Utólag könnyű okosnak lenni...

2017. április 24. 19:12 - Al

Így robbantotta fel Chavez saját olajiparát

ven6.jpg

Az elnök szerint az állam ellenségeinek szabotázsakciója, az ellenzék szerint a pártkáderekkel felduzzasztott állami olajipari vállalat felel Venezuela legsúlyosabb olajkatasztrófájáért. Egy biztos: a kétezres években a Petróleos de Venezuela volt a legveszélyesebb olajvállalat a statisztikák szerint. Egy szörnyű robbanás és tanulságai.

ven1.jpeg

A világ második legnagyobb finomítója a Paraguaná félszigeten.

Venezuela az egyik legrégebbi olajkitermelő ország, az OPEC alapító tagja. Legfontosabb olajfinomító vállalata, a Centro de Refinación de Paraguaná 1976-ban jött létre, 3 régebbi vállalat, a Cardón, a Bajo Grande és a Creole Petroleum fúziójából.

ven2.jpg

A venezuelai Centro de Refinación de Paraguaná a világ második legnagyobb olajfinomítója, és egyben az ország legnagyobb vállalata, hiszen a venezuelai gazdaságot már régóta a kőolaj tartja életben, ami exportjának 90 százalékát teszi ki. 2002-ben ennek az óriásvállalatnak a keretein belül fejlődött ki egy országos méretű sztrájksorozat, amelynek nem kisebb célja volt, mint Hugo Chavez elmozdítása a hatalomból. Az olajtermelés drasztikus visszaesését az egész ország közvetlenül tapasztalta: számos repülőgépjáratot töröltek, a bankok rövidített nyitvatartással dolgoztak, a boltok bezártak a karácsonyi szezon kellős közepén.

"2002 karácsony nélkül, 2003 Chavez nélkül."

- hirdette az ellenzéki szlogen. Februárra azonban (egy sikertelen államcsíny után) a mozgalom kifulladt. Chavez a PDVSA (Petróleos de Venezuela) dolgozóinak 40 százalékát, azaz 18000 főt bocsátott el "kötelességmulasztás" miatt, a helyüket pedig hűséges pártkáderekkel töltötte fel.

ven4.jpg

Robbanás a finomítóban. A tömeges elbocsátás rossz ötletnek bizonyult.

Innen datálják a PDVSA szigorú chavezista kontrollját, és egyben innen datálják a vállalati biztonság mélyrepülését is, mivel az elbocsátott dolgozók között nagy számban voltak biztonságért felelős munkakörben.

Balesetek a Centro de Refinación de Paraguaná üzemében:

  • 2003-ban 2 munkás sebesült meg egy robbanásban.
  • 2005-ben 6 baleset történt. Egy novemberi robbanásban 5 dolgozó meghalt, 20 pedig megsebesült.
  • 2006-ban 5 baleset történt, 3 fő halt meg, 5 megsebesült.
  • 2011-ben tűz ütött ki.
  • 2012-ben tűz ütött ki, márciusban egy ízben le kellett állítani a rendszert a szellőzőrendszer hibája miatt. 

Saját belső statisztikái szerint a PDVSA volt messze a legveszélyesebb a nagy olajkitermelő vállalatok mögött, jóval a priuszos Pemex mögött. 

ven3.jpg

Érthetetlen, és azóta is magyarázatra szoruló hanyagság okozta a katasztrófát.

Ugyanennek az évnek a nyarán történt Venezuela történetének legnagyobb olajkatasztrófája. Kevéssel a választások előtt, augusztus 25. hajnalán gázszivárgást észleltek az üzemben. A propán- és butánszivárgást már egy órával a robbanás előtt észrevették, mégsem léptették életbe az üzem vészforgatókönyvét. 

"Ha szivárgás van, reagálni kell, életbe kell léptetnik a vészforgatókönyvet és mindenkit ki kell menekíteni."

 

- kommentálta az eseményeket Javier Larrañaga, a finomító korábbi helyettes vezetője. Amennyiben ez megtörtént volna, azaz a szivárgást észlelve csökkentették volna a nyomást, lekapcsolták volna a gépeket, nem robbant vola be a gáz, nem ütött volna ki a tűz, és nem lettek volna halálos áldozatok.

ven7.jpg

A 23-as és 24-es blokk, ahol a robbanás történt.

ven8.jpg

Közelről

A dolgozók és az üzemet őrző Nemzeti Gárda tagjai egyébként már napokkal a katasztrófa előtt érezték a gázszivárgást, Chavez azonban megfélemlítette azokat a riportereket, akik idézni merték ezeket a megszólalókat.

ven12.jpg

Légifelvétel a károkról.

A robbanást követően három olajtároló tartály gyulladt ki, amelyeket 28-ára sikerült eloltani. 48 ember vesztette életét, köztük egy 10 éves kisfiú is. Az áldozatok közül sokan a Nemzeti Gárda tagjai voltak.

ven5.jpg

Az oltás.

Ez az utóbbi momentum is arra utalt Chavez és Rafael Ramirez energiaügyi miniszter szerint, hogy szabotázsakció történt, amely során az "állam ellenségei" megrongálták a csöveket, és ez okozta a szivárgást. Erről egy 140 oldalas jelentés is napvilágot látott, aminek az összeállításában semmilyen független szervezet nem működött közre.

ven11.jpg

Hiányzó háztetők.

ven10.jpg

Károsultak.

A 2003-ban elbocsátott PDVSA dolgozók szerint azonban egyszerűen annyi történt, hogy a gigavállalatnál "megszűnt a biztonsági kultúra".

 Tegyük mindehhez hozzá, hogy Venezuelában nagyon korszerű és szigorú munkavédelmi törvények vannak. A magánszektorban be is tartatják őket. Ahogy Óscar Benavides egykori perui elnök mondaná:

“A barátaimnak bármit, az ellenségeimnek a törvényt.”

 

(A közhiedelemmel szemben ugyanis ez nem Chavez mondása.)

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://iparikatasztrofak.blog.hu/api/trackback/id/tr7512450425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.04.26. 02:51:44

Orbán ugyanennek az elbaszott idegen beavatkozásnak az embere.

Kivancsi 2017.04.26. 10:02:55

lassacskan nalunk is robban ez meg az?
kemenyseprok, szippantosok, szemetszallitok.... elobb utobb paks is! :):)
eloszor csak budos lesz de aztan meg sugarozni is fog..... :):)

Tudományos Iibsizmus 2017.04.26. 10:14:29

@István Zsolt: @Kivancsi: Mi van libbantkáim? Már megint felforgattok? Bezzeg az én időmben csak jelentettük a gyár bizalminak az ilyeneket és gyorsan utcára kerültetek.

citrix 2017.04.26. 10:22:13

Van honnan tanulnia a kedves vezetőnknek. Jó tanuló, a barátaimnak(Mészárosok) bármit az ellenségeimnek a Polt Pétert.

2017.04.26. 11:46:22

@Tudományos Iibsizmus: A te idődben senki sem került az utcára, mert büntették. Közveszélyes munkakerülésnek hívták a jelenséget. A felforgatás pedig két pozitív szóból áll: fel és forgatás. A hozzászólásod értelme közelít a nullához.

tireless treehugger 2017.04.26. 14:04:51

Egy ilyen nagyságú üzem még normál módban is gázszagú.
Az viszont érdekes tény hogy hatalmas elbocsájtás volt, nagyon sok ellenségük és versenytársuk van, 18.000 kirúgottból nem nehéz összehozni egy szabotázsra valót.

inkvisitor 2018.01.19. 08:39:39

@tireless treehugger: MAx olajszag érezhető. A gáz alapesetben szagtalan, ha meg a szagosított gázt érzed, akkor azonnal be kell avatkozni, mert kurva veszélyes, és marha drága a leállításhoz képest a baleset eltakarítása.

tireless treehugger 2018.01.19. 21:15:03

@inkvisitor:

Nemcsak szagtalan gázok vannak, voltam már olajfinomítóban mindenfelé nagyon erős gázszag van, itt most nem az etilmerkaptán vagy mi nevű szagosítóra gondolok hanem a sokféle többire.

inkvisitor 2018.01.20. 07:54:24

Én meg ott dolgozok. Amit éreztél az nem gáz, hanem a folyékonyabb szénhidrogének szaga. Az etán és a metán alapból szagtalan. Nem véletlenül kevernek hozzá etil merkaptánt.
Utólag könnyű okosnak lenni...
süti beállítások módosítása