Utólag könnyű okosnak lenni...

2017. június 23. 10:01 - Al

Szovjet atomerőművek, amiket nem sikerült befejezni

ae1.jpg

A '60-as évekre tehető az atomenergia hatalmas bummja a Szovjetunióban. Ez alatt ezúttal nem robbanást, csupán robbanásszerű fejlődést kell érteni. Az optimista szakértők a Szovjetunió számára nagy gazdasági növekedést jósoltak, ami növekvő energiaéhséggel jár, és ezt új atomerőművekkel tervezték kielégíteni. Gyakran azonban annyira elszámolták magukat, hogy szégyen, nem szégyen, egyszerűen félbehagyták az elkezdett blokkokat.

Tovább
11 komment
2017. június 01. 00:53 - Al

Kazahsztán fekete szíve

ek1.jpg

1985-ben a kazahsztáni Bogatir 56,8 millió tonna kitermelt szénnel minden idők legnagyobb szénbányájaként vonult be a Guinnes rekordok könyvébe. Ma hihetetlen méretű kotrógépek dolgoznak a holdbéli tájon, amelyről kevesen tudják, hogy annak idején Szolzsenyicin és rabtársai szenvedésének színhelye volt.

Tovább
27 komment
2017. május 15. 16:30 - Al

A robbanószer megszállottjai

nobel9.jpeg

"A kísérletek biztonságosak" - ismételgette Immanuel és Alfred Nobel a heleneborgi szomszédoknak az 1860-as évek elején, akik jó ideje úgy érezték magukat az udvari melléképületben berendezett laboratórium közelében, mintha egy kitörés előtt álló tűzhányón ülnének. Az apa és fia természetesen tévedtek, a szomszédoknak volt igazuk. Az első nitroglicerin okozta katasztrófa nem sokat váratott magára.

Tovább
1 komment
Utólag könnyű okosnak lenni...