 08. 18:02 - Al

5 másodperces halálcsapdák

silo1.png

5 másodperc alatt menthetetlenül csapdába ejti, fél perc alatt pedig teljesen maga alá temeti az áldozatát, aki néhány perc alatt megfullad. Ezután viszont hosszú órákba, vagy akár napokba kerül, míg sikerül felfedezni és kiszabadítani a tetemet. Mi ez?

Nem más, mint a gabona. Méghozzá a nagy mennyiségben tárolt gabona, vagy más szemes termény - mint a kukorica - aminek évente számos farmer és mezgazdasági segédmunkás esik áldozatául. A haláluk borzasztó, banális, és roppant könnyen megelőzhető (lenne).

silo6.jpg

Kevesen tudják, hogy a silókban vagy más gabonatárolókban elraktározott szemes termények nagy mennyiségben hasonlóan viselkednek, mint a futóhomok. Aki óvatlanul rálép a felszínére, néhány másodpercen belül végzetes csapdába eshet.

silo4.jpg

Tipikus esetek.

Különösen az Egyesült Államokban jelentős probléma a silók halálcsapdája, ami minden évben több életet követel, gyakran a farmokon dolgozó tizenévesekét. A kukoricatermesztés központi szerepet játszik az USA gazdaságában, amely 39,000,000 hektár kukoricafölddel a Föld legnagyobb kukoricatermelője. A megtermelt kukoricát hatalmas, több emeletnyi magas tárolókban helyezik el, amelyekbe elvileg nem kell és nem is szabad belépni, mivel a silóban zajló folyamatok automatizáltak.

silo10.jpg

Kukoricát népszerűsítő plakát 1918-ból

Gyakran azonban mégis szükséges bemászni a tárolókba, ha meghibásodnak az eszközök, vagy ha valami probléma merül fel: penészesedik a termény, ráragad a tároló falára, eldugul a termény kijuttatására szolgáló nyílás stb. De az is előfordul, hogy a munkásokat egyszerűen azért küldik be, hogy a siló kiürítésekor a kukorica vagy gabona felszínét taposva minél inkább siettessék a folyamatot. Ezekben az esetekben az lenne a szabályos és ésszerű, ha a silóba leereszkedő munkást egy biztosítókötéllel rögzítenék, kívülről pedig egy másik munkás figyelné, hogy nem szorul-e segítségre.

Ugyanis elég néhány másodperc a végzetes balesethez.

 

silo5.jpg

Sok silótulajdonos úgy próbál gondoskodni a biztonságról, hogy köteleket helyez el a tárolón belül. Ha azonban nincs eleve rögzítve a munkás, ez nem elég, mert az esetek többségében túl gyorsan történik a baleset ahhoz hogy az áldozatok elérjék a kötelet.

A Silókban folyó munka szigorú törvényi szabályozásának közvetlen előzménye a 2010-es év rekordméretű kukoricatermése és az ezzel járó silóbalesetek szintén rekordméretű száma volt. Míg 2009-ben 38 baleset történt a tárolókban, 2010-ben már 51, és a balesetek fele halálos kimenetelű volt.

silo7.jpg

Hatalmas tárolók. Időnként be kell mászni, de nem mindegy, hogyan...

A legnagyobb visszhangja annak a tragédiának volt, amikor 3 silóban dolgozó fiatal közül ketten is életüket vesztették, mert

miközben a fiúk odabent a siló eldugult nyílását próbálták kitakarítani, a főnökük odakint két másik kivezető nyílást is nyitott a kukoricának, így a mozgásba jövő kukoricaszemek csapdába ejtették a fiatal munkásokat.

Először a 14 éves Wyatt Whitebread kezdett el süllyedni, mire a 19 éves Alejandro Pacas és a 20 éves Will Piper azonnal segítségére siettek. Sajnos azonban őket is elkapta a halálcsapda. Whitebread-et teljesen maga alá temette a kukorica. Piper kezei még szabadon maradtak, ezekkel próbálta félresöpörni másik süllyedő barátja arca elől a kukoricaszemeket, de hiába. Egyedül ő élte túl a végzetes balesetet. 12 órát várakozott betemetve halott bartai mellett, mire ki tudták szabadítani. Bár a 18 év alattiak silókban való alkalmazását ekkor már törvény tiltotta, az Obama adminisztráció felfüggesztette a tiltást, így a baleset idején az már nem volt érvényben.

silo2.jpg

Tommy Osier, Wyatt Whitebread, Alejandro Pacas. Nem érték meg a felnőttkort. 

Következő évben az érettségi előtt álló 18 éves Tommy Osier halála okozott hatalmas botrányt. A fiú nagyon örült, hogy farmon kapott nyári munkát, imádta a teheneket, de ki nem állhatta a 6 emeletnyi magas silókat, amelyekbe időnként be kellett másznia, hogy különböző munkákat elvégezzen. Egy nap amikor egyedül küldték a silóba, Tommy elsüllyedt a kukoricában, és csak hosszú órák múlva sikerült kiszabadítani a testét. A fiú szörnyű halált halt:

az állkapcsát eltörte a kukorica hatalmas nyomása, és még a tüdejében is találtak kukoricaszemeket. 

 

silo3.jpg

Tyler Zander. 17 évesen vesztette el a lábát.

Ugyanebben az évben augusztus 4-én két oklahomai fiú,a 17 éves Bryce Gannon és Tyler Zander is komoly balesetet szenvedett egy gabonatárolóban. A fiúk a gabona kiürítésénél segédkeztek, amikor a terménytovábbító csiga elkapta Gannon egyik lábát. Barátja a segítségére sietett, de ő is csapdába esett mielőtt a gépet kikapcsolták volna, így végül mindkét fiatalnak amputálni kellett egy-egy lábát.

silo12.jpg

Terménytovábbító csiga. Szintén veszélyforrás.

Elvileg minden egyes baleset megelőzhető lenne a biztonsági előírások betartásával, amelyek a következők: mielőtt bárki a silóba lépne, ki kell kapcsolni minden elektromos berendezést, köztük a terménytovábbító csigákat is az épület belsejében. Ellenőrizni kell a levegő minőségét, hiszen a zárt térben erjedő gabonaszemek mérges gázokkal tölthetik be a silót. Minden munkást biztosítani kell legalább egy biztosítókötéllel, és egy másik munkásnak odakintről folyamatosan figyelnie kell a munkáját. Egyszerre legfeljebb két munkás tartózkodhat a termény felszínén, és ajánlatos legalább pormaszkot viselniük. (Egy esetben az áldozatot az asztmája miatt viselt maszk mentette meg a fulladástól.) Az előbb leírt balesetek sajátossága, hogy a munkáltató ezekből az előírásokból egyetlen egyet sem tartott be.

silo9.jpg

Emellett fontos a termények megfelelő tárolása is: ha sikerül a párát, nyirkosságot megelőzni, akkor nem jönnek létre olyan légbuborékok, amik később a gabona, vagy más termény hirtelen "beomlásához" vezethetnek.

Mindemellett a mentési statisztikák viszont egyre eredményesebbek: míg 2005 előtt csak a csapdába esettek negyedét sikerült élve kiszabadítani, 2005 óta a túlélés esélye már 50 százalék az Egyesült Államok területén - pedig a gabonatárolók általában lakott területektől messze fekszenek, és hosszú idő, míg a képzett mentőcsapatok megérkeznek. (És gyakran az is, amíg eljut hozzájuk a baleset híre.) Szerencséje volt egy 23 éves iowai munkásnak is, aki rothadt kukoricát próbált eltávolítani egy Silóból 2013-ban. 

silo11.jpg

Arrick Baker, egy szerencsés túlélő

"Kevesebb mint 10 másodperc alatt már fél méter mélyen elnyelt a kukorica. A bal kezemet a fejem fölé emeltem, és arra gondoltam, hogy az emberek már csak az ujjam hegyét fogják látni..."

. emlékezett vissza Arrick Baker, aki csak a lélegzésre próbált figyelni, miközben több mint 200 kilogrammnyi kukorica nyomta a mellkasát. A szíve elképesztő tempóban vert, percenként 173-szor. Az orvosok megállípították, hogy ha 10 évvel fiatalabb lett volna, megfulladt volna a nagy nyomástól, ha viszont 10 évvel idősebb lett volna, a szíve mondta volna fel a szolgálatot. Egy óra múlva vették észre, hogy eltűnt, és riasztották a tűzoltókat. A tűzoltóparancsnok 25 éves pályafutása során egyszer találkozott silóbalesettel, de akkor már csak a tetemet tudták kiszabadítani. 120 emberrel sietett a helyszínre, és először egy nagy csövet helyeztek el Baker köré, hogy megóvják a további kukoricaomlástól. Ekkor a férfi már időnként elvesztette az eszméletét. 

"Az a baj a kukoricából való mentéssel, hogy ha belekerülsz, úgy viselkedik, mint a víz."

- összegezte Rick Gustin tűzoltóparancsnok. Minél inkább próbálták Baker környékéről eltávolítani a kukoricát, annál több ömlött oda. Végül lyukakat vágtak a tároló oldalán, hogy így csökkentsék a kukorica szintjét. 3 órába telt a férfi kiszabadítása.

 A megelőzést nehezíti, hogy a balesetek 70 százaléka a kisebb, családi gazdaságokban történik, ahol a gyerekeket kiskoruktól bevonják a munkába.

silo13.jpg

Roger és Bonita Bott farmerházaspár. 3 kislányuk fulladt bele a szójababba, amikor az elszállításra váró szójakupac tetején játszottak.

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://iparikatasztrofak.blog.hu/api/trackback/id/tr2213552631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.01.08. 21:21:53

már az onedin családban is elég szar halálnak tűnt

2018.01.09. 19:15:00

@Al: alapvetően bizonyára, de mintha lett volna benne egy ilyen búzás jelenet (a hajón)

satie · http://321.hu/sas 2018.01.10. 08:58:15

jaja, abszolút volt, nekem is kapásból az a kisgyerekkori felejthetetlenül szörnyű epizód ugrott be
Utólag könnyű okosnak lenni...
süti beállítások módosítása