Utólag könnyű okosnak lenni...

2017. február 06. 15:22 - Al

8 durva tény a magyar olajiparról

olaj_batta2.jpg

Jockey Ewing nem volt, de volt sok más. Mártírok, szabotőrök, ördögi perek, égig érő lángok, melyeknek eloltásában rendre szovjet segítségre szorult Magyarország.

1. Magyarországon a világon másodikként fogadtak el olyan törvényt, amely az olajipart állami monopóliummá tette, 1911-ben: "A természetes településben előforduló ásványolajfélék … tekintetében a kutatási és bányaművelési jog az állam részére tartatik fel". Addig a világon csak egy ilyen jellegű törvény létezett Venezuelában. 

olaj_kutatas.jpg

Folyik az olaj egy ideiglenes gyűjtőbe.

2. Trianon után szinte az összes ismert olajlelőhely az országhatárokon kívül rekedt. 

3. A Tanácsköztársaság idején a Vacuum Oil Company Rt, mint az egyik legnagyobb tőkés érdekeltségű cég gyárát a Szociális Termelési Népbiztosság rendeletére lebontották, amivel gyakorlatilag tovább vágtok az ország alatt a fát.

olaj_vacuumoilbej.jpg

Az almásfüzitői üzem

4. A magyar olajipar egyetlen végsőkig kizsákmányolt professzor tetemén épült újjá, akinek a neve Papp Simon. A professzor akkoriban a világ egyik legjobb szakemberének számított, nemcsak Magyarországon, hanem a világ minden táján tárt fel lelőhelyeket. A második világháború alatt a MAORT amerikai tulajdonban álló üzemét megvédte a német és nyilas agressziótól, és a berendezések ellopását is megakadályozta. A kommunista magyar kormány szabotázs vádjával tartóztatta le a már nyugdíjas professzort, hogy egy kirakatperrel megszerezhesse az amerikai tulajdonosoktól a vállalatot.

olaj_papp_simon.jpg

Papp Simon, még szabadlábon.  Tudományos akadémiai tagságától is megfosztották, csak posztumusz rehabilitálták.

5. Papp Simont  az 1948-as MAORT perben halálra ítélték, de természetesen "kegyelmet" kapott, és életfogytiglani börtönbüntetésre változtatták az ítéletet, hiszen nélküle megbénult volna a magyar olajipar. A magánzárkába zárt professzort tovább dolgoztatták, és a bevitt mérési adatokból neki kellett megmondani, hol fúrjanak olaj után. "Jutalomként" havonta válthatott levelet feleségével, akit az állam kitelepített. Mivel az asszony ekkor már nem élt, "válaszleveleit" úgy hamisították. 69 évesen kiengedték a börtönből, és mivel nyugdíja megszűnt, újra dolgoznia kellett alacsony beosztásban.

olaj_per.jpg

Vádlottak a bíróság előtt. Ez itt nem A tanú című film.

6. Az ötvenes években sem volt nyugalom a magyar olajiparban. Sokáig a túltermeltetett nagylengyeli olajkutak vizesedése miatt vádaskodtak szabotázzsal, 1956-ra már meg is terveztek egy kirakatpert, amit a forradalom hiúsított meg. A forradalom után azonban 14 olajszakembert vádoltak meg a „szocialista államrend megdöntésére tett kísérlet és szabotázs” vádjával, és összesen közel száz év börtönbüntetést szabtak ki rájuk.

olaj_maort.jpg

1942-es MAORT mérnökállás.

7. 1968 decemberében egy szegedi kút sikertelen elfojtásánál két 10-15 méter átmérőjű, 50 méter magas, spirálisan csavarodó olajos gázláng lövellt a magasba, amely majdnem egy hónapig égett. A lángtól 60 méterre lévő épület falán 95 °C hőmérsékletet mértek, 80 méterre pedig 75 °C-ot. A hősugárzás olyan erős volt, hogy szélcsendes időben 50 méteren belül csak vízfüggöny védelme alatt lehetett a tüzet megközelíteni. A kísérőgázzal, víz- és olajgőzzel telített levegő légzési nehézséget és fáradtságot okozott, ezért a mentőcsapatokat 20 percenként váltani kellett. Januárban rendkívüli, -18 °C fokos fagy sietett a katasztrófaelhárítók segítségére, így sikerült végül megfékezni a lángokat.

algyo.jpg

Emlékezetes lángoszlop.

8. Ugyanebben az évben történt a magyar olajipar legtöbb emberéletet követelő katasztrófája is: a Dunai Kőolajipari Vállalat százhalombattai üzemében a szénhidrogén belobbant, majd tűz ütött ki, amiben 8 dolgozó veszett oda, és 16-an szenvedtek súlyos sérüléseket. A balesetet követően került csak sor az üzem szénhidrogénmérő berendezéssel történő felszerelésére a hasonló balesetek megelőzése céljából.

olaj_batta.jpg

Magyar és szovjet zászlót kap a battai desztilláló oszlop.

 

TÚLÉLŐCSOMAG

...ha lángoló olajkúttal találkoznál

 

tulelo_olajtuz.jpgHabbal oltó készülék. (Olajtűznél általában eredményesebb, mint a porral oltó.), POLYCARBOMASK teljes álarc, (tűzoltó munkákhoz is alkalmas), lángálló pulóverlángálló pólóing, tűzoltó mászóöv

Címkék: magyar olaj
2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://iparikatasztrofak.blog.hu/api/trackback/id/tr7112187836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FikkFakk 2017.02.09. 23:06:31

Ez a kommunistak szegyene, nem az olajipare.
Utólag könnyű okosnak lenni...
süti beállítások módosítása