Utólag könnyű okosnak lenni...

2017. február 20. 11:19 - Al

Hova tűnt Jose? - Az ipari sütők szörnyű titkai

bake7.jpg

Ha a munkahelyeden volna egy hatalmas sütő, te se néznél bele, mielőtt bekapcsolod?

Elevenen megsütni valakit - egyes történelmi korokban népszerű büntetés és egyben látványosság volt bizonyos kihágásokért. Kevesen tudják, hogy napjainkban is előfordulnak hasonló esetek. Elképesztő, hogy egy-egy munkahelyen milyen minimális figyelmet sem fordítanak a biztonságra, Két esetben hanyagság, egy esetben kapzsiság okozta az eleven megsütött munkások jóvátehetetlen tragédiáját.

Figyelem, nem Bangladesben járunk, hanem a fejlett Nyugaton!

 

bake6.jpg

Új értelmet nyer a "rohanó világunk" szókapcsolat, amikor azt olvassuk, hogy egy pékség tulajdonosa a még forró sütőbe küldi be a szerelőket, hogy javítsanak ki egy hibát. A brit leicester-i Harvestime Bakery vezetője 1998 májusában ugyanis sajnálta kivárni azt a 12 órát, ami alatt rendesen kihűl a sütő, és biztonságosan megközelíthető. (Ez nagy profitkieséssel járt volna.) Helyette úgy vélte, elég a sütőnek 2 óra pihenő az után, hogy 260 fokon sütötték benne a kenyeret, a munkásoknak pedig elég lesz majd egy védőruha

bake2.jpg

David Mayes. Örült, hogy végre jött egy munkalehetőség.

David Mayes és Ian Erickson el is indult a majdnem 23 méter hosszú sütőbe, hogy elvégezzék a munkát. Összetört alkatrészeket kellett odabent összegyűjteniük, és a tervek szerint egy futószalag lett volna ebben a segítségükre: az, amelyiken a munkások elhelyezik a sületlen kenyereket, majd az beviszi őket a sütőbe, végül pedig a másik végén már megsülve adja ki őket. Nem tudták, hogy ugyanez lesz az ő sorsuk is.

bake10.jpg

Kenyerek egy leicester-i üzletben.

A két férfi eltávolított annyi tálcát a futószalagról, hogy elférjenek rajta, és a bekapcsolt futószalagra felmászva haladtak egyre beljebb a hatalmas sütőbe.

Eriksonnál volt egy walkie-talkie, ezen küldött egy kétségbeesett üzenetet, amikor rádöbbent: a sütő belül még túl forró! Ez a túl forró körülbelül 100 fok volt.

Ekkor azonban már nem tudtak menekülni, mert a futószalagot nem lehetett kikapcsolni vagy visszafordítani. 17 percig "sültek", ez az az időtartam, ami alatt végigér a futószalag. A 47 éves David Mayes a sütőben ragadt és ott égett halálra, a 44 éves Ian Erickson testét még kiadta a futószalag, és a pékség padlóján halt bele égési sérüléseibe. (A férfi szerette volna hamar elvégezni a munkát, hogy otthon megnézhesse a fiaival az brit focibajnokság döntőjét.) Mayes tetemét a tűzoltók hozták ki a sütőből. A bíróság bűnösnek találta a pékséget birtokló cég ügyvezető igazgatóját, a gyártásvezetőt és a főmérnököt, amiért nem ügyeltek a biztonságos munkakörülményekre. Pénzbeli bírságot kaptak.

bake5.jpg

Alan Catteral, munkahelye, és lánya, Catterall leendő vejével, aki bekapcsolta a sütőt.

Az 54 éves Alan Catterall már 12 éve végezte a baljóslatú nevű Pyranha kajakgyártó üzemben becsületesen a munkáját, ami időnként bizony hajmeresztően veszélyes volt. A veszély abban állt, hogy a férfi rendszeresen takarította az üzem egyik sütőjét, ahonnan a kifröccsent műanyagot szokta felvakarni. Ez a sütő bekapcsoláskor automatikusan bezáródott, hogy a gyártó így is spórolhasson az energiával, és belülről nem lehetett kinyitni. 2010-ben az üzem egyik fiatalabb munkása - történetesen a 3 gyerekes Catterall egyik lányának vőlegénye, Mark Francis - bekapcsolta a sütőt, míg ő odabent takarított.

A Catterall kétségbeesetten próbált menekülni, feszítővasként használva egy rudat, de nem sikerült kijutnia. Szerencsétlenségére a kajaküzemben általában nagy zaj volt, így senki sem hallotta a kiabálását.

bake3.jpg

A sütő, ahová bezárták a férfit.

12 perc múlva a munkások arra lettek figyelmesek, hogy füst szivárog ki a sütőből. Az ajtót kinyitva Catterall holttestét találták ott. A nyomozás vezetője, Martin Heywood szerint  a baleset fő oka az volt, hogy a férfi által hosszú évek óta végzett munka alapjaiban nem felelt meg a munkabiztonsági követelményeknek.

"Nem volt kockázatelemzés, a dolgozók nem kapták meg a szükséges képzést, hogy hogyan használják az új sütőket, és nem volt írásba foglalt szabályzat a tisztítás és a karbantartás mikéntjéről."

- mondta Heywood. A nyomozó szerint ha az üzem vezetése számolt volna a felmerülő kockázatokkal, amikor beszerelték a berendezést, nem történhetett volna meg a tragédia. Az üzemvezetőre rövid börtönbüntetést, a cégre pedig pénzbírságot szabtak ki.

bake4.jpg

Catterall családja a bírósági végzést tanulmányozza.

 

bake8.jpg

Jose Melena, egy amerikai áldozat.

2012 októberében egy ködös hajnalon a californiai Santa Fe Springs Bumble Bee Foods üzemében eltűnt egy 62 éves munkás. Pár órával az egyre kétségbeesettebb kutatás előtt munkatársai megszokott munkájukat végezték, azaz tonhalkonzerveket pakoltak a több mint 10 és fél méter hosszú cső alakú sütőkbe, hogy 2 óra alatt magas hőmérsékleten sterilizálják azokat. Akkor még azt hitték, hogy Jose Melena a mosdóban van, eszükbe sem jutott, hogy az egyik ilyen sütő belsejében végez karbantartó munkákat.

A sterilizálási idő lejártával találták meg a testét a tonhalak között.

bake1.JPG

A sütő, amelyben Melena dolgozott.

A Bumble Bee másfél millió dollár kártérítést fizetett az áldozat családjának, ami kaliforniában mindezidáig a legmagasabb összeg munkabiztonsággal kapcsolatos perben. További 3 milliót fizettek ki olyan új sütőkre, amelyek teljesen automaták, és a dolgozóknak nem kell bemászniuk a belsejükbe. A cég vezetőjét és több dolgozóját ítélték pénzbüntetésre és közösségi munkára.

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://iparikatasztrofak.blog.hu/api/trackback/id/tr3412268750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pestabácsi 2017.02.20. 18:52:11

A valóság megint győzött a fantázia felett. Nagyon durva!

l.skywalker 2017.02.20. 22:06:39

Mi az a brit foci bajnokság döntője?

bemce 2017.02.20. 22:25:03

Az én dédnagyapám az újpesti bőrgyárban dolgozott. Bement a festőüstbe takarítani, közben a kollégája ráengedte a gőzt. Ö nem megsült, hanem megfőtt.

Nem az Akire GOndolsz 2017.02.20. 22:35:40

Így jár, aki nem áll ki magáért. Engem is rúgtak már ki munkából, mert nem voltam hajlandó bemászni egy gépbe. Inkább leszek csöves, mint halott. Sikerült is találnom egy olyan helyet, ahol komolyan veszik a munkavédelmi előírásokat.

lezlidzsi84 2017.02.20. 23:03:52

Az első esetben ha a kemence 23 méteres volt, akkor a futószalag 17 perc alatt tett meg valamivel több, mint 46 métert, ami percenként kevesebb, mint 3 méter. Hogyhogy nem tudtak visszamászni? És mi az, hogy nem lehet leállítani a szalagot? Végtelenítve megy? Itt valami más is közrejátszhatott, amit nem említ az írás.

iattilagy 2017.02.20. 23:25:14

Az összes felsorolt esetben egyértemű, hogy a készüléket le kellett volna kapcsolni a hálózatról, és megakadályozni a visszakapcsolást pl. lekötözöd a kart és oda írod, hogy benn dolgozol.
Alapvető munkavédelmi szabály, hogy karbantartást feszültség alatt álló gépen nagyon nem kéne végezni.

M. Péter 2017.02.20. 23:51:14

@lezlidzsi84: Szerintem a kemence inkább úgy nézett ki, hogy az egyik végén bemegy a tészta, a másik végén pedig kijön a megsült kenyér. Nyilván nagyon szűk volt a hely, nem lehetett nagyon mozogni. Biztos ki lehetett volna kapcsolni a futószalagot, de az nem sokat segített volna, az ért volna valamit, ha vissza tudják fordítani, vagy nagyobb sebességre tudják kapcsolni.

M. Péter 2017.02.21. 00:11:39

@iattilagy: A kenyérsütő kemence ki volt kapcsolva, csak még úgy is forró volt.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.02.21. 00:45:16

Van itthoni történet is az átkosból, persze lehet hogy csa urban legend. Egykonyhásnéniire az ipari kondér takarítása közben csukódott rá véletlenül a fedél.
Korábban alacsony lángra állította, kevés vizet tett bele, majd bemászott..

lezlidzsi84 2017.02.21. 07:46:17

@M. Péter: Igen, a nagyon szűk hely megmagyarázza a dolgot.

Buchhalter 2017.02.21. 07:59:21

Az ekső esetben arcpiritóan alacsonynak találtam a bűntetést.Pénzbírság 2 ember haláláért,mert ő úrasága spórolni akart?? Minimum 10-20 év börtön teljes vagyon elkobzás és óriási hírverés ,hogy az összes pöcs kapzsi munkaadó elgondolkodjék mivel jár a zsugorisága!

rerros 2017.02.21. 08:15:55

@Buchhalter: i see what you did here :)

Fedup Sári 2017.02.21. 09:21:14

Ha valaki iparikatasztrófás blogot csinál, eljuthatna addig, hogy a kemencét nem "sütőnek" hívja.

Al 2017.02.21. 10:29:29

@Fedup Sári: Ez itt nem a Jancsi és Juliska. Az pedig nem kemence hanem sütő. :)

Al 2017.02.21. 10:38:33

@bemce: Végzetes volt a baleset?

martineden 2017.02.21. 11:43:21

@Buchhalter: Tenyleg alacsony, de a fobunos megis csak za aki bemaszott. Egy szerelonek illik tudni, mikor mehet be egy kemencebe.

daito 2017.02.21. 17:15:46

@EU zászlót mindenhova!: nem urban legend. Takarítónő volt az egyik pesti élelmiszeripari vállalatnál, nem konyhás. A konyhások tudták, hogy mi az a gép, és sosem takarították egyedül (ugyanis ők takarították a gépet). A takarítónőnek nem volt ez dolga, hanem csak a padló (és egyéb) felületek takarítását végezte a konyhában (is).
Olyasmit meséltek a dolgozók, hogy fürdeni akart - mert a kondér arra is alkalmas volt, csak ez (fél)automata volt, és rácsukódott.

Nem tudom mennyire urban legend, nekem a nagyanyám mesélte pár éve, aki szakácsnő volt a cégnél és iszonyat jó memóriája volt. Nem volt egy legendagyáros, meg a 60-70-es években azért nem nagyon találtak ki ilyen sztorikat.

Sam Crow 2017.03.02. 22:38:27

Szaknyelven azt a bizonyos kemencét alagútkemencének hívják.

2017.04.15. 03:25:48

@martineden: az ilyen alá-fölérendeltségi viszonyokban (munkaadó-munkavállaló, katonai parancsnok-kiskatona stb.) nem mindig várható el, hogy a beosztott az asztalra csapjon és ellentmondjon.
Eleve ha azt hitetik el vele, hogy a helyzet, tevékenység legális, biztonságos, akkor nincs miről beszélni.
A munkáltató felelőssége a biztonságos munkavégzés feltételeit megteremteni.
Nyilván ha szabályt szeg valaki, azért el fogják marasztalni, Darwin-díjas arcok mindig lesznek.

Egyetem mellett dolgoztam olyan munkahelyen, ahol voltak munkabalesetek. Egy munkást felnyársalt egy szerszám nyele, mielőtt odakerültem, túlélte, én már a gyógyult sebet láttam a hasán. Arrafelé más munka nem volt, diákmunkások is olyan veszélyes, nehéz fizikai munkát végeztek, amit nem lett volna szabad. Én csak hétvégenként dolgoztam ott, de voltak, akik egész héten, iskola helyett is... meg volt, aki kamu iskolalátogatásival dolgozott diákmunkás bérért, mert egyszerűen erre kényszerítette a munkáltató, ugyanis így megspórolta a járulékot.

Ma már közelébe se mennék ilyen munkahelyeknek. De ehhez fel kell nőni, meg kell tanulni ellentmondani, kiállni magunkért.

Al 2017.04.19. 14:54:11

@Colonel H. Stinkmeaner: És az se árt, ha az embernek van jobb anyagi forrása...
Utólag könnyű okosnak lenni...
süti beállítások módosítása