Utólag könnyű okosnak lenni...

2017. január 27. 15:53 - Al

Amikor vegyi fegyvernek nézték a szmogot

smog_los-angeles-1954-smog-header.jpg

1943, július 26: Los Angeles lakói arra ébredtek, hogy sűrű, átláthatatlan köd üli meg a várost, amitől csíp a szemük és visszatarthatatlanul folyik az orruk. A lakosok bizony hamar arra a köveztetésre jutottak, hogy a japánok vegyi fegyvert vetettek be ellenük. Pedig valójában ők vetettek be maguk ellen.

smog_la43.jpg

Felhőben a város.

"Los Angeles tiszta levegőjére nagyon büszkék voltak a lakosok" - idézi fel a kezdeteket Chip Jacobs, a Smogtown c, könyv szerzője. Egyenesen úgy vélték, hogy aki a városba költözik, könnyebben kigyógyul a tuberkulózisból, sőt, akár az alkoholizmusból is. A második világháború után azonban egyre növekedett a belső migráció, egyre több gyár épült, és a helyiek legnagyobb örömére egyre többen jutottak autóhoz. Ezek a körülmények és a város földrajzi adottságai determinálták a szmogot, ami meg is érkezett azon a nyári napon. 

lasmog.jpg

A város fekvése miatt mindig is gond lesz a szmoggal.

Néhány napos kutatás után a Southern California Gas Company szintetikus gumit és butadiént használó helyi üzemét tették felelőssé a levegő tragikus állapotáért, amit közösségi nyomásra ideiglenesen be is zárattak. A helyzet azonban nem javult. A polgármester, Fetcher Bowron azonban azt ígérte, hogy néhány hónapon belül "végleg" megoldják a problémát. Nos, ahhoz képest a mai napig tart, olyannyira, hogy Los Angeles gyakran már a szmog szinonimája... 

smog_la_areial_vw_smog_1943_ferininger_perhaps.jpg

1943-ban még új volt az élmény., de hamar megszokottá vált...

Végül évek kellettek ahhoz, hogy felfedjék a probléma legfőbb okát. Arie Haagen-Smit, a California Institute of Technology kutatója volt az első, aki kimutatta, hogy az autók által kibocsátott ózon és más égéstermékek okozták a nagy szmogot, amihez természetesen hozzájárultak a helyi gyárak is.

arie.jpgDr. Arie Haagen-Smit

 

Ez azonban olyan válasz volt, amit a los angelesiek egyáltalán nem akartak hallani. Jobb ötlet híján az autógyártókat nevezték ki bűnbaknak, mondván, hogy biztosan rossz minőségű gépjárművekkel látják el a városlakókat. Közben épültek a gyárak, az autópályák, és a város néhány részében már az év 200 napjában veszélyes szintű volt a légszennyezettség. A lakók a sárgás barnás felhőktől alig látták a várost ölelő hegyeket.

la-smog.jpg

Elbújtak a hegyek.

la_smog_masks.jpg

Bankett 1954-ben.

5 évvel később Pennsylvániában a szomgnak már közvetlen halálos áldozatai is voltak, az 1966-os new york-i nagy szmog pedig legalább 169 ember életébe került.

 

polycarbomask_sge.jpg

POLYCARBOMASK teljesálarc. 24699 Ft.

Címkék: szmog USA
5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://iparikatasztrofak.blog.hu/api/trackback/id/tr612160287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

willyam1987 2017.01.29. 00:40:23

csak annyi, h a városkép ami ala az van irva h 1943-ban meg uj volt az elmeny....
na, annak nincs tul sok koze Los Angeles hez, meg 1943 hoz sem!!:))
( 1966 New York;)

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.01.29. 07:53:04

Nálunk meg a ködöt mutogatják mint szmog

Mester.Tamás 2017.01.29. 09:02:41

Ennyire felszínesen feldolgozni egy ennyire érdekes témát . . . :( Különösen annak fényében, hogy a két szmog teljesen más,a London-típusú, vagyis hagyományos szmog és Los Angeles-típusú, vagyis fotoszintetizáló.
Utóbbi tipikusan az emberi fejlődés eredménye, a gépjárművek és az ipar által kibocsátott szennyezőanyagokból a Nap hatására ózon jön létre, többek között.

SH4RK 2017.01.29. 10:01:12

Ez nem volt túl részletes. Nincsenek pl tervek a megoldásra? Kevesebb autó, stb?
Utólag könnyű okosnak lenni...
süti beállítások módosítása