Utólag könnyű okosnak lenni...

2017. szeptember 06. 15:51 - Al

3 nap sötétség - a történelem legdrámaibb mentőakciója

knock1.jpg

1950 szeptember 7-én a világ elsötétült a skóciai  Knockshinnoch Castle 135 bányásza számára. Míg a férfiak odalent dolgoztak, a felszínen a nagy esőzések miatt egy focipálya méretű terület szakadt rá a bányára, szinte teljesen elvágva őket a külvilágtól, amivel csak egy telefonvonal kötötte össze őket. Nem tudták, meglátják-e még valaha a napot...

knock10.jpg

A festői skót tájat glaciális tavak tarkítják - ebből eredt a tragédia

A knocksinnoch-i tragédiát minden idők legdrámaibb mentőakciójaként tartják számon - talán azért, mert a lentrekedt bányászok telefonon keresztül tudtak életjelet küldeni magukról, vagy talán azért is, mivel a televízión segítségével az egész világ figyelemmel kísérhette, hogyan próbálnak a mentőcsapatok versenyt futni az idővel a 135 bányász életéért.

knock5.jpg

Tábla mutat az emlékű irányába

Bár a new cumnock-i Knockshinnoch Castle egy irigyelten jó szénbánya volt, ahol presztízs volt dolgozni, a környékbeliek számára a tragédiák sem voltak szokatlanok. A korabeli újságok megemlítik például Margaret Milligan-t, aki korábban édesapját és férjét is bányabalesetben vesztette el, 1950 szeptember 7-én pedig azt a sokkoló hírt kapta, hogy fia, George is csapdába esett a szénbánya mélyén.

knock2.jpg

Gondterhelt bányászok a felszínen

knock11.jpg

Rajz a tómederről

A Knockshinnoch Castle  a szénben gazdag Ayrshire egyik legjobban felszerelt, legkorszerűbb bányája volt. Még az itteni üzemi konyha is irigyelt volt, sőt, épp a tragédia előtt néhány nappal nyitották meg a fürdőt, ahol a hazainduló bányászok lemoshatták a mélyben rájuk rakódott szénport. Akadt azonban egy kis bökkenő: az ősz eleji nagy esőzések miatt

a bánya felett található tómeder annyira megtelt, hogy este 7:30-kor a tavat és a bányát elválasztó földréteg beszakadt.

knock7.jpg

Döbbenetes látvány

knock12.jpg

Focipálya méretű "lyuk" keletkezett

Az aknába hatalmas mennyiségű sár zúdult be, rögtön elzárva a menekülési útvonalat a lent dolgozóktól. Csak az a 6 bányász tudott kijutni, akik tárnalejárat közvetlen közelében tartózkodtak, és időben meglátták a feléjük tartó sárlavinát. 

"Amikor megláttam ezt hatalmas moha- és sártömeget, azt gondoltam magamban: ki élhetné ezt túl? Olyan elemi erővel jött, hogy mindent és mindenkit elsöpört."

- emlékezett vissza Willy Lopez, a 116 bányász egyike. (13 bányász nyomtalanul eltűnt, az ő holttesteiket csak hónapok múlva találták meg.) A történet azonban nem ért itt véget: egy csodálatos módon épen maradt telefonvonalon keresztül életjelet tudtak adni magukról, és meg tudták mondani azt is, pontosan hol vannak. Így a mentőalakulatok azonnal munkához láttak, és tervet próbáltak készíteni. 

knock13.jpg

knock9.jpg

"Amikor megláttam, hogy az a terület egyszerűen eltűnt, és egy nagy fekete lyuk van a helyén, sokkot kaptam."

- idézte fel első élményeit Dan Park, aki önkéntesként sietett a helyszínre. A terv az volt, hogy utat vágnak a bányászoknak egy régebbi, használaton kívüli akna felé. Ebben az aknában azonban túl sok volt a gáz, és a munka könnyen robbanást idézhetett volna elő. Így egy megoldás maradt: maguknak a bajba jutott bányászoknak kellett megásniuk az alagutat. Nekik azonban nem voltak megfelelő szerszámaik, sokan a puszta kezükkel fogtak neki az embert próbáló munkának, miközben közeledett a sár, és fogyott a levegő. 

knock4.jpg

knock8.jpg

Tűzoltók szivattyúznak.

Közben a felszínen a tűzoltók próbálták kiszivattyúzni az aknából a tó vízét, és a környék tűzoltóságairól minél több rebreather (légvisszanyerő) felszerelést gyűjtöttek össze, hogy ezeknek a segítségével a bányászok majd átjuthassanak a problémás szakaszon, amennyiben sikerül odáig utat vágniuk maguknak. Ezt a technológiát a 20. század elején vált egyre népszerűbbé Nagy-Britannia területén, és a lényege az, hogy a használó által kilélegzett széndioxidot egy tartályból tiszta oxigénnel dúsítja, így újra használhatóvá téve azt. A csapdába esett bányászoknak ez volt az első találkozásuk a rebreather-el, és a használatát hamar el kellett sajátítaniuk.

Végül 3 nap küzdelem után mind a 116 férfi élve kijutott a mélyből. A tapasztalat azonban egy életre megváltoztatta őket.

"Éjjelente felébredt, azt mondogatva: "Ki kell jutnom innen!" Aztán felvette a ruháját, és kiment."

- idézte fel Jean McMurdo, hogyan kapott a férje klausztrofóbiát a knockshinnoch-i tragédia hatására.

knock6.jpg

3 gyötrelmes nap után megérkeztek a túlélők

knock14.jpg

A bányászok bajtársaikra emlékeznek

2 évvel sőbb "The brave don't cry" címmel filmdráma is született a tragikus eseményekről.

kmt_1_1.png

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://iparikatasztrofak.blog.hu/api/trackback/id/tr5112807568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Francoskrumpli · youtu.be/hi4spGkiPC4?t=245 2017.09.06. 19:10:49

Azért azóta megtörtént a chilei bányászok nagy kalandja, az is épp eléggé drámai.

Guszty 2017.09.07. 10:42:16

Nekem is a chilei jutott egyből eszembe, az is legalább ennyire drámai volt.
OFF:

az ő holttesteiket -> az ő holttestüket

Darth Revan 2017.09.07. 10:55:23

azert 1950-ben a vilagnak csak nagyon kis resze kovethette az esemenyeket a televizion.
Meg az usaban is csak 9% volt a tv-s haztartasok aranya.

Skywatcher 2017.09.07. 10:57:27

Ez sajnálatosan gyorsan véget ért. Szivesen olvastam volna részleteket magáról a mentésről. Hogy jutottak végül ki? Kik és hogy ástak le / fel végül alagutat? Hogyan fértek azon át, és miként jöttek ki?

Al 2017.09.07. 11:04:04

@Skywatcher: Ezt én is nagyon hiányoltam, de első körben nem találtam ilyemit! (Talán meg kellene nézni a mozit...?)

parabeer 2017.09.07. 14:39:02

Itt egy tisztességes leírás:
www.scottishmining.co.uk/370.html
Jó, persze angolul, de google elég tűrhetően fordítja.
itt egy y2b összefoglaló: www.youtube.com/watch?v=DUDvaY17S8w

halaloszto 2017.09.07. 16:18:24

rebreather: újralégző búvárkészülék. A szédioxidot nincs értelme oxigénnel dúsítani, mert a belélegzett levegőben pár százalék széndioxid már halálos. A készülék lényege, hogy tartalmaz valamilyen széndioxid elnyelő anyagot. Így a kilélegzett levegőből eltüntethető a CO2, már tényleg elég csak oxigént hozzáadni. Így nem kell feleslegesen nitrogént vinni le, lehet tiszta oxigént, sokkal kisebb palack elég, vagy sokkal több időt lehet lent tölteni.
Utólag könnyű okosnak lenni...
süti beállítások módosítása