Utólag könnyű okosnak lenni...

2016. november 14. 12:26 - Al

Utolsó szelfi: így ugratta halálra a két srácot Bollywood

masti.jpg

"A Mastigudi forgatás nagyon minimális biztonsági intézkedéseket igényelt volna. Néhány motorcsónak, kötél, mentőmellény." Erre azonban nem költött a stáb. Pedig a helikopterről leugró két színész bevallottan rossz úszó volt. és a magasságtól is féltek.

Az egész világ elborzadva figyeli: mi történik az indiai filmgyártásban? Számít itt valamit az emberélet? Egy hete a Mastigudi című film Bangalore egyik rezervátumában zajló forgatásán tragikus körülmények között meghalt két fiatal színész. Azóta kiderült, hogy olyan mutatványt végeztettek velük, amire a szerződésben nem kötelezték magukat, és ami az őrületig veszélyes volt - ráadásul teljesen szükségtelenül. Minden szakmabeli tudja, hogy egy helikopterről leugrós, vízbeesős jelenetet számtalan biztonságos módon le lehet forgatni. Egyrészt eleve ugorhatnak képzett kaszkadőrök dublőrként. Másrészt lehet használni mentőmellényt, amit digitális utómunkával később eltüntetnek. Harmadrészt még az is lehetséges, hogy az ugrás és a vízbeérés pillanatát utólag vágják össze, így nem is kell közvetlenül a vízbe ugrani

masti_selfie.jpg

Az utolsó szelfi. Mentőmellény nem volt, hogy látszódjanak az izmok.

 mentomelleny.jpg

Szerinted mekkora tétel? Kattints, és nézd meg!

De nem. Anil Kumar (30) és Raghav Uday (32) ehelyett készített egy utolsó szelfit, majd életükben először helikopterre szálltak, és a tó fölött kiugrottak. Duniya Vijay, a főhős megmenekült, mivel neki még jutott egy mentőmellény. A két fiatal férfi azonban az ugrás után feltehetően meghalt. Elsüllyedtek, és a testüket azóta sem találták meg. Motorcsónak híján a stáb sem tudott időben a segítségükre sietni.

  

duniya.jpg

Duniya Vijay, az indiai Jackie Chan. Nagyobb szerencséje volt, így 3 gyereke végül nem maradt árván... Az más kérdés, hogy a rajongók szimpátiájára nem biztos, hogy számíthat, mivel ő sem sietett a két színész segítségére.

 

Úgy tűnik, Bollywoodban nem drága az emberélet. Egy korábbi, 1995-ős Lock Up Death cím filmben egy életre megnyomorítottak két kaszkadőrt. Az volt az utasítás, hogy egy emeletes busz fölött ugrassanak át motorral. A jelenetet nem dolgozták ki rendesen, így a kaszkadőrök rossz helyen landoltak, és számtalan súlyos sérülést szenvedtek, köztük fejsérülést is. Azóta sem épültek fel.Érthetetlen módon a kaszkadőr jelenetekért felelős rendezőt akkor nem vonták felelősségre, helyette kategóriája legjobbjaként díjazták. Most a hatalmas felháborodás miatt a Karnataka Filmkamara már a vizsgálatok lezárulta előtt egy életre eltiltotta a filmgyártástól a rendezőt, a producert és a kaszkadőr jelenetekért felelős rendezőt.  

 

Ha érdekelnek az ipari katasztrófák, a munkavédelem és a jó bakancsok, LÁJKOLJ MINKET a Facebookon!

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://iparikatasztrofak.blog.hu/api/trackback/id/tr10011959611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tibor Csibi 2016.11.14. 17:57:18

Egy mentőmellényre beruházhattak volna, ha már a multik fillérekért Indiában,meg Kínában gyártatják, és jó drágán eladják Európában.

hhh. 2016.11.15. 17:03:23

Az is hülye, aki nem tud úszni, és mégis beleugrik.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2016.11.15. 19:58:11

a magasszárú hűtőházi bakancsban biztosan túlélték volna...

2016.11.15. 20:12:37

a tó a hibás, ha szerencséjük van, kiszárad, és víz(ük) sem lesz

Emide Buda 2016.11.15. 20:30:25

@Tibor Csibi: Tényleg, hol lehet jó mentőmellényeket kapni?

antisocialnetwork 2016.11.15. 20:54:27

Azért ezek a bevágott reklámok a cikk közé. Na ne már..

Al 2016.11.15. 21:55:54

Igen, ül a producer, legalábbis előzetesben. A Jackie Chan vitte be a rendőrságre a rendezőkkel együtt.

FikkFakk 2016.11.15. 22:05:49

Termeszetes szelekcionak tunik

FikkFakk 2016.11.15. 22:05:49

Termeszetes szelekcionak tunik

zdanee 2016.11.15. 22:43:29

Na vegyük csak szépen sorra!
1: Bollywood nem egyenlő az indiai filmiparral. Bollywood egy konkrét hely, és az ott készült filmek (és csak az ott készült filmek) a bollywoodi filmek. Ez nem az. Ránézésre tamil.
2: igen, Indiában tényleg ennyit ér az emberélet. Nyugati fejjel nehéz lehet felfogni, de ott egymilliárd ember él és igen, ennyire vigyáznak magukra. Még ennyire sem vigyáznak a gyári melósokra, az építőiparban a szédítő magasságban egyensúlyoznak bármiféle biztosítókötél nélkül, és igen, nagyon gyakran meghalnak. Ez ott mindennapos. A gyerekmunka is, meg a nyomorék koldus.
3: ami viszont kiverte nálam a biztosítékot, az nem ez, hanem a beszúrt hirdetések. El lehet dönteni, hogy együttérzést akarsz kelteni az áldozatok iránt, de akkor minimum próbálj meg egy pici (nyugati) tiszteletet belevinni, vagy ki akarod használni a haláluk apropóját, de akkor nincs nagyon jogod megszólni a stúdiót sem.

J. Mutzenbacher 2016.11.15. 22:53:02

@JTom: vagy a Pole Nord piros télikabátban. Mindössze 8990 Ft.

Al 2016.11.15. 23:56:29

@zdanee: Helytálló a Bollywooddal kapcsolatos észrevétel. Először nem is ez volt a cím, az utolsó pillanatban villant be, hogy ezzel a egy kifejezéssel érthetően lehetne érzékeltetni, hogy India, filmgyártás stb stb, mint egy méterhosszú címmel.
A második bekezdésben foglaltak előttem is ismert tények. De ettől még újra és újra meghökkent ez a világ. És szerintem ez jó így, ha nem hökkennék meg ilyesmin, valami nem lenne rendben velem.
Nem gondolnám, hogy egy kabát vagy bakancs képe kegyeletsértő. Meg lehet nézni az online híroldalakat, amelyeket az objektív tájékozódás igényével olvasunk. (Ha valakinek még van ilyen illúziója, de ez nem ide tartozik.) Ez egy magánblog, munkavédelmi cuccokról és érdekes hírekről. Ha a szerző akarja, benyom száz bakancsot, nem kell olvasgatni, ha ez zavaró. Véleményem szerint nem történt semmi olyan, ami moralizálásra adna okot.
Utólag könnyű okosnak lenni...
süti beállítások módosítása