Utólag könnyű okosnak lenni...

2016. október 07. 12:23 - Al

Titkos elektromos hullahegyek

ewaste_c

Minden digitális, ergo egyre csökken a környezetszennyezés. Korszerűek vagyunk, nem vágunk fákat, nem használunk papírt. Csak évente beújítunk mobilból, laptopból, iphoneból, ipadből, e-olvasóból, tévéből, mert haladni kell a korral. Nyugi, hiszen ezeknek a nagy része újra hasznosítható. Oké, de akkor árulja el valaki, mik ezek az irdatlan szemétdombok Afrikában?

ewaste_tehen

Közeleg a karácsony, rövidesen beszabadulunk az elektronikai boltokba, hogy mindenki megkapja az őt megillető mobilt, fényképezőt, plazmatévét, ipadet. A tavalyi mehet a kukába. Hogy mi lesz vele ezután, azon bizony nem sokat törjük a fejünket.

ewaste_girls

Évente átlagosan 20 és 50 tonna között e-hulladék termelődik. A veszélyes elektronikai hulladék Kelet-Európából leggyakrabban India és Afrika felé távozik, míg az észak-amerikaiak Kínába küldik sok szeretettel. A közhiedelemmel szemben alig több, mint 12 százalékát hasznosítják újra. A legnagyobb elektromos szeméttelepek a ghánai Accra, a nigériai Lagosz a pakisztáni Karacsi, az indiai Delhi és és a kínai Guiu kietlenebb területein találhatóak.

Itt tömegek foglalkoznak azzal, hogy védőfelszerelés nélkül guberálnak a hulladékból hasznosítható dolgokat, vagy égetik a végtelen hegyekben álló szemetet, ezzel mérgezve magukat és környezetüket a hulladék jelentős ólom, kadmium és berillium tartalmával.

 

 

ewaste2

India, Delhi (Sharuk és Shaddam, huszonéves hulladékhasznosítók)

 

Ha érdekelnek az ipari katasztrófák, a munkavédelem és a jó bakancsok, LÁJKOLJ MINKET a Facebookon!

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://iparikatasztrofak.blog.hu/api/trackback/id/tr411938943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2017.03.03. 15:35:21

"Évente átlagosan 20 és 50 tonna között e-hulladék termelődik" hol? egy kisvárosban? mert európában inkább a millió tonnás nagyságrendben termelődik. 20 tonna az kb 400 mosógép vagy hűtőszekrény.
Utólag könnyű okosnak lenni...
süti beállítások módosítása