Utólag könnyű okosnak lenni...

2017. június 27. 18:59 - Al

Így halt meg élete első munkahelyén, az első munkanapján

bac1.jpg

2012 augusztusának elején Tom Brouillette, a Bacardi jacksonville-i üzemének palackozásért felelős menedzsere meetingre hívta a beosztottjait. Röviden és kereken megmutatta a statisztikákat, miszerint a "vörös zónába" értek, és nagyon össze kell szedniük magukat. "Hogy éreznétek magatokat, ha 32 százalékkal csökkentenék a fizetéseteket?" - szegezte nekik a kérdést. További motivációra nem is volt szükség. Akkor még nem tudták, hogy mindez egy ártatlan fiatalember életébe fog kerülni.

A Bacardi jacksonville-i palackozója naponta több tucat ideiglenesen szerződtetett munkást alkalmazott. A 2008-as recesszió óta a teljes amerikai gazdaságban megnövekedett a könnyen és gyorsan felbérelhető alkalmi munkások száma, akik közvetítő cégeken keresztül kerültek a nagy vállalatokhoz. Ebben a munkaviszonyban a munkavállalók helyzete teljesen kiszolgáltatott: gyakran naponta kell megújítaniuk a szerződésüket a munkahelyükön, és

a munkáltató minden további indoklás nélkül visszaküldheti a közvetítő céghez őket, papírjukon feltüntetve, hogy "DNR", azaz: "Do Not Return". ("Nem térhet vissza.")

bac7.png

2015-ben 4836 munkás halt meg

bac9.png

Minden 5. haláleset építkezésre esett

Minél több "DNR" visszajelzése van egy munkavállalónak, a közvetítőcég annál inkább hanyagolja, így érthető, hogy a munkások "ne szólj szám, nem fáj fejem" jelszóval igyekeznek kezes bárányok módjára viselkedni.

bac8.png

Adatok szektoronként

Pedig volna miért szólni. A röviden csak "temp"-nek nevezett ideiglenes munkások ugyanis gyakran nem kapják meg a biztonságukhoz szükséges információkat és képesítést, ahogy munkabiztonsági ruhát sem kapnak a költséghatékonyság jegyében.

Az ipar bizonyos szegmenseiben így kétszer akkora esélye van egy ideiglenes munkavállalónak a munkabalesetre, mint egy tartósan ott dolgozónak.

bac2.jpg

Davis menyasszonyával és kislányával

Day Davis, egy 21 éves jacksonville-i fiú ugyanezen a nyáron jelentkezett Remedy Intelligent Staffing munkaközvetítő vállalatnál, hogy munkát találjon. Davis álma az volt, hogy csatlakozik a hadsereghez, de mivel a matekkal nem tudott megbirkózni, ezt az álmát egy időre jegelte. Jelenleg csak annyi volt a célja, hogy pénzt keressen, amiből önálló otthont teremthet magának és a menyasszonyának. A Remedy rövidesen munkát ajánlott a Bacardinál, aminek Davis nagyon megörült. A munkához szükséges felszerelés egy részét (acélbetétes bakancs, fehér póló, khaki rövidnadrág) neki kellett megvenni, a másik részét (láthatósági mellény) pedig a közvetítő cég biztosította. A Remedynél még egy rövid videót is megmutattak neki az elvégzendő munkáról.

bac6.jpeg

A cég, ami a vádak szerint másodrendű állampolgárokként kezeli az ideiglenes munkásokat

 

kmt_1.png

 

Ennyi volt Davis képzése. A Bacardi 7-es számú raktárépületében már csak egy jelképes motivációs beszélgetés várt rá, és már be is dobták a mélyvízbe: augusztus 16-án, 15:00-kor kezdett délutáni műszakban. Alig több mint másfél óra múlva már nem élt. Azt, hogy mi történt vele ezalatt az idő alatt, a raktár biztonsági kamerájának felvételén már több millióan nézték meg azóta.

A biztonsági kamera felvétele

bac3.jpg

Mielőtt munkába állt volna, Davis készített egy szelfit a mosdóban

Mi is volt Davis munkája a Bacardinál? Ellenőriznie kellett, hogy a rekeszelésre váró palackokra a cimke helyesen lett-e felragasztva. A csomagolórészlegben futószalagon haladtak az üvgek, ezért gyakoriak voltak a kisebb balesetek: az üvegek megrepedtek, összetörtek, a kiömlött rum kifolyt a futószalagra, az üvegcserepek beestek a gépek alá. A "tempeknek" ilyenkor is segíteniük kellett a rend minél gyorsabb helyreállításában.

Egy baleset mindig stresszes helyzet volt, mert a vezetők nagyon nem szerették, ha a futószalagot bármilyen okból leállították.

A biztonsági előírásoknak megfelelően ilyenkor a rendszert nem csak lekapcsolni, hanem áramtalanítani is kellett volna, mert ha valaki véletlenül vagy figyelmetlenül újra elindítja a gépeket, az balesetet okozhat. Ezt azonban a Bacardi egyáltalán nem tartotta be, maga Tom Brouillette, aki a palackozás folyamatát vezette, a működésben levő gépeken szokott kisebb kiigazításokat végezni. Ha az operátor valamiért leállította a rendszert, rögtön jöttek a telefonok, hogy mi történt, mikor folytatódik a munka?

bac5.jpeg

Aznap délután Vincent Flournoy operátor ellenőrizte a palackok csomagolását. Amikor meglátta, hogy több üveg Bacardi Dragon Berry összetört és kiömlött, ijedten nyomta meg a vészleállító gombot, Tudta, nagyon kell sietnie, ha tartani akarja a normát. A fülében Brouilette figyelmeztetése zakatolt a 32 százalékkal megkurtított fizetésekről.

Esze ágában sem volt áramtalanítani a rendszert.

Bemászott a rakatológép alá, hogy gyorsan eltakarítsa a törött üvegeket, de látta, hogy ez többemberes munka. Rádión segítséget kért.

bac4.png

A baleset helyszíne

Davist küldték, az ambíciózus új fiút, aki rögtön bemászott Flournoy mellé, és elkezdte felsöpörni a törött üveget, míg Flournoy egy másik főállásúval együtt a futószalagot próbálta lemosni. Davis egyszer félbehagyta a munkát, és odament a vezetőihez pár szó erejéig. hogy mi hangzott el köztük, azt azóta sem tudni. Mindenesetre Davis visszamászott söpörni a gép alá, 

Flournoy 16:49-kor visszakapcsolta a rakatolót. 

Davis sejthette, hogy valami nincs rendben, mert félig felegyenesedett. Ekkor ütközött neki az hatalmas plató, több mint 900 kg súllyú Bacardival megpakolva. 

"Mintha egy száguldó lift tarolta volna le."

- írta le később a helyzetet Jeffrey Romeo, az OSHA (Occupational Safety and Health Administration) munkatársa, akit megbíztak az eset kivizsgálásával, Davis a helyszínen meghalt. 

A Bacardi és a Remedy szinte azonnal elkezdte az egymásra mutogatást, kölcsönösen állítva, hogy a másik feladata lett volna a munkás felkészítése a munkahely veszélyeire. A Bacardi emellett minden felelősséget is elhárított magáról azzal, hogy az ideiglenes munkavállaló nem tartozott a cég kötelékeibe, így a Bacardinak semmi köze a vele történtekhez. A balesetet követő vizsgálat alatt az OSHA azt a következtetést vonta le, hogy a Bacardi biztonságért felelős menedzsere,  Lesley Toke nagyobb elánnal óvta az ismert brandet, mint a dolgozók egészségét.

Végül 192000 dollárra büntették a céget, és kötelezték, hogy kerítsék el a rakatológépet, illetve képezzék ki a munkásaikat.

45 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://iparikatasztrofak.blog.hu/api/trackback/id/tr7712624055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wannabebiker · wannabemotoros.blog.hu 2017.06.28. 13:03:50

Eddig sem ittam semmilyen Bacardi terméket, de most már nem is fogok

dr. mesterséges színezék 2017.06.28. 13:33:10

@MaxVal BircaMan HJCD: Bizony. A szocializmusban eleve elképzelhetetlen az üzemi baleset, mert a legnagyobb érték az ember; de ha fatális véletlen folytán mégis előfordulna, céltudatosan feltárják és felelősségre vonják a felelősségre vonandót, és mindent megtesznek az ismétlődés megakadályozásáért és a kitűnő statisztikáért.
Pl. Brüsszelek sokat lazítottak a munkavédelmi szabályokon, amióta Kádár nem tud odahatni.

Feudalizmusban meg eleve vigyáznak az emberre. Még az otthonától se engedik távol, nehogy baj érje.

Zacskóstej 2017.06.28. 13:36:35

@MaxVal BircaMan HJCD: Bezzeg a kommunizmus....ott nem voltak balesetek.

dr. mesterséges színezék 2017.06.28. 13:36:51

@wannabe_biker: A gyerek se legózzon!

Egyébként ragyogó felállás, amikor a megszívatott munkavállaló-a munkaerőkölcsönző-foglalkoztató egymást vádló hármasától jó távol elégedetten hátradól a kormányzat, hogy "milyen faszán lerendeztem a munkanélküliség problémáját is!"

napinapinapi 2017.06.28. 13:52:03

A temp kifejezessel mar tobbszor talalkoztam.
A legnagyobb szopo nekik,hogy az egeszsegbiztositas felejtos.
Egy terdmutetre kb. 20 eves hitelt kell felvennie.

Maga az eset amugy barhol,barmikor megtortenhet.
elment az arc,nem latta a masik,hogy visszajott.

bearman 2017.06.28. 15:01:39

Éljen a munkaalapú társadalom!

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.06.28. 15:09:39

@dr. mesterséges színezék:

Nem elképzelhetetlen msá rendszer alatt se, de csak a kapitalizmusban végcél a profit bármi áron.

Zacskóstej 2017.06.28. 15:16:43

@MaxVal BircaMan HJCD: "csak a kapitalizmusban végcél a profit bármi áron. "

Értem...tehát Törökországban, a kínai bányarobbanásoknál, a katari stadionok építésénél az emberélet az első. :D:D

CoolKoon 2017.06.28. 15:25:52

@MaxVal BircaMan HJCD: Ez pont neked való cikk. Verheted a melledet nagy hévvel, hogy te megmondtad.......

CoolKoon 2017.06.28. 15:28:07

Mivel az eset Amerikában történt, így lehet (sőt, valószínű), hogy a górék nem fogják megúszni börtön nélkül, főleg a műszakvezető nem. Bezzeg ha Mucsapusztán történt volna, a felelős baromállat még a birkák képébe is vigyorgott volna a felmentő ítélet után, ami pont annyira borítékolható lett volna, mint a MAL esetében....

kvadrillio 2017.06.28. 16:21:15

" Ebben a munkaviszonyban a munkavállalók helyzete teljesen kiszolgáltatott: gyakran naponta kell megújítaniuk a szerződésüket a munkahelyükön, és

a munkáltató minden további indoklás nélkül visszaküldheti a közvetítő céghez őket, papírjukon feltüntetve, hogy "DNR", azaz: "Do Not Return". ("Nem térhet vissza.")
"

ez....TISZTÁN KAPITALISTA RABSZOLGATARTÓ TÁRSADALOM !++++ NEM EMBERKÖZPONTÚ MINT A SZOCIALIZMUS VOLT, HANEM PÉNZKÖZPONTÚ ()LEGINKÁBB CSALÁSON ALAPULÓAN PÉNZKÖZPONTÚ !!!)

Ezért is vált szinte mindennapossá a munkások munkavédelem híján bekövetkező kegyetlen halála. A KAPITALIZMUS EZÉRT UNDORÍTÓ RENDSZER.

kvadrillio 2017.06.28. 16:26:19

Ilyen rendszert soha, sehol nem szabadna működtetni ! Oligarchákat, multikat csakis a harácsolás, a csalás, a korrupció, az emberek profitnövelő eszközként való kezelése mozgatja. Ezért keresik mindig a legkevesebbe kerűlő munkaerőt is és viszik oda termelésüket, ahol a legkevesebbet kell fizetni a munkavállalóknak a rothadt profithajszolásuk miatt !

kvadrillio 2017.06.28. 16:33:35

A f inesz, orbán ugyan ilyen rabszolgatartó mentalitású, amikor a vezetők havi fixét 1 tollvonással felemeli 2 millióról 5-6 millióra, viszont a munkavállalók béruniójára az a válasza, hogy az emberkék nem is akarják !!! TEHÁT TOVÁBBRA IS DIREKT MESTERSÉGESEN TARTJA ALACSONYAN A BÉREKET !

Bicepsz Elek77 2017.06.28. 16:59:06

@CoolKoon:
AZ az ugyvedtol fugg. Eddig ugy tunt megusztak 1920000 dollarral a jogallamban..

kvadrillio 2017.06.28. 17:08:36

Index - Belföld - Lezuhant egy munkás egy Váci úti építkezésen
index.hu/belfold/2017/06/12/munkas_lezuhant_irodahaz_vaci_ut/
2017. jún. 12. - Információnk szerint lezuhant egy munkás a 13. kerületben egy építkezésen. A Váci út és a Klapka utca sarkán épülő irodaház egyik ...
Tragédia az építkezésen - Lezuhant egy soproni munkás az ötödikről ...
www.blikk.hu/aktualis/belfold/szornyet-halt-egy-munkas-sopronban.../03hxzdl
2017. máj. 6. - Meghalt egy munkás Sopronban, a Balfi úton egy építkezésen szombat reggel.
Inforádió - Bulvár - Lezuhant és meghalt egy munkás
inforadio.hu/bulvar/2017/02/26/lezuhant_es_meghalt_egy_munkas/
2017. febr. 26. - Lezuhant és meghalt egy munkás - Vasárnap délelőtt a II. kerületi Széphalom utcába riasztották a mentőket, miután egy férfi lezuhant egy ...

kvadrillio 2017.06.28. 17:10:27

A szocializmusban sokkal szigorúbb volt a munkavédelem, az emberi élet védelme !!!!!

Bicepsz Elek77 2017.06.28. 17:20:37

@Bicepsz Elek77:
Egy masik kemeces cikkbol

"A Bumble Bee másfél millió dollár kártérítést fizetett az áldozat családjának, ami kaliforniában mindezidáig a legmagasabb összeg munkabiztonsággal kapcsolatos perben. További 3 milliót fizettek ki olyan új sütőkre, amelyek teljesen automaták, és a dolgozóknak nem kell bemászniuk a belsejükbe. A cég vezetőjét és több dolgozóját ítélték pénzbüntetésre és közösségi munkára"

CoolKoon 2017.06.28. 18:26:05

@Bicepsz Elek77: Én a (gondatlanságból okozott emberölés=criminal negligence ügyében indított) büntetőperre gondolok, nem a polgári perre. A kettő egymástól szinte független....

Kelly és a szexi dög 2017.06.28. 18:30:20

én azért máris készítek magamnak egy mojitót!

midnight coder 2017.06.28. 18:59:05

@MaxVal BircaMan HJCD: Kínában amikor tombolt a kommunizmus több millióan haltak éhen a különféle idióta mezőgazdasági reformkísérletek miatt. Szovjetunióban dettó, de ott Lenin elvtárs az emlékirataiban bevallotta, hogy a dolog szándékos volt: a cár atyuskához húzó, ráadásul vallásos muzsikok létszámát szerette volna csökkenteni valamelyest.

Jó, mondjuk ezek nem ipari balesetek voltak, de jól mutatja hogy mennyire is volt fontos érték a kommunizmusban az ember...

midnight coder 2017.06.28. 19:00:20

@bearman: Javaslom a kies Afrikát. Ott nincs munkaalapú társadalom.

Jazo 2017.06.28. 19:42:55

Itthon is van olyan milliárdos multi cég, akinél több száz alkalmazott kénytelen naponta a munkavédelmi előírásokat be nem tartva dolgozni, mert ha betartaná akkor kirúgnák heteken, de lehet hogy napokon belül. A szakszervezet meg mai szokás szerint homokba dugja a fejét. Pár napja olvastam, hogy a munkavédelmi hatóság se veszi komolyan a feladatát.

steery 2017.06.28. 21:39:16

Az olyan társadalmi rendszerek mindig elkerülhetetlenül megbuknak, amiknél nem az ember, mint alkotóelem a lényeg, hanem bármi más. Ez a cég gyakorlatilag feláldozta az olcsó munkaerőt: a halálba küldték az újoncot, mint katonáéknál, a haza és a profit védelme érdekében. És akkor még mindenki csodálkozik, hogy az ilyen társadalmakban munkaerő hiány van? Az emberek nem akarnak bizonyos helyeken dolgozni és pláne nem akarnak családot meg szaporodni? Majd bolondok lennének gondoskodni a rabszolga utánpótlásról!

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2017.06.28. 22:34:17

@Zacskóstej: @dr. mesterséges színezék: jó látni, hogy az ostoba, félművelt mucsai "progresszívek" itt kint a gyarmatokon még pont oda igyekeznek, ahonnan a fejlett világ már inkább elmozdulna. Látom Svédországból és a modern szociális demokráciából is csak annyi jött le, hogy "az Orbán egy buta rasszista, mert nem támogatja, hogy harmadik világbeli tömegeket telepítsenek le Magyarországon :D".

Ez az eset igenis az amúgy nagyon is bírálható kapitalizmus legalja. Persze a provinciális européreknek még a szocializmus a kádári államkapitalizmust jelenti, de remélhetőleg ha az imádott Nyugaton is sikerül felülkerekedni a nyolcvanas évektől egyre alattomosabban újító vadkapitalista kizsákmányoló, embertelen ügyeskedéseken, akkor valami csak lesüllyed az akvárium mélyére a szolgalelkű, elmaradott fajtátoknak is, amit felzabálhattok.

Na nem mintha ez a végtelenül primitív "de a feudalizmusban meg verték a jobbágyot" reakció a kapitalizmus bírálatára nem lenne szórakoztatóan tanulságos az értelmi színvonalatokról.

Sweetshark 2017.06.28. 22:42:07

Kurvára nem értem, hogy mi történt, mert lófasz se látszik a videón. Azt írják leereszkedik a raklap, de semmi leereszkedést nem látok, csak, hogy elindulnak a szalagon a dolgok.

dr. mesterséges színezék 2017.06.29. 00:13:27

@steery: " És akkor még mindenki csodálkozik, hogy az ilyen társadalmakban munkaerő hiány van? "

Ez most a floridai jacksonville-ről jutott eszedbe, vagy egy másikról, valahol nagyon máshol?

miketbeszéltek 2017.06.29. 00:19:10

@MaxVal BircaMan HJCD:" Nem elképzelhetetlen msá rendszer alatt se, de csak a kapitalizmusban végcél a profit bármi áron."
Valószínűleg el sem hinnéd, ha egy high tech, szuper munkakörülményeket biztosító kapitalista üzemet összehasonlítanál egy mocskos, hangos, környezetszennyező és egészségromboló szocialista nagyüzemmel....De mióta bálványod, Putyin Sztálin rehabilitálásán fáradozik, talán már azt is elfelejted, hogy a sztahanovizmus a Szovjetúnióból idult ki.....Magyarországon pedig miniszter is végezte már a vasolvadékban....

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.06.29. 05:49:30

@miketbeszéltek:

A kommunizmus zsákutca volt. Senki se akarja visszahozni. Oroszország se arra fejlődik.

Adam Feldmann 2017.06.29. 06:27:15

Azèrt az egyik oldalról jönnek a robotok, de a másikon pedig ott vannak a rabszolgák.

midnight coder 2017.06.29. 06:38:03

@kvadrillio: És hogy anno a cuculizmusban mennyi üzemi baleset volt... Csak az nem nagyon volt benne az újságban, ahogy sok minden más sem.

Al 2017.06.29. 09:47:11

@napinapinapi: Azért utólag kiderült, hogy megelőzhető lett volna. Szépen elkerítették a palettázót, hogy ne lehessen csak úgy bebújni alá. Illetve ha nem kapcsolgatták volna ész nélkül ki-be a gépet. Ezt hívják úgy, hogy munkakultúra, vagy valami ilyesmi.

A témában még nagyon tanulságos az ipari kemencés cikk, ehol meg egyenesen megsütötték figyelmetlenségből a dolgozókat: iparikatasztrofak.blog.hu/2017/02/20/hova_tunt_jose_az_ipari_sutok_szornyu_titkai

Al 2017.06.29. 10:01:00

@kvadrillio: A kapitalizmus egy elég szabad rendszer a többi izmushoz képest. Ezért olyan lesz, amilyenek az őt alkotó emberek. Ha a kapitalizmus mértéktelen, elnyomó, harácsoló, kegyetlen, az azért van, mert az emberek olyanok. Az emberekben lakó rossz előbb-utóbb menthetetlenül a felszínre jön, ezért lenne jó, ha működnének az úgynevezett fékek és ellensúlyok...

steery 2017.06.29. 10:26:33

@dr. mesterséges színezék: Ez általános, rendszerszintű probléma, aminek számtalan jele látszik folyamatosan. Némelyik látványosabb, mások kevésbé. A legtöbbel a kutya sem törődik, néhányból nagy botrány lesz. Mint amikor leégett a bangladesi varróüzem vagy halálra dolgozta magát a Wall Streeten egy tanonc, stb.

ColT · https://www.boredpanda.com/author/hcl/ 2017.06.29. 10:33:19

Bírom, hogy ilyenkor hogy rácsodálkozik mindenki a világra. Vannak, ahol nem tartják be a jogszabályokat...? Jè... biztos a kapitalizmus hibája...
Minkavédelmi ellenőr vajon mikor volt ott utoljára?

erkölcsi hulla 2017.06.29. 11:28:44

Szegény niggert meg mindenki leszarta. Remélem azért kapott valami kártérítést, de simán lehet, hogy nem.

odamondó 2017.06.29. 14:44:13

@ColT: ja én sem értem mi a meglepő. Millió és egy ilyen cég van a világon. Euróban is. Nálunk se tartanak be csomó védelmet. Egy csomó öreg meg azt se tudja mit kéne betartani aztán hülyének néznek ha te meg nem akarod úgy csinálni mint ő.

Al 2017.06.29. 15:10:13

@ColT: Ez a lényeg. A munkavédelmet nem szokták megbüntetni?

Pizso 2017.06.29. 16:25:21

Anyám. Pont a szocializmust felhozni pozitív példának? A gépek szó szerint ráztak az érintés védelem hiányától. Veszélyes maró anyagokkal kellett dolgozni minden védőfelszerelés nélkül.

kvadrillio 2017.06.29. 21:58:02

Pizso...OLVASTAM, HOGY A CNN KAMUHÍREKET KÖZÖLGET..., nem vagy te véletlenül a titkos alkalmazottjuk ??? mert nyomod a rizsát...rendesen ! :O))))).

Al 2017.06.30. 14:47:26

@kvadrillio: Gondold, hogy csak a CNN?
Utólag könnyű okosnak lenni...