Utólag könnyű okosnak lenni...

2017. január 25. 16:29 - Al

Meghalni a kamerák előtt

stunt.jpg

A filmtörténet legbizarrabb halálesetei felvetik a kérdést: miért is nem vetik a rendezőket, producereket, gyártásvezetőket előzetesen pszichológiai alkalmassági vizsga alá? Cápa- és oroszlántámadás, hőguta, tűzveszély, életveszélyes allergén anyagok - csak néhány azok közül a veszélyek közül, amelyeknek a stábok rendre ki vannak téve. És akkor a lefejezett gyerekszínészekről még nem is szóltunk.

A filmes halálesetek nagy része a légi felvételek során következett be, de sokan fulladtak vízbe is, és ennél még cifrábbak is történtek a filmgyártásban. Külön elgondolkodtató, hogy a végzetes balesetek gyakran a forgatás végén következnek be, ami arra enged következtetni, hogy a túlfeszített munka és a nagy stressz kikezdi a dolgozók józan ítélőképességét, és hogy a vezetők az értékes filmkockák felvétele után még kevésbé vigyáznak a munkásaikra, mint addig. A tragikus az, hogy a következő halálesetek és balesetek szinte EGYTŐL EGYIG megelőzhetőek és elkerülhetőek lettek volna, ha a forgatásnál odafigyelnek a biztonságra.

grace-mchugh-195x300.jpg

Grace McHugh, egy korai áldozat.

 

Az 1914-es Across the border forgatásán egy operatőr nem mindennapi hősiességről tett tanúbizonyságot. Miután  Grace McHugh szerepének megfelelően megpróbált lovával átkelni az Arkansas folyón, ám a ló ledobta, Owen Carter rögtön utánaugrott, hogy kimentse. Sikerült a színésznővel egy homokzátonyig elúsznia, de mégsem tudtak megmenekülni: valószínűleg futóhomok alkotta a zátonyt, mert pillanatokon belül eltűntek, és nem találták meg őket. De ne gondoljuk, hogy a filmkészítők tanultak az esetből: napjainkig is számos színész fullad vízbe, annak dacára, hogy a mentőmellényt ma már akár digitális utómunkával is el lehetne tüntetni a felvételről. Volt ilyen haláleset a Robinson Crueso forgatásán, de így ért véget a hányattatott sorsú Eric Flemming élete is.

flemming.jpg

Eric Flemming. 8 évesen meg akarta ölni az apját, miután az súlyosan bántalmazta őt. Sokáig gengszterekkel bandázott, gyerekként munkába állt a gazdasági válság alatt, majd egy súlyos baleset miatt meg kellett műteni az arcát: Flemming a műtéttől kezdve tartotta sármosnak magát. Azért kezdett filmekben szerepelni, hogy egy elveszített fogadását ki tudja fizetni. 41 évesen halt meg egy forgatáson: miután csónakja felborult, vízbe fulladt.

noah_s_ark_1928_01.jpg

Noé bárkája - valódi katasztrófa film lett.

noa.png

A végzetes jelenet.

Az 1928-as Noah's ark forgatásán az árvízjelenetet nem sikerült kézben tartani. A több száz statisztából 3 életét vesztette, egynek pedig a lábát kellett amputálni, és sokan meg is sérültek. Az eset hatására szigorítottak a filmforgatásra vonatkozó biztonsági szabályokon.

 

mm.jpg

Martha Mansfield - nem mindennapi halál 24 évesen.

Az 1924-es The Warrens of Virginia forgatásán egy stábtag óvatlanul eldobott egy gyufát, amitől Mansfield alsószoknyái, majd egész kosztümje lángra kapott. A fiatal színésznő másnap belehalt az égési sérülésekbe.

cvetok-na-kamne-1962.jpg

Virág a kövön - szovjet művészfilm.

 

A pirotechnika később is szedte áldozatait. Anatolij Szleszarenko 1962-ben forgatta utolsó filmjét, miután az a képtelen ötlet jutott az eszébe, hogy a 21 éves, és egyben 3 hónapos terhes Inna Burducsenkót egy égő barakkban filmezze. A rossz rendezés miatt a színésznő súlyos sérüléseket szenvedett, és két hét múlva meg is halt. Szeszarenkót eltiltották a további filmezéstől. A csúcsot egy 1989-es indiai produkció, a Tipu szultán kardja állította fel, amely során a stáb 62 tagja égett bent a stúdióban.

A filmipar hajnalán esett meg az a csúfság is, hogy több színészt rátettek a morfiumra vagy akár a kokainra is, hogy fájdalmas sérülései ellenére végig tudja játszani a szerepét. Ez lett Wallace Reid és Barbara La Marr végzete is.

reid.jpg

Wallace Reid. 31 évet élt.

marr.jpg

Barbara La Marr. 29 évesen halt meg, drogfüggőként.

tin.jpg

Óz, a nagy varázsló, 1939. Az első Bádogembernek el kellett hagynia a produkciót, mert a jelmezén használt festék miatt összeomlott a tüdeje. Élete végéig küzdött a hátramaradt légzésproblémákkal.

 

 

the_viking_film.jpg

A Viking. Rossz helyen robbant a dinamit.

Az 1931-es The Viking forgatásán Varick Frissell producer és egy kameraman egy valódi halászhajón utazott, amikor a hajó a jég fogságába esett. Az ilyenkor használatos dinamit a hajó belsejében robbant fel, így a hajón utazó 27 ember mind meghalt.

lost_patrol.jpeg

The lost patrol. Hősies történet, happy enddel.

1934-ben John Ford csapatával Arizonában forgatott. A helyszínen olyan rekkenő hőség volt, hogy a rendező úgy döntött, csak kora reggel és késő délután vesznek fel szabadtéri jeleneteket. A producer nem fogadta el ezt a feszített munkatempó miatt, és ragaszkodott hozzá, hogy rövidítsék le az ebédszünetet. Ford erre sétálni kezdett a déli napon, hogy demonstrálja, milyenek a munkakörülmények. Pár perc múlva összeesett, és hőgutával kellett kezelni egy közeli kórházban, de legalább stábját megmentette ugyanettől.

john_ford_1946.jpg

John Ford, a rendező. Szívén viselte emberei sorsát. Amikor 1959-ben a The horse soldiers forgatásán lovasbalesetben elvesztett egy színészt, leállította a forgatást, és később egy másik helyszínen vette fel a jeleneteket.

A történelmi filmekben nem csak a lovasbalesetek követeltek gyakran életet, de a szabálytalanul használt fegyverek is.

thechargeofthelightbrigade1936.jpg

Errol Flynn, a színészlegenda két filmjében is végzetes baleset szemtanúja volt, amikor egy-egy színész a lóról lezuhanva pont egy kardba esett bele.

the_conqueror_1956_film_poster.jpg

The Conqueror. Halálos helyszín-

Az 1956-os The Conqueror forgatásához olyan helyszínt választottak, ami túlságosan közel volt ahhoz a területhez, amelyen az amerikai hadsereg a nukleáris fegyvereket tesztelte. A filmen dolgozó 220 fős stábból 1991-ig 91-nél diagnosztizálták a rák valamilyen formáját, és 46-an bele is haltak. Köztük a rendező és  Susan Hayward, John Wayne, Agnes Moorehead színészek is.

shark.jpg

"Túl realisztikus lett" - hirdeti a plakát. És így is volt.

Az 1969-es Shark! forgatásán egy statiszta halálos sebet kapott egy rátámadó cápától, miután tévesen azt gondolták, hogy az állat kellőképpen be van nyugtatózva.

3 évvel később egy hangtechnikust tépett szét egy oroszlán a The last lion forgatásán. 1981-ben a vadonban játszódó Roar meglehetősen balszerencsésre sikerült: a stáb 70 tagja szerzett sérülést a vadállatoktól,  Jan de Bont filmest egyenesen megskalpolta egy oroszlán, Tippi Hedren színésznő elefánttól és oroszlántól szerzett sebeket és Melanie Grifith-t is úgy kellett összevarrni.

roar_bed.jpg

Jelenet a Roar-ból. Nem akart minden állat egy ágyban aludni a színészekkel...

2002-ben a Kolka-Karmadon sziklaomlás Grúziában egy orosz stáb 42 tagját ölte meg, köztük Szergej Bodrov színészt. A felsoroltak közül talán egyedül ezt a tragédiát nem lehetett volna kivédeni. A Kolka gleccser 4780 méter magasan beomlott, és a Karmadon völgy felé haladva hatalmas jég és sziklatömeg omlott le, több mint 100 ember halálát okozva.

Minden idők egyik legborzalmasabb filmes balesete minden bizonnyal az 1983-as Twilight Zone mozifilm forgatásán következett be, amikor Vic Morrow szerepe szerint két vietnámi kisgyereket védelmez a háborús övezetben , egy lezuhanó helikopter azonban lefejezte a színészt és a 7 éves Myca Dinh Le gyerekszínészt, a 6 éves Renee Shin-Yi Chent pedig agyonnyomta. Az utólagos vizsgálat több szabálytalanságra is fényt derített: George Folsey producer egyenesen rejtegette a gyerekeket a tűzjeleneteket felügyelő tűzoltók elől, és a szülőknek is megtiltotta, hogy beszéljenek a jelenetekről. A balesetet egyébként az okozta, hogy az alacsonyan szálló helikopter közelében robbant fel egy pirotechnikai eszköz, ami miatt leszakadt a helikopter forgószárnya. A tragédia elkerülhető lett volna, ha a rendező és a pilóta között megfelelő kommunikáció van. A veszélyt egyébként egy tűzbiztonságért felelős szakember is észrevette, de az észrevételt inkább megtartotta magának. A  majdnem tíz évig húzódó perben 5 személyt ítéltek 9 hónapig tartó börtönre.

 

Érdekes volt? Akkor kérünk egy nagy LIKE-ot!

 

puma_noi.jpg

Puma Celerity Knit Blue Wns S1P HRO SRC női védőcipő. 25 599 Ft.

39 komment
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://iparikatasztrofak.blog.hu/api/trackback/id/tr3612150993

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 5 nagyon bizarr halál 2017.01.26. 22:02:52

Azt már megszoktuk, hogy a Darwin-díjat mindig olyanok kapják, akik különösen hülye módon halnak meg, de a történelem során haltam meg úgy is emberek, hogy az már a Darwin-díjnak is sok lett volna. Most ezen bizarr halálok közül állítottuk össze a saj...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Emide Buda 2017.01.25. 17:18:27

Nagyon jó kis anyag, köszi!

para_noir 2017.01.26. 09:56:07

Szuper poszt, de ez a háttér sokat elvesz az olvasási élményből.

Mdavid89 · http://iranynewyork.hu 2017.01.26. 10:45:59

Tényleg szép gyűjtés, de ezt a lájkért kuncsorgást a végén nem erőltetném.

silent man 2017.01.26. 11:40:32

Ezek csíkos oroszlánok?

D-verse 2017.01.26. 12:16:14

„több színészt rátettek a morfiumra vagy akár a kokainra”
Ez nagyon csúnya fordítás, magyarul ilyet nem mondunk.

Csak Norris 2017.01.26. 12:37:50

"Tippi Hedren színésznőelefánttól és oroszlántól "

Javítsd lsz., ha nem szinésznőelefántra gondoltál.:)

Skywatcher 2017.01.26. 13:00:07

Hogy omlik össze egy tüdő?

A szinésznőelefánton jót nevettem.
Egyébként csak régi filmekben történtek ilyen tragédiák, vagy mostanában is?

László 88 2017.01.26. 14:58:39

@Skywatcher: MInt egy zacskó, kiszorul belőle a levegő. Pneumotorxnak hívják a jelenséget.

HgGina 2017.01.26. 15:53:40

Robinson Crueso
Ő kicsoda?

Skywatcher 2017.01.26. 15:59:17

@László 88: És mindez attól, hogy festéket szagolt?

2017.01.26. 16:16:49

@Skywatcher:

Hát nem is a színétől.

Void Bunkoid 2017.01.26. 16:56:48

@Mdavid89: ma mán ez van, a sarkon kis táblával ücsörgő koldus is nem aprót tarhál, hanem lájkot :)

@Skywatcher: hogy a tökömbe ne történnének ma is balesetek filmforgatásokon. Legutóbb éppen Rákospalotán borult rá a Blade Runner díszlete valami technikusra vagy dízsletépítőre és ütötte agyon szegény srácot.

Al 2017.01.26. 17:18:50

@Csak Norris: Ennél nincs is veszélyesebb faj. :)

Al 2017.01.26. 17:21:25

@Mdavid89: Tényleg, fenyegetéssel fogok próbálkozni. :)

Al 2017.01.26. 17:22:36

@D-verse: Én angolul ilyet még nem láttam, magyarul viszont már hosszú évek óta használjuk. Blogos közegben szerintem simán.

qrvafasza 2017.01.31. 10:55:35

@Skywatcher: Sajnos a mai napig vannak ilyen balesetek, nem olyan rég pár éve Indiában fulladtak vízbe ketten is egy jelenet forgatása közben. Tudta a rendező hogy nem tudnak úszni, de a szereplők is tudták mi fog történni, mégis vállalták! Gondolom hittek a csodában... :P

László 88 2017.03.30. 18:21:18

@Skywatcher: Na, az a tüdőbe kerülő méreganyagok miatt van. Lehet, hogy ez a fajta halál nem pneumothorax.

Visceroid 2020.09.15. 05:54:51

"miért is nem vetik a rendezőket, producereket, gyártásvezetőket előzetesen pszi­chológiai alkalmassági vizsga alá?"

És a politikusokat?

eßemfaßom meg áll 2020.09.15. 07:03:43

100+ év alatt 2tucat halott, ennél egy random évben többen meghalnak egy kisebb országban a zebrán szabályosan átsétálva.

eßemfaßom meg áll 2020.09.15. 07:11:44

Ráadásul a halálok jelentős részének köze sincs a forgatáshoz. Felrobban a dinamit a hajón amin utaznak? Egy eldobott cigitől valaki megég? Sziklaomlás?

fantázia dús nick 2020.09.15. 07:25:39

Ez klassz volt. Köszönet!

Scriptor. 2020.09.15. 08:02:26

Hogy maradt ki Bruce Lee fia, Brandon Lee, aki 1993 március 31-én halt meg a A holló című film forgatásán, amikor Michael Massee 5 méterről rálőtt egy hatástalanítottnak gondolt pisztollyal. Brandon Lee 28 éves volt halálakor.

Zool2107 2020.09.15. 08:15:40

@Visceroid: húzzál a picsába a kibaszottul retardált hozzáállásoddal, hogy mendenbe a kurva politikát kell belehúzni. Remélem egyetlen egy jó és boldog napod sincs mivel egyfolytában a nyomorult politikuson pörgeted magad, és elvisz minél hamarabb a stressz.

Gösser söralátét 2020.09.15. 08:16:05

Szép volt. Most egy ugyanilyet ha lehet a gépiparból, építőiparból, etc...
A pszichopata mindenhol az és hajtja a melóst a saját dicsőségéért.

Roan 2020.09.15. 08:57:03

@eßemfaßom meg áll: miért, mi számít forgatási balesetnek? Ha valakire rádől a kameraállvány, vagy nyakára tekeredik a filmszalag és megfullad?

gigabursch 2020.09.15. 09:10:25

Érdekes gyűjtés.
Mindenesetre a bányászati vagy az erdészeti munkák messze veszélyesebbek.

2-More 2020.09.15. 09:19:34

@ascriptor: nem hatastalanitott volt, eles kellekfegyverrel lottek le, amit au elozo jelenetben hatastalan loszerrel toltottek, es a csore huzas kozben kiugrott a mag, es beleszorult a toltenyurbe. Az ellenorzeskor "csak" csore huztak ujra, es kivettek a tarat, de az nem tunt fel senkinek hogy hianyzik a lovedek, azaz ket felvetel kozott nem volt szetszedve. A kovetkezo jelenethez ugyanazt a fegyvert hasznaltak, de vakloszerrel, es mivel annak nagyobb a loportoltete hogy a kisebb fojtas mellett is nagyot szoljon, illetve a szerkezet funkcionaljon, nagy erovel kilotte a korabban beszorult magot, es ez olte meg Lee-t.
Azota szabaly, hogy vakloszeres kellekfegyver mindig atalakitott, eles loszer kilovesere nem alkalmas, azaz ugy van kialakitva hogy ne tudd eles loszerre csore tolteni, es eles loszerhez kulon ugyanolyan fegyver(ek) vannak q forgatason, amit kulon csapat ad ki/vesz vissza naplo alapjan,es par metertol sosincs messzebb egy megfigyelotol.
Plusz sosem iranyul 1:1 senkire, kamerabeallitassal erik el hogy ugy nezzen ki mintha.

Scriptor. 2020.09.15. 10:04:01

@2-More: Akkor is kár, hogy Brandon Lee esete kimaradt a posztból. Mikor megláttam a címet egyből az ő esetére gondoltam.

impala 2020.09.15. 13:24:55

@Visceroid: ugyan mi bajt okozhatna egy politikus?

lutria 2020.09.15. 14:04:54

A Twilight Zone-hoz,az volt a jelenet hogy a színész két gyereket cipel a hóna alatt egy elárasztott vietnámi rizsföldön miközben tüzérségi tűz alá veszik őket,felettük Huey helikopter repdes-.A rendező rádión folyamatosan üvöltözött a pilótával hogy alacsonyabban repüljön míg végül olyan alacsonyra került hogy egy gránátbecsapódást szimuláló felcsapódó víztömeg elérte a farokrotort,az meghibásodott ezért a helikopter elkezdett pörögni a tengelye körül,majd lezuhant,az egyik leszállótalpával az egyik gyerekre esett azért az megfulladt a víz alatt,míg a másik gyerek és a felnőtt színész a rotorlapát elé került.

230e 2020.09.15. 16:22:10

Roy Kinnear (Planchet) a testőrök visszatérnek forgatásán esett le a lóról és törte el a medencéjét. Másnap halt meg egy madridi kórházban. en.wikipedia.org/wiki/Roy_Kinnear

eßemfaßom meg áll 2020.09.18. 07:11:01

@Roan: Pl igen. Miért szerinted az munkahelyi baleset ha a reggeli buszba beleszalad egy kamion, vagy Bélabá a cigiszünetben elnyomott nap 2doboz fecskétől tüdörákot kap?

Roan 2020.09.20. 22:57:52

@eßemfaßom meg áll: Ha Bélabá eldobja a csikket a munkahelyen, és attól kigyullad a munkahely, az munkahelyi baleset, mint ahogy a forgatáson a kosztüm kigyulladt. Ha tüdőrákos lesz, az az általa választott, elszívott ciginek köszönheti, amit vélhetően nem a munka elvégzésére, és nem csak a munkahelyén szív el. Az Oz szereplője (ha erre céloztál) a mérgező anyaggal bekent jelmezt csak a filmforgatás helyszínén, a film kedvéért vette fel, így már munkahelyi baleset. Ha a buszba beleszalad a kamion, pár éve még az is munkahelyi balesetnek számított, most már úti balesetnek. De megint nem volt ilyen példa, hanem a forgatás helyszínén (tehát a munkahelyen) történt eszközhasználat miatti haláleset, pl csónak és társai.

Reactor 2021.12.01. 16:39:02

Több filmnél is előfordultak ilyenek...a Ben Hur készítésénél, nem is tudom, vagy 7 kaszkadőr halt meg?
Utólag könnyű okosnak lenni...
süti beállítások módosítása