Utólag könnyű okosnak lenni...

2016. január 08. 12:41 - Al

A világ legnagyobb könyvtárégései 2.

konyvtar-burning_man.jpg
A könyv az egyik leggyúlékonyabb dolog. Nem csak metaforikusan, hanem a szó szoros értelmében is. A könyvtárégések végigkísérték a történelmet. Összeállításunk második része.
 

 
A világtörténelem első tíz legnagyobb könyvtárégéséről korábbi cikkünkben olvashat.
 
 
 

11. A második világháború alatt a japán csapatok számos kínai könyvtárat semmisítettek meg.  A pekingi Csinghua Egyetem könyvtáránalk 350000-es állományából 200000 könyv veszett oda, de több könyvtárat száz százalékosan is elpusztítottak.

 

konyvtar_csinghua.jpg

 

A Csinghua Egyetem könyvtára ma

 

 

konyvtar_varso.jpg

 

12. A varsói felkelés idején leégett a Załuski könyvtár.

 

 

 konyvtar_cambodia.jpg

 

13. 1979-ben a vörös khmerek elpusztították a Kambodzsai Nemzeti Könyvtárat, és a készletnek csak 20 százalékát sikerült megmenteni.

 

konyvtar_jaffna.jpg

 

14. 1981-ben a sri-lankai Jaffnában Dél-Ázsia második legnagyobb könyvtárát és vele együtt a tamil kisebbség kulturális örökségét semmisítette meg a csőcselék.

 

konyvtar_sikh_reference_library_burned.jpg

 

15. Indira Gandhi pályafutásának egyik mélypontja lehetett 1984-ben a pótolhatatlan szikh vallási emlékeket őrző könyvtár felszámolására kiadott parancs India Pandzsáb tartományában.

 

konyvtar_anna.jpg

 

16. Az egymillió könyvnek, többezer kéziratnak és számos ősi kincsnek otthont adó weimari Anna Amália Hercegnő Könyvtár 2004-ben vélt a lángok martalékává egy szerencsétlen véletlen folyamán. 50000 könyv semmisült meg a tűzben, de több fontos darabot, például egy 1534-es Luther Bibliát, dr Alexandr Humboldt jegyzeteit és Friedrich Schiller halotti maszkját – igaz, ez utóbbit sérülten – sikerült megmenteni. 

  

17. A timbuktui Ahmed Baba Intézet könyvtára 20000 ősi afrikai kéziratot tartalmazott, amelyeknek csak töredékük volt beszkennelve. Iszlamisták ezt a gyűjteményt gyújtották fel 2013-ban.

 

konyvtar_lebanon.jpg

 

18. 2014-ben több százan vonultak az utcára Libanonban, miután feltehetően muszlim szélsőségesek felgyújtották az Ibrahim Szruj nevű görög keresztény pap tulajdonában álló Szaeh könyvtárat, ahol 80000 ritka kéziratot őriztek.

 

konyvtar_irak.jpg

 

19. Könyvtárégések számát tekintve a rangsor elejére kerülhetne Irak. A civilizáció bölcsőjének tartott területen az első feljegyzett eset 1258-ban történt, amikor is a Bölcsesség Házát, az iszlám arany kor tudományos központját mongol csapatok rombolták le. 2003-ban öt komoly könyvtárat gyújtottak  fel, köztük az Iraki Nemzeti Könyvtárat, A Bagdadi Egyetem és a Moszuli Egyetem könyvtárát is. Az Iszlám Állam előretörése óta pedig folyamatosak a könyvtárpusztítások, 2015 elején például Moszul központi könyvtárát támadták meg, ahonnan az iszlám vallási szövegeken kívül minden más könyvet összegyűjtöttek, és teherautóval elvittek. Másnap az egyetemi könyvtár könyveit máglyán égettek el a diákok szeme láttára.

 

 

konyvtar_orosz.jpg

 

20. 2015 január 29-én tűzvész ütött ki Oroszország legnagyobb egyetemi könyvtárában, az orosz tudományos akadémia társadalomtudományi információs intézetének moszkvai alapkönyvtárában, ahol több mint tízmillió könyvet és dokumentumot, köztük ritka középkori szláv szövegeket tárolnak. Az okok eddig ismeretlenek, a szakértők „tudományos Csernobilt” emlegetnek.

 

Ha érdekelnek az ipari katasztrófák, a munkavédelem és a jó bakancsok, LÁJKOLJ MINKET a Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://iparikatasztrofak.blog.hu/api/trackback/id/tr1411938981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Utólag könnyű okosnak lenni...
süti beállítások módosítása