Utólag könnyű okosnak lenni...

2017. október 31. 18:16 - Al

Mitől vereslett a Rajna?

rajna8.jpg

31 éve ilyenkor szirénák ébresztették Bázel lakosait békés álmukból. A Rajna baljós, vörös színben játszva hömpölygött, a levegőt rothadó tojásra és égő gumira emlékeztető, szörnyű szag töltötte be. Az embereknek elképzelésük sem volt, mi történhetett, habár egy ilyen fontos gyógyszer- és vegyipari központban azért sejthettek valamit.

rajna2.png

A Sandoz gyógyszeripari vállalat a katasztrófa idején éppen 100 éve működött Bázel közelében, és méltán volt világhírű több fontos, önálló gyógyszerfejlesztése kapcsán. Ilyen volt a Ciklosporin, a transzplantációknál alkalmazott immunszupresszáns gyógyszer, amely megakadályozza a beültetett szerv kilökődését, vagy több szkizofrénia kezelésében használt antipszichotikum,  illetve a vállalat migrénes fejfájás elleni tablettái. A vállalat hatalmas schweizerhalle-i központja Bázeltől 10 km-re állt.

rajna1.jpg

Óriáscég a Rajna partján

Lenyűgöző légifelvétel

A komplexum 956-os raktárépületében éjféltájban tűz ütött ki, amely a Katasztrófák G-Portál szerint egy 90x50 méteres, 100 méter magas csarnok volt. A feltételezések szerint a műanyagfólia lezárására használt lángszórót kezelhették a dolgozók helytelenül: túl közel tartották a lefóliázni kívánt festékanyaghoz, amitől az nagyon felhevült, majd

órákkal később, amikor már senki nem számított rá, kigyulladt.

rajna6.jpg

Borzasztó lángok

Az épületben ekkor már nem volt senki, így csak akkor fedezték fel a tüzet, amikor már kívülről is látható volt. Egy éjszakai műszakban dolgozó munkás és egy rendőrjárőr körülbelül egyszerre vette észre, hogy lángok csapnak fel az épület tetejéről. 

puma_borneo.jpg

Puma Borneo munkavédelmi bakancs. CSAK 26840 Ft.

Egy óra alatt 160 tűzoltó érkezett a helyszínre: a bázeli tűzoltók mellett tűzoltóhajók is a Sandoz segítségére siettek. 4 óra alatt sikerült megfékezniük a lángokat, azonban nem volt minek örülni: a levegőt betöltő rettenetes bűz arról tanúskodott, hogy a tűz során nagy mennyiségű mérges gáz került a levegőbe, többek közt dioxin, kén és foszfor. A környék lakosságát riasztották, az ablakokat, ajtókat zárva kellett tartani. 

rajna7.jpg

A víz pedig vérré változott.

Hamar kiderült, hogy a katasztrófa a Rajnát sem kímélte, a folyó színe ugyanis vörösre változott. Először azt gondolták, hogy a Sandoz raktárban kigyulladt festékek okozták ezt, de hamar kiderült, hogy valójában tömény méreg ömlött a folyóba, olyan növényvédő és rovarirtó szerek, amelyek a legtöbb országban ma már be vannak tiltva súlyos mérgező hatásuk miatt. Úgymint: dinitro-orto-krezol, parathion, disulfoton, fenitrothion és más szerek. 1986-ban azonban a Sandoz még gyártotta és nagy mennyiségben tárolta ezeket. Ezek az anyagok a tűzoltásra használt vízzel együtt a csatornába kerültek, majd onnan a Rajnába folytak, körülbelül 30 tonnányi mennyiségben, 70 km-es mérgező csíkot alkotva a vízben, amely hamar elérte Franciaország és Németország határát, majd Hollandián keresztül tovább folyt az Északi-tenger felé.

rajna3.jpg

A méregfolt 10 nap alatt érte el a tengert, 250 km-es szakaszt mérgezett meg.

Egy 25 évvel korábbi hasonló japán esetből okulva, ahol a súlyosan mérgezett halak fogyasztása miatt több száz ember szörnyű halált halt, rögtön betiltották a Rajnán a horgászatot. Rövidesen félmillió hal pusztult el, egyes állományok (például az angolnák) az utolsó szálig kipusztultak a folyóban. Egy év múlva elindították a Rajna Akció programot, amely azt tűzte ki céljául, hogy 2000-re visszatelepítse a folyóba a lazacokat. Végül a vártnál már 3 évvel korábban sikerült újra meghonosítani a lazacokat, ami azért is komoly eredmény, mivel ez a faj közismerten nagyon érzékeny a vízben levő szennyeződésekre. A következő mérföldkő 2020 lehet, erre az évre ugyanis azt szeretnék elérni, hogy a Rajna elég tiszta legyen ahhoz, hogy úszni is lehessen benne. A Rajna iszap felső rétegével együtt 1 millió tonna mérgező anyagot emeltek ki a folyóból.

rajna5.png

Tömeges halál.

A mai napig sem sikerült egyértelműen tisztázni, hogy ki volt a felelős a katasztrófáért. 2000-ben Vincent Cannistaro korábbi amerikai titkosügynök azt állította, hogy valójában szabotázs történt, amelyre a KGB utasította a Stasi ügynökeit, hogy így tereljék el a figyelmet a fél évvel korábbi csernobili atomkatasztrófáról. A Sandoz felé mindenesetre 100 millió svájci frank értékű kártérítési követelést nyújtottak be. A vállalat 10 évvel később a Ciba‑Geigy gyógyszergyártó céggel a ma Novartis néven ismert óriáscéggé olvadt össze, amely ma az egyik legjövedelmezőbb gyógyszercég.

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://iparikatasztrofak.blog.hu/api/trackback/id/tr1213121014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Emide Buda 2017.11.01. 14:05:05

Apokaliptikus jelenetek, brrrr!

Viszketeg · http://zagyvasag.blog.hu 2017.11.01. 22:47:22

Bázelben minden nyáron tömegek úsznak a Rajnában, tavaly jómagam is. Szólthattak volna, hogy nem ajánlott.

Sheriff az égből 2017.11.01. 23:16:55

Volt egy haverom, az egyszer veletlen belelepett egy tocsaba a Rajnatol nem messze.
Isten nyugosztalja.

marczy 2017.11.01. 23:55:43

Némettanulmányaim során a régi Themen-könyv 2. kötetének 3. leckéjében pont erről volt szó. Az egyik hallásértéses feladat egy kocsmában zajlott, ahol a "Warum ist es am Rhein so schön?" kezdetű örökbecsűt énekelték. A két partner egyike riposztozott valami ilyesmit, hogy "Warum ist es am Rhein so schön? Der Rhein ist kaputt..." Azt tudtam, hogy igaz a történet, de a sztori pontos hátterét eddig a pillanatig nem ismertem. Maga a könyv röviddel ez után jelent meg.

soarvány 2017.11.02. 02:04:03

Na persze, az oroszok csinálták, hogy eltereljék a figyelmet. Ekkora baromságot.
A libsik szisztematikusan beszivárogtatják a médiába ezeket a baromságokat.

Darw 2017.11.25. 15:51:40

@soarvány: Valójában Soros gyújtogatott! Menj vissza inkább Magyar Időket és prostisrácok.hu-t olvasni.
Utólag könnyű okosnak lenni...
süti beállítások módosítása