Utólag könnyű okosnak lenni...

2018. február 27. 00:21 - Al

"Napokig jártunk a hullaházba" - Buffalo Creek katasztrófája

buf3.jpg

46 éve történt az Egyesült Államok egyik legsúlyosabb gátkatasztrófája. Senki nem hitte, hogy éppen pár nappal egy biztonsági ellenőrzés után az áradat elmoshatja a völgyet, ahol minden a szénbányászatról szólt.

A '60-as években a nyugat-virginiai Kistlerben minden ház ugyanúgy festett. Egy konyha, egy nappali, két hálószoba. A ház mellett egy budi, víz a közeli kútban. Az egyik hálóban a szülők aludtak, a másikban a gyerekek. Fürdés a konyhában. A konyhában a sütő szolgáltatta a fűtést, amit az asszonyok minden hajnalban jól megraktak szénnel. Így nőtt fel Larry Conn 8 testvérével és a szüleivel. Szénbányász édesapját minden reggel ott találta alva a sütő mögött, szénportól feketén, mivel az éjszakai műszak után túlságosan fáradt volt már lefürödni. 

buf15.jpg

Buffalo Creek bányászvárosainak listája

A fűtés a szénbányától volt, az ennivalót a szénbánya boltjában vásárolták, és ugyanígy a ruhát is, amiben jártak. Az egész életük a bányáról szólt, ami 1945 óta meghatározta a környék életét. Ekkor kezdtek el szenet bányászni a Logan megyei Buffalo Creek és Middle Fork nevű források környékén. Néhány év alatt már napi 1000 tonna szenet termeltek ki, így gombamódra szaporodtak a kis bányászvárosok, amelyeknek

nagy része ma már csak egy irányítószámot jelent.

buf16.jpg

A bánya. Minden erről szólt.

Az '50-es években a Pittston Coal Company számos hivatalos felszólítást kapott, hogy gondoskodjanak a szénbányászat során keletkezett hulladék tárolásáról, úgy, hogy az ne szennyezze tovább a Buffalo Creek vizét. Ezért fogtak bele 1960-ban az egyes gát, majd 1966-ban a kettes gát építéséhez. Ezek nem hagyományos értelemben vett, betonból készült gátak voltak, hanem a szénbányászat melléktermékeit (sziklák, iszap, sár) hatalmas mennyiségben felhasználó monstrumok. Gyakorlatilag a bányászat során kitermelt hulladék segítségével szorították gátak mögé a bányászat során létrejött szennyvizet, amit aztán tisztító eljárás után engedtek vissza a forrásokba.

A Pittston Coal egy egyszerű huszárvágással kikerülte a kormányzat gátak építésére vonatkozó biztonsági szabályzatait: építményeit hivatalosan nem hívta gátaknak, csupán "töltéseknek".

Nem gondoskodtak olyan elvezető csatornákról sem, amelyek extra méretű esőzések során gondoskodtak volna a veszélyesen megemelkedett vízszint szabályozhatóságáról.

buf8.jpg

A gátak állapota a katasztrófa előtt

A kettes gát 1967-ben súlyosan megsérült, amikor egy nagy esőzés a félkész építmény egy szakaszát elmosta. Egy évvel később már a hármas gát épült, aminek egyik sajátossága az volt, hogy semmiféle hivatalos mérnöki tervet nem nyújtottak be róla előzetesen a hatóságoknak, a másik pedig az, hogy nem sziklaágyra, hanem az egyes és a kettes gát mögött felgyűlt szürkeiszap üledékre épült. Így

a Pittston Coal az engedélyeztetési folyamatot is elegánsan elkerülte.

Ezután a négyes gátat is felhúzták.

buf12.gif

Fekete jelzés mutatja, hol tört át később a gát, és hova zúdult le a víz.

Az építkezés nem sikerült hibátlanul: a kettes és a hármas gát már 1971-ben átszakadt, nagy mennyiségű hulladékkal szennyezve a Buffalo Creek vizét. A baleset oka az elvezető csatornák hiánya volt, amire több biztonsági vizsgálat felhívta már a bányamérnökök figyelmét az évek folyamán. Némelyik gátnál végül megépítették a szükséges csatornákat, de a hármas esetében ez azzal járt volna, hogy 90 ember több napra kiesik a munkából, ezt pedig a vállalat nem engedhette meg magának.

A hangulat egyébként bizakodó volt, hiszen 1970-ben a bánya 1947 óta legjobb évét zárta. Új munkaerőre volt szükség: számos vietnámi veterán kezdett dolgozni a Pittston Coal bányájában. A gátakat kisebb javításokkal próbálták biztonságosabbá tenni, a környékbeli települések lakói kezdtek hozzászokni a szivárgásokhoz.

1972-ben Larry Conn már egyetemista volt. Édesapja egy korábbi súlyos sérülés és egy tüdőbetegség miatt már jó ideje nem dolgozott a bányában: idejét az kötötte le, hogy saját és más beteg bányászok érdekeiért harcolt. Gyakran volt úton, mint a közelmúltban felfedezett, "fekete tüdő"-ként elhíresült bányászbetegség szemléltető "segédeszköze", akit röntgenfelvételeivel együtt számos fórumon bemutattak. 

buf4.jpg

Rövidesen címlapra kerültek

Február 26-án azonban mindannyian otthon voltak Kistlerben. Hétvége reggel gyakran hallgatták a rádiót, így innen értesültek a közelgő veszedelemről. A februári csapadék mennyisége 86 százalékkal meghaladta a havi átlagot. Emellett a hó is olvadt, és a két körülmény egyre inkább a gátak átszakadásával fenyegetett, ami bármelyik pillanatban bekövetkezhetett. Larry apja azonnal utasította a fiát hogy az édesanyjával együtt vigye biztonságos helyre, minél magasabbra 8 testvérét. A család még el tudott menekülni, mielőtt a házukat elérte volna az áradat. Sokan nem voltak ilyen szerencsések: voltak, akik hiába hallották a hírt, a sok korábbi "vaklárma" miatt nem tudták elhinni, hogy valóban veszélyben vannak. A fő probléma az volt persze, hogy nem kaptak időben hivatalos tájékoztatást. A Pittston Coal főmérnöke, Steve Dasovich még a katasztrófa reggelén is sietett megnyugtatni a seriffet, hogy minden rendben - pedig ekkor már napok óta próbálták hevenyészett elvezető csatornákkal megoldani a problémát - sikertelenül.

"A pokolba is. Ha Steve tudta volna, hogy át fog törni a gát, és mondta volna nekünk, azt hiszem, senkinek nem kellett volna odavesznie."

- állapította meg később a rendőrfőnök.

buf13.jpg

Pusztítás.

Egy fiatalasszony, Carol Hoosier férje egyik ismerősétől hallotta, hogy rövidesen át fog szakadni a gát. Mielőtt a gyerekeit elvitte volna otthonról, átszaladt a szomszédban élő szüleihez, hogy őket is figyelmeztesse. 

"Ne csinálj ügyet egy ilyen semmiségből!"

- morogta Carol apja, aki még az ágyban feküdt. Az asszony a következő pillanatban már hallotta is az ijesztő morajlást, így szaladt vissza a gyerekeiért. Ők megmenekültek, de a szülei odavesztek. Reggel 8 körül majdnem 500000 köbméter fekete szennyvíz tört át a hármas gát jobb oldalán és zúdult le a völgybe, elsöpörve először egy templomot, majd összesen 16 településen áthaladva 5000 ember otthonát. 

buf7.jpg

 

"Csak egy horrorfilmhez tudom hasonlítani a látványt."

- idézte fel Larry Conn elpusztított szülőföldje képét. Az elárasztott utcákon itt is, ott is holttestekre bukkantak. Egy ismerőse otthonában találkozott régi barátjával, Roy Bruce Browninggal, akinek a felesége és a kisfia nyomtalanul eltűnt a katasztrófában. Napokig kísérgették a férfit a hullaházba, míg végül mindkettő holttestét megtalálták. Összesen 125 ember halt meg a tragédiában, majdnem annyian, mint 1966-ban a wales-i Aberfan településen, aminek az esetét a korábbi években már többen felhozták intő tanulságként a gátakkal kapcsolatban. 

buf1.jpg

Kávé a ház előtt

Buffalo Creek utóélete is tragikus: az eseményeket kivizsgáló bizottságnak csak a szénbányászatban érdekelt "szakértők" voltak a tagjai, nem kaphatott helyet például egyetlen bányász sem benne. A bizottság végül mindössze jogszabályi változtatásokat javasolt, és nem marasztalt el senkit a katasztrófáért. Bár Nyugat-Virginia állam  100 millió dollárra perelte a Pittston Coal-t az okozott kárért, a korábban is a bányatársaságoknak kedvező Arch A. Moore kormányzó három nappal hivatali mandátuma lejárta előtt mindössze egymillió dollárról állapodott meg peren kívül a céggel.

buf5.jpg

Látkép a katasztrófa után.

Később független szakemberek megállapították, hogy a Pittston Coal mérnöki munkálataiért felelés 3 mérnökből csupán egynek volt hivatalos engedélye a mérnöki munkára. Mindannyiukat egyetlen szempont érdekelte: a profit maximalizálása, és gondolkodás nélkül elvégeztek olyan feladatokat is, amelyekhez nem volt képesítésük illetve tapasztalatuk. Az ominózus hármas gátat egy későbbi mérnöki tanulmányban egyszerűen "szörnyszülöttnek" nevezték.

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://iparikatasztrofak.blog.hu/api/trackback/id/tr8813700368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Emide Buda 2018.02.27. 11:56:26

"Bízz bennem, mérnök vagyok!" Na persze!

Pestabácsi 2018.02.27. 12:13:57

Hajaz erősen a devecseri vörösiszap-katasztrófára. Tényleg, találtak már ott felelőst?
Vagy el lett kenve minden?

eßemfaßom meg áll 2018.02.28. 07:35:59

@Emide Buda: Ha nem bízol abban aki ki tudja számolni akkor kiben bízol? A látóban?

Fritz Gerlich 2018.02.28. 08:03:28

A Buffalo Creek-i iszapkatasztrófa 1972. február 26-án történt baleset volt, amely 125 emberéletet követelt, miután átszakadt a Pittston Coal Company nevű szénbányászati cég szürkeiszap-tárolójának gátja egy hegyoldalon az Amerikai Egyesült Államok Nyugat-Virginia államában, Logan megyében

irónika 2018.02.28. 08:25:02

Egyre többször gondolok arra, hogy vajon mi különbség van a kommunista szakmaiatlan, nemtörődöm szörnyűségek és a kapitalista profihajhász borzalmak között. De azt hiszem csak ideológiai. a cselekedet, az eredmény ugyan az. A kisember, a sor végén álló nem számít. Akárhogy is nézzük ez továbbra is rabszolgatartás, csak most a jog a fogva tartó erő.

Watt25 · http://sablonvalasz.blogspot.hu 2018.02.28. 08:41:21

@irónika: Azért van egy nagy különbség. A szakmaiatlan kommunizmusban SEMMI sem működött jól. A kapitalista profithajhászatban azért sokszor elég jól sikerülnek a dolgok...

irónika 2018.02.28. 09:17:46

@Watt25: Ahogy az általánosítás is rendszerint hamis, a MINDEN és a SEMMI sem tud igaz lenni. A kommunizmusban számos dolog jól működött, az egy másik kérdés, hogy milyen áron. Példaként csak két ma oly népszerű téma: oktatás és egészségügy. Nem csak a mai kapitalista egészségügyünkkel összehasonlítva, de az akkori átlagos nyugatival szemben is. (Kérlek, ne hozd fel példaként a vezető nyugati államokat, mert azzal a világ legelső sorban lévő államait említenéd, ahol MO soha a történelem során nem volt.) Azzal is egyetértek, hogy a milyen áron sem vehető figyelmen kívül, de, pláne a 70-es- 80-as évek Mo-ban az ár amit fizettünk nem emberek élete volt. Amire én a megjegyzésemben gondoltam az kifejezetten az emberi élet értékének figyelmen kívül hagyásának eseteire szorítkozott. A könyörtelenségre, a közömbösségre, az elvi vagy financiális előny megszerzésének mindenáron való elérésére. És ebben egyre több olyan esetet vélek felfedezni, amikor nem látok különbséget.
Csak egy példa. A szovjet kormányok végig hazudtak a gazdasági helyzetről, eltitkolták a baleseteket, félre és dezinformáltak... Mennyivel volt jobb ebből a szempontból az USA kormánya például Vietnám kapcsán. Mi a különbség? Erre gondolok, amikor azt mondom, egyre evesebb különbséget látok a módszerekben. A célokban igen, de egyik cél sem nemesebb/érthető//elfogadhatóbb a másiknál.

eßemfaßom meg áll 2018.02.28. 09:29:41

@Watt25: "A szakmaiatlan kommunizmusban SEMMI sem működött jól." Dehogynem, Jól működött a hadiipar, még ma is az öskomcsi ruszi rakéták hordják a cuccost az űrálomásra stb

Azok nem működtek jól amiktől az ecceri kisembernek jó lett volna az élete mert a forrásokat nem erre használták fel.

Kovi1970 2018.02.28. 09:37:30

@irónika: nem igazán működött semmi a kommunizmusban. A minimálisat tudta előállítani, és igazából az akadályozta meg hogy tönkre tegye magát a rendszer, hogy egyszerűen nem volt kapacitása végrehajtani a terveket. De azért sokezer ember halt meg munkatáborokban valahol a SZU mélyén ilyen értelmetlen projekteken, amik sosem valósultak meg.

Nálunk sem az oktatás működött, hanem a propaganda. Mivel sok szakambert inkább parkolópályára tettek.

Én még arra is emlékszem amikor 80-as években nyilvános gyűjtéseket rendeztek egy-egy németországi műtétre, mert itthon nem tudták elvégezni.

A valódi kapitalista rendszerek (szociális piacgazdaság) lényege, hogy a gazdasági folyamatokat szabályoztt mederben engedik folyni, minél kevesebb akadállyal de a lényegre odafigyelve (pl versenypolitka, fogysztóvédelem).

Ha nem látod a különbséget, nem látod a lényeget.

irónika 2018.02.28. 09:48:27

@Kovi1970: "Ha nem látod a különbséget, nem látod a lényeget. "
Ha nem érted amit írok, akkor csak elbeszélünk egymás mellett. Az volt az első gondolatom, hogy egyre kevesebb különbséget látok a kommunista rendszerek kisembereket sújtó bűnei és a kapitalista bűnök között.
Ha minden mástól elvonatkoztatsz (például attól, hogy szándékosan ment e valaki oda vagy vitték és így tovább), akkor egy a munkatáborban zajló emberiesség és a cikkben említett embereket sújtó sorsok között egyre kevesebb különbséget látok. Kegyetlenség volt mindkettő, igaz más célból. Ennyi az állításom.

csorsza 2018.02.28. 09:58:13

Ezek az amerikai melósok pont ugyanolyan házban éltek a hatvanas-hetvenes években, mint nagyapámék a falujukban. Ha így nézem, az akkori életszínvonal azonos volt a melósoknál-parasztoknál a két országban :)
Ja, nem, nagyapám háza téglaépítésű volt. Nem furnérlemez.

KissGecihuszár 2018.02.28. 10:15:41

na ja, az "isteni", sokak által agyonhypeolt USA, ami valójában egy rakás szar, úgy lett a világ vezető gazdasági nagyhatalma, hogy egyrészt ilyen és ehhez hasonló profithajhász módszerekkel lettek úgymond "versenyképesek" az ottani cégek, s amint a profitráta görbéi, kőr diagrammjai már nem néztek oly szépen ki, először csak a vállalaton belül "racionalizáltak", (értsd: megnyirbáltak mindent, ami a melósok számára könnyebbé tette a munkát), majd ha már ez sem segített, nemes egyszerűséggel lelakatolták a telephelyet, számos esetben nettó környezeti katasztrófák időzített bombáit maguk mögött hagyva! Másrészt kizsigerelték a bolygót, az ú.n. 3. világ országainak jelentős részét, számos országban holdbéli tájakat maguk mögött hagyva! Na, ez (volt) az USA "nagy gazdasági csodája" már a New Deal-tól kezdve, aztán folytatva a többi elnök -különösen az amúgy is az USA-nak óriási károkat okozó nixon- alatt is! Nem véletlen, hogy akkora harcok voltak a mindenkire kiterjedő EÜ biztosítás, azaz az Obama Care kapcsán is, amit ez seggfej trump 1 tollvonással vont vissza! Szóval amikor bárki is önfeledtem majmolja, hypeolja az USA-t, érdemes elgondolkodni azon is, hogy úgy egyébként menyit is ér ott az ember élete, egészsége, biztonsága (Lásd: a legutóbbi floridai iskolai lövöldözés, ami 5 év alatt a !160-valahanyadik! volt! Részemről messzire elkerülöm az USA-t, mert Kanada sokkal normálisabb, élhetőbb, valódi életminőséget nyujtani képes ország, ha esetleg bárki is pl. szeretett abszurdisztánunkból történő "disszidáláson" törné a fejét...

pushup 2018.02.28. 11:31:41

hehe! a népek verik az asztalt, meg a billentyűzetet, hogy a mérnök ezt mondta, meg azt mondta, hogy az orvosok egyszer ezt, egyszer azt mondták, nyüszögnek, hogy a politikusok így, meg úgy átkúrták őket ...
az a nyilvánvaló ötlet senkiben nem merül fel, hogy kicsit pallérozza magát és ha szakértője nem is lesz valaminek, kicsit több energiát kell beletenni, ha át akarják baszarintani.

ezt most nem a csóri bányászokra, hanem inkább a jelenkori áthallásokra mondom ...

Kovi1970 2018.02.28. 14:18:32

@irónika: nincs semmi elbeszélés. tévedésben vagy, ráadásul eléggé korlátoltan és idológiától fűtötten szelektélsz.

Ami itt szerepel az nem a kapitalizmus, és egyáltalán nem jellemző az amerikai viszonyokra. A piacgazdaság lényege a verseny, a fenti helyzetben semmi verseny nem volt, mert nem volt érdemi piac. Amit a cikk elejéní rnak az pont a kommunizmus (amikor kb van egy vállalat ami mindent ad és elvesz, se verseny se alternatíva). Van ilyen is amerikában, de igen ritka (és időszakos, az ilyen szituból a többsgé elmegy normális helyre, így jött létre az USA is), miközben azért az oroszoknál eléggé sztenderd volt (ott erőszakkal fogták le az embereket).

Kovi1970 2018.02.28. 14:24:51

@KissGecihuszár: neked elgurult a gyógyszered...

Csak egy kicsit nézz már utána a dolgoknak (mi az a második alkotmánymódosítás, aminek eredményeként az alkotmányos stabilitás valóban fontosabb mint az egyedi emberélet, de itt kegalább a saját szabadságjogod miatt szívsz, nem valami elvont hatalmi célért)...

Nyilván ehhez kicsit művelódni kellene, ha ennyire fogalmad sincs semmiről minek próbűlod az észt osztani...

Emide Buda 2018.02.28. 14:56:32

@eßemfaßom meg áll: Látszik tényleg, mennyire kiszámolták. Ahogy a vörösiszap-tárolónál is.És még lehetne sorolni.

drbale 2018.02.28. 18:37:00

@irónika: Néha már az az érzésem támad, a különbség abban lehet, hogy a kommunizmusban kisebb a munkafegyelem???

iparikatasztrofak.blog.hu/2018/02/20/agyonvertek_a_fonokot

Nylul 2018.02.28. 18:58:36

@KissGecihuszár: Te most komolyan el is hiszed, amit írsz? :O
Utólag könnyű okosnak lenni...
süti beállítások módosítása