Utólag könnyű okosnak lenni...

2017. április 26. 15:37 - Al

Gengszterek kezében az esőerdő

gold5.jpg

Éveken keresztül figyelte a világ, ahogy az új aranyláz bűvöletében illegális aranybányászok tízezrei lepik el Latin-Amerika esőerdőit. Mára a drogbárók is beszálltak a buliba, és velük együtt érkezett minden rossz: emberrablás, kizsákmányolás, gyerekmunka, szexrabszolgaság, pénzmosás.

gold8.jpg

Piszkos munka.

Évente 30 tonna higannyal küldik meg az Amazonas-medence tavait és folyóit az illegális aranybányászok - és ezen már az sem segít, hogy az arany ára pillanatnyilag nem emelkedik. Úgy tűnik, nincs visszaút: az őserdőt néhány év alatt elfoglalták a bűnbandák. Egy jelentés szerint ma már nem csak a latin-amerikai maffiacsoportok, hanem az olasz Ndrangheta, a mexiói Sinaloa Cartel, sőt, az orosz és a kínai maffia is piszkos aranyban utazik: hiszen a kereslet egyre nő,

a Föld aranykészletének háromnegyed részét pedig már kitermelte az emberiség. Most megy a harc a maradékért.

gold3.png

Drog és arany: a két üzletág szorosan összefonódik.

Peruban a rendőrség az utóbbi években számos kvázi városkát kényszerült felrobbantani, amelyek az őserdőben kiépített illegális aranymosó helyek körül alakultak ki. Így próbáltak véget vetni a hatalmas méreteket öltő új aranyláznak: a délnyugati Madre de Dios régióban ekkor már 50 ezer "önkéntes" bányász tevékenykedett. (Peru teljes területén már több mint félmillió.) A nincstelen bányászok - többnyire inkák - foggal-körömmel ragaszkodtak a munkájukhoz, és

azt üzenték a kormánynak, hogy ha fel akarják számolni a telepeket, hullazsákokat és koporsókat is hozzanak magukkal, mert élve nem hagyják ott az aranyat.

gold12.jpg

Rendőrök robbantanak fel egy illegális telepet.

gold6.jpg

Mindent meg kell semmisíteni, különben a bányászok visszatérnek.

A helyzet azóta tovább bonyolódott. Egyrészt a helyi elit is megfertőződött a "lázzal", tisztviselők, ügyészek saját aknákat tartottak fenn, hogy ne maradjanak ki a nagy üzletből. Másrészt a legálisan működő, nagyobb bányák egy része is elkezdte felvásárolni az illegális bányászok aranyát, ki jó-, ki rosszhiszeműen. Legnagyobb baj azonban az, hogy a szervezett bűnözés elkezdte a hatalma alá hajtani az alulról szerveződő kis kolóniákat.

gold2.jpg

Peru exportcikkei. Bányászat nélkül elveszne az ország.

gold11.jpg

Az illegális bányászat szinte exponenciálisan növekszik az országban.

Kolumbiában odáig fajult a helyzet, hogy egy korábbi AUC (Autodefensas Unidas de Colombia - illegális, félkatonai szervezet, amely drogkereskedelemmel is foglalkozik ) vezető felesége

Sur de Bolívarban 1500 fős bányát tart fenn, aminek dolgozói csak fegyveres kísérettel hagyhatják el a telepet.

Míg a drogkereskedelem Peruban már csak 1 milliárd dolláros üzlet, az illegális aranybányászat kétszer annyit is hozhat évente. Hasonló a helyzet Kolumbiában is.

gold1.jpg

A piszkos arany arányai a latin-amerikai országok bányászatában

 Kolumbiában a becslések szerint 3600 és 6000 között mozog az illegális bányák száma. Peruban 120 vállalat foglalkozik aranykereskedelemmel, ezeknek a fele ellen indult már eljárás illegálisan bányászott arany felvásárlása és áruba bocsátása miatt. Az elit érintettségét mutatja az a tény, hogy

2011-ben a korábbi bánya- és energiaügyi miniszter vállalata 901 millió dollár értékben exportált piszkos aranyat az Egyesült Államokba.

gold4.jpg

Izgalmas számok.

Az érintett országokban gyakran jellemző, hogy rossz anyagi helyzetű emberek egyszerűen eladják a rokonaikat az illegális bányáknak, ahol az emberi áruknak védőruházat és -felszerelés nélkül kell kockázatos körülmények között "ledolgozniuk" azt a pénzt, amit áruba bocsátójuk kapott értük. Bolíviában az illegális bányászatban dolgozó 45000 ember harmada kiskorú. Rolando Villena ombudsman szerint a Potosí bányászrégióban már 3 és 7 dollár között lehetett gyerekeket vásárolni 2011-ben.

gold10.jpg

A fekete bányászat nem csak a bányászoknak ad "munkát", a kolóniákhoz mindig társul a "szolgáltató szektor" is.

Egy 16 éves perui tínédzser elmesélte a Verité nevű, szervezett bűnözés ellen küzdő civil szervezetnek, hogyan csalta tőrbe az unokatestvére egy illegális aranybányába hívva őt, ahová a fiú jó kereset reményében utazott, ám

megérkezve azzal kellett szembesülnie, hogy egyszerűen eladták.

90 napig kellett dolgoznia. Törmelékkel teli tartályokat kellett cipelnie, de még cipőt sem kapott. Amikor maláriás lett, semmiféle orvosi kezelést nem kapott, csak a munkatársai gondoskodása tartotta életben. A betegeskedés miatt további 8 hónapot kellett lehúznia, míg végül 10 gramm arannyal kifizették. Mivel a felvásárló is becsapta, a keresete az utólagos orvosi kezelésere sem volt elég.

gold7.jpg

Sebhely az esőerdőn.

gold13.jpg

Nem lehet mondani, hogy ne látszana a munkájuk eredménye. 2 hónap gyümölcse a Madre de Dios régióban: szemmel láthatóan fogy az erdő.

Az illegális bányászat súlyosan szennyezi a környezetet a munkához használt higannyal és ciánnal.

gold9.jpg

Pusztulás az aranyláz nyomában.

Peruban naponta 5-10 hektárnyi területet pusztítanak ki a védett esőerdőkből a piszkos aranyért.

 A vízbe belemosott veszélyes anyagok hatása még 400 km-el lejjebb is károsítja a halak és az emberek szervezetét. A higany például mberekben idegi problémákat okozhat, károsíthatja a csontvelőt és terméketlenséget is okozhat. Peru érintett régióiban már most a lakosok 78 százalékának veszélyesen mennyiségű higany halmozódott fel a szervezetében.

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://iparikatasztrofak.blog.hu/api/trackback/id/tr7112453681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

David Bowman 2017.04.26. 19:05:38

Nemrég láttam egy igen jó filmet, egy ilyen helyen levő kuplerájról. Az intézmény volt a civilizáció a környéken. Minden egybe. Bank, aranyfelvásárló, kocsma, etető, kupi, maffia.
Sajnos a címére nem emléxem.

David Bowman 2017.04.26. 19:08:12

Nekem volna megoldásom a problémára. A benzinkúton az egész világon meg kellene venni a benzin elégetéséhez szükséges oxigént is benzin árban. Így 340 helyett 440et fizetnénk. A befolyt pénzt meg szétcsapni az oxigén előállító országok között, az oxigén előállító képesség arányában.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2017.04.26. 20:02:04

@David Bowman: :-) Ötletelsz itten aztán a végén bevezetik a "mi maffiózóink" a levegő adót.. :-(

David Bowman 2017.04.26. 21:10:33

Pedig komolyan gondolom. A dolog rákfenéje, hoyg hogyan rugdosnánk el rogánantiékat a lóvétól?.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2017.04.26. 21:18:48

@David Bowman: Jól látod, ez a nehéz. :-(

A poszthoz visszatérve már régen létezik olyan ásvány előkészítő eszköz, ami nem használ higanyt.

www.google.hu/search?q=humphrey+spiral&oq=humphrey+spiral&aqs=chrome..69i57j0l5.5970j0j7&client=ubuntu&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Kicsit munkásabb, de nem mérgezem magamat és a környezetet a higannyal.

Duplaxiii 2017.04.27. 08:08:18

Remek és tanulságos összeállítás!
De miért kellett lemenni kutyába? Miért gondoljátok, hogy az amúgy is tartalmas anyagot bulvárköntösbe kell burkolnotok?
Most esőerdő? Akkor pontosítsátok az országokat.
Ha drog meg arany - és a térkép is ezt igazolja -. akkor annak meg az esőerdőkhöz nincs köze.

Al 2017.04.27. 10:40:28

@Duplaxiii: Nem tagadom, hogy roppant bulvárok vagyunk, de ebben az esetben nem vétkeztünk. Az esőerdő van a gengszterek kezében, ha megnézed a térképeket, fotókat, te is látod, hogy az esőerdő a helyszín. Pont arról van szó, hogyan irtják ki a Föld "tüdejét" az aranyért.

gigabursch 2017.04.27. 10:47:02

Érdekes az biztos, a kérdés az, hogy a kitermelés után van-e esélye visszajönni a természetnek. Ha igen, akkor az még nem olyan nagy gáz, de alighanem itt még az illegális fakitermelők is fent vannak a játszótéren, nem csak az aranyosak, meg a drogosak.

tireless treehugger 2017.04.27. 10:55:52

Ha mindenki rosszul járna akkor senki sem menne oda. Természetes hogy egy vadkapitalista rendszerben vannak vesztesek. De ahogy kivágják a fákat és utakat építenek úgy alakulnak ki települések farmok erdészetek üzemek ipar kereskedelem utak és néhány generáció alatt a rablógazdaság szervezett gazdasággá alakul. A fa az egyik legkönnyebben fejlesztő termék, ~20% erdő adja a stabil gazdaság alapját, nekik annél több van tehát abból fejlesztenek.

Az aranyláz különösen veszélyes, nógrádban is hasonló lenne.

Az aranyból és egyébből sohasem fogyunk ki, ahogy fejlődnek az ismeretek és technológiák úgy találunk egyre többet belőle. A gödörből kézzel kitermelhető arany lesz egyre kevesebb.

A maffiák meg továbbállnak, örömteli tény hogy az eredeti országukban már nem tudnak jövedelemhez jutni így kiszorulnak a perifériákra aztán még tovább.

Csak idebököm: mi van ha ezek a gigantikus erdők is egyfajta természetellenes túlburjánzások, rákos daganatok egy alapvetően másfajta rendszerű sokkal változatosabb élővilág testén? Mert mint nagy erdőjáró sokszor megütött már a gondolat hogy a zárt erdők fái mennyire elnyomják az egyéb élőlényeket.

2017.04.27. 13:15:38

Akkor azt mondod, éljen a pálmazsír?

Al 2017.04.27. 15:23:22

@tireless treehugger: Merész nézőpont váltás! :D Az erdőkkel kapcsolatban érdekes a gondolat. Valóban nem egyforma az erdők értéke, erről meglehetősen keveset tudok, de vannak kimondottan "káros", ám annál terjeszkedőbb fajok, pl. itthon az egyik akác, ami előszeretettel foglalja el a bükkös, tölgyes erdőket. Az is benne van az illegális aranybányászat terjedésében, hogy nagyon lassan adnak ki engedélyeket új bányákra, de élek a gyanúpörrel, hogy nem a környezetféltés miatt, hanem mert nem érdekeltek az adott bizniszben. (Az ún. "Conga project"-et hosszú éveken át próbálták keresztülnyomni Peruban, végül a lakosság ellenállásán fennakadt.) Azért a maffiát nem venném ilyen félvállról. Ott van például Mexikó esete, ami kiválóan mutatja, hogy mindig lehet még rosszabb a helyzet. (És még csodálkoznak, hogy Trump falat építene. Mikor hetente lógatnak le a hidakról lefejezett embereket... Hát én nem csodálkozom.)

tireless treehugger 2017.04.27. 17:21:31

@Al:

A mexikói drogmaffia ideiglenes állapot, nem voltak sehol 20 éve nem lesznek sehol 20 év múlva. Kihasználják az usa war on drugs politikáját, mint ahogy nálunk kihasználják a war on eu-t. Az orbán klán több embert öl meg mint a mexikói maffia, de ők is elmúlnak. Ahogy változik a helyzet úgy jelentéktelenednek el, aztán az apparátus szép lassan ledarálja őket.

Még a szuper tölgyes is csak tölgy-páfrány-moha túlsúlyú, olyan mintha a tölgy permetezné a környezetét és csak néhány tucat faj tudna megélni mellette, ebből egy-kettő kiválóan. Aztán ahogy megritkítják tölgyest teljesen megváltozik, feléled a természetes sokszínűség. Fenyő még rosszabb, az őserdő meg egyenesen borzasztó. A hazai erdők ma már egész változatosak köszönhetően az ápolásnak. Akác meg mintha biznisz lenne, na meg a méhész maffia, ők legalább nem halálban utaznak, de emberükre találtak a természetkedvelőkben, szóval ők is mennek a levesbe akácostul.

gigabursch 2017.04.27. 18:33:44

@tireless treehugger:
Az utolsó bekezdésed meghökkentő elképzelés, de nem ilyen egyszerű.
Beszélgess a kérdésben jártas erdőmérnökökkel.

Al 2017.04.28. 16:47:18

@tireless treehugger: Szóval inkább a méhészekről és a miniszterelnökről kéne írni? Megfontolandó.

tireless treehugger 2017.04.28. 22:23:52

@Al:

dehogyis, jókat írsz így is. mi csak beleböfögjük a magunkét.

Al 2017.05.03. 10:33:20

@tireless treehugger: Csak nyugodtan, mint keleti országokban ebéd után. :D
Utólag könnyű okosnak lenni...
süti beállítások módosítása