Utólag könnyű okosnak lenni...

2017. szeptember 18. 17:11 - Al

A vasútvonal, amit katasztrófával avattak fel

nid.jpg

Ha a Thomas, a gőzmozdonyt Agatha Christievel keresztezzük, nem mást kapunk, mint ezt a hátborzongató történetet. 96 éve, pont a mai napon, egy hideg, norvég éjszakán a következő történt...

Tovább
11 komment
2017. szeptember 11. 15:32 - Al

A történelem legborzasztóbb darubalesete

sau2.jpg

Mindössze két éve, 2015 szeptember 11-én történt minden idők legszörnyűbb darubalesete. Rosszabb helyen nem is eshetett volna meg a tragédia, mint a mekkai nagymecsetben, az év legnagyobb vallási ünnepe előtt. Azóta kiderült: a daru kezelői elfelejtették kézbe venni a használati utasítást.

Tovább
37 komment
2017. szeptember 06. 15:51 - Al

3 nap sötétség - a történelem legdrámaibb mentőakciója

knock1.jpg

1950 szeptember 7-én a világ elsötétült a skóciai  Knockshinnoch Castle 135 bányásza számára. Míg a férfiak odalent dolgoztak, a felszínen a nagy esőzések miatt egy focipálya méretű terület szakadt rá a bányára, szinte teljesen elvágva őket a külvilágtól, amivel csak egy telefonvonal kötötte össze őket. Nem tudták, meglátják-e még valaha a napot...

Tovább
7 komment
2017. augusztus 02. 18:50 - Al

Japán vízünnepből tömegkatasztrófa

Fesztiválbaleset 210 éve

eit.jpg

Gigafesztiválok a múltban is voltak, és nem kevesebb veszéllyel jártak, mint napjainkban. 1807 őszén a japán Fukagawában ősi szokás szerint végre újra megrendezték a Tomioka Hachimangu fesztivált, amit a nagyközönség már 12 éve várt. A hatóságok engedélyezték a látványos felvonulást is, ami később tragikus ötletnek bizonyult.

Tovább
Szólj hozzá!
2017. július 10. 21:13 - Al

Azbesztváros utolsó lakói

wit8.jpg

Van egy város, aminek az utcái azbeszttel voltak kikövezve a szó szoros értelmében, Ráadásul nem is a széles körben elterjedt krizotillal, hanem a hozzávetőleg százszor veszélyesebb kék azbeszttal, a krokidolittal. A ritka anyag először gyors felvirágzást, majd pár évtizeden belül, miután katasztrofális egészségromboló hatását felfedezték, teljes bukást és kihalást hozott a város számára.

Tovább
11 komment
2017. június 23. 10:01 - Al

Szovjet atomerőművek, amiket nem sikerült befejezni

ae1.jpg

A '60-as évekre tehető az atomenergia hatalmas bummja a Szovjetunióban. Ez alatt ezúttal nem robbanást, csupán robbanásszerű fejlődést kell érteni. Az optimista szakértők a Szovjetunió számára nagy gazdasági növekedést jósoltak, ami növekvő energiaéhséggel jár, és ezt új atomerőművekkel tervezték kielégíteni. Gyakran azonban annyira elszámolták magukat, hogy szégyen, nem szégyen, egyszerűen félbehagyták az elkezdett blokkokat.

Tovább
11 komment
Utólag könnyű okosnak lenni...