Utólag könnyű okosnak lenni...

2016. január 07. 12:32 - Al

A világ legnagyobb könyvtárégései 1.

konyvtar_burning.jpg
A könyv az egyik leggyúlékonyabb dolog. Nem csak metaforikusan, hanem a szó szoros értelmében is. A könyvtárégések végigkísérték a történelmet, és napjainkban sem ritkák. Még az utobbi években is semmisültek meg felbecsülhetetlen kulturális értékek természeti katasztrófák vagy emberi erőszak miatt.

A teljesség igénye nélkül, időrendben mutatjuk be a történelem 20 jelentős könyvtárkatasztrófáját.

  

1. Minden idők leghíresebb könyvtárégése az Alexandriai könyvtár katasztrófája. Az ókor tudományának egészét magában rejtő intézmény eglőször i. e. 47-ben égett le, magával a várossal együtt. A könyvtár  második leégését egyes történészek i. sz. 272-re teszik, míg mások a 642-ben érkezett mohamedán hódító, Umár kalifa számlájára írják, aki állítólag a következővel indokolta a barbár pusztítást:  "Ha ezek a görögök írásai egyeznek az Isten Könyvével, haszontalanok, és nem kell megőrizni őket; ha nem egyeznek, úgy viszont károsak, és el kell őket pusztítani." A könyvtár elpusztítása után a könyvekkel hat hónapig fűtötték Alexandria fürdőit. (Szintén Umár kalifa dobatta néhány évvel később a Ktésziphóni könyvtár ősi perzsa kincseit az Eufráteszbe.)

  

2. Az ősi Szíria kincsei 364-ben semmisültek meg, amikor a rómaiak felgyújtották az antiókhiai könyvtárat.

 

konyvtar_nalanda.jpg

 

3. Az indiai Nálanda monostort a tudósok közül a későbbi egyetemek egyik prototípusának tekintik.  Könyvtárában 9 millió kéziratot őriztek. Rendszeres tanulás folyt itt, fénykorában mintegy 2000 tanárral és 10 ezer hallgatóval, akik közül sokan távoli országokból érkeztek. 1193-ben a török hódító Bakhtijár Khildzsí kifosztotta, könyveit elégette és lerombolta.

  

4. A Konstantinápolyi Birodalmi Könyvtárat 1204-ben pusztították el a keresztesek, a negyedik keresztes háború folyamán.

 

konyvtar_matyas.jpg 

 

5. A Bibliotheca Corviniana, Mátyás király könyvtára a reneszánsz korszak egyik  legnagyobb és leghíresebb könyvtára volt. A török seregek semmisítették meg 1526-ban.

 

 

konyvtar_maja.jpg 

 

6. A yukatáni maja kódexeket 1562-ben égették el a konkvisztádorok De Landa püspök beszámolója szerint.

 

7. Washingtonban a Kongresszusi Könyvtár 1812-ben veszett oda, amikor a britek tüzet nyitottak a Capitoliumra.

 

konyvtar_burma.jpg

 

8. A burmai királyi könyvtárat 1887-ben gyújtották fel a brit csapatok.

 

 

konyvtar_leuven.jpg

 

9. A Leuveni Katolikus Egyetem könyvtárát kétszer is felgyújtották a németek. Először a belga város 1914-es bombázásakor, majd az 1940-es invázió idején.

 

konyvtar_tokio.jpg

 

10. 1923-ban egy tokioi földrengésben több fontos japán könyvtár is elpusztult.

 

(folytatjuk)

 

Ha érdekelnek az ipari katasztrófák, a munkavédelem és a jó bakancsok, LÁJKOLJ MINKET a Facebookon!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://iparikatasztrofak.blog.hu/api/trackback/id/tr2911938965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tibor Csibi 2016.11.15. 20:56:21

Emide Buda: - Ha kell akkor jó áron tudsz vásárolni tőlem is.
Utólag könnyű okosnak lenni...
süti beállítások módosítása