Utólag könnyű okosnak lenni...

2017. június 07. 17:16 - Al

Itt található a Gyehenna demója

fire17.jpg

Különös eseményre került sor május hatodikán a pennsylvaniai Pottsville Majestic Theatre nevű mozijában. Vagy 200 ember gyűlt össze, akik 25 éve nem látták egymást, és feltehetően már soha életükben nem fognak találkozni többé.

fire12.jpg

Valaha egy városban éltek: Centraliában, a 3000-es lakosú bányászvárosban, ahol a postás mindenkit a keresztnevéről ismert. 1992-ben azonban el kellett hagyniuk szülőföldjüket, mivel kiderült, hogy állandó életveszélyben vannak a város alatt lángoló tűz miatt. Most azért gyűltek össze, hogy együtt megnézzék a történetüket megörökítő, most debütáló dokumentumfilmet.

puma_celerity.jpg

Puma Celerity Knit Blue női védőcipő - 24 999 Ft.

fire8.jpg

A centraliai templom

fire11.png

Bontásra váró házak.

Centralia ma szellemváros, sőt, a hatóság már le is dózerolta az egykori otthonokat, nehogy a lakosoknak eszükbe jusson hazatérni. Az aszfalton több helyen is hatalmas repedések találhatóak: ezekből a lyukakból mérgező gáz gomolyog az elhagyatott város légterébe. Odalent a mélyben ugyanis olthatalanul lángol a terület gazdag szénkészlete, a tűz akár még 250 évig is eltarthat.

fire13.jpg

A város egykori utcái.

A történet egészen 1962 májusáig nyúlik vissza. A városvezetés felkérte az önkéntes tűzoltóbrigád 5 tagját, hogy ahogy minden évben, ezúttal is tisztítsák meg a külszíni fejtés területét, és az összegyűjtött törmeléket égessék el. A tűzoltók ezt meg is tették, de nem figyeltek fel a földfelszínen húzódó repedésre, amelyen keresztül a tűz lehatolt a felszín alatti szénrétegekbe. Elvileg ennek nem szabadott volna megtörténnie, mivel a törvény előírja, hogy a szemétlerakó területén tűzálló agyaggal kell az egyes rétegeket elválasztani egymástól. Ez az agyagréteg azonban nem készült el, így május 27-étől fogva Centralia alatt folyamatosan égett a talaj, anélkül, hogy erről a lakosok többsége tudott volna.

fire7.jpg

Elhagyott otthon.

A tűz keletkezésére van egy másik elmélet is: eszerint egy 1932-es bányatűzet valójában soha nem sikerült teljesen eloltani, és ez terjedt tovább lassan, folyamatosan.

fire6.jpg

Idővel mindenki a saját szemével győződhetett meg róla, hogy a tűz még mindig ég a mélyben.

union.jpg

Mentőmellény minden korosztálynak

Az első gyanús jelek 1979-ben mutatkoztak. A benzinkút tulajdonos polgármester, John Coddington egyik földalatti tárolójában ellenőrizte épp az üzemanyag szintjét. Amikor a mérőpálcát kihúzta, arra figyelt fel, hogy az forró. Gyorsan megmérte az üzemanyag hőmérsékletét, ami legnagyobb meglepetésére 77.8 °C volt. A lakosságban azonban csak akkor tudatosult, hogy mekkora a baj, amikor két évvel később a 12 éves Todd Domboski alatt saját házuk udvarában egyszercsak a szó szoros értelmében megnyílt a föld. Ha mellette levő 14 éves unokatestvére nem ragadja meg rögtön, akkor a fiú eltűnt volna a 46 méter mély, forró lyukban, amelyből halálos töménységű széndioxid szivárgott felfelé.

fire14.jpg

Todd és a "lejérat"

A kongresszus 42 millió dollárt fordított a tűz eloltására, de ez az összeg nem volt elegendő. Néhány éven belül a lakosok többsége a közeli városokba költözött. 1992-ben a kormányzó kisajátította a város összes ingatlanját, és a lakosokat elköltöztették. Hasonló sorsra jutott a szomszédos Byrnesville is. A posta megszüntette Centralia irányítószámát és az oda vezető utakat lezárták.

fire9.jpg

Otthonok, amelyek eltűntek a föld színéről.

fire10.jpg

Nem mindenki fogadta el a kitelepítést.

fire16.jpg

Lakosok, akik ragaszkodnak az otthonukhoz.

fire15.jpg

Bár Centralia története megdöbbentő, korántsem egyedi. A felszín alatti szénrétegek égése gyakran természetes jelenség, és akár egy évszázadig is elnyúlhat, mint az amerikai Powder River Basin vagy az ausztráliai Burning Mountain esetében. Világszerte többezer helyen lángolnak a földalatti szénrétegek, főként az Egyesült Államok, Kína és India területén.

fire1.PNG

Tüzek világszerte

fire2.PNG

India, a , Jharia szénmező.

fire3.PNG

Ausztrália, 2014, Hazelwood szénbánya.

Dél-Afrikában a szegény helyiek nem szívesen hagyják el az elhagyatott, felszín alatt lángoló szénbányák környékét, mivel az ott maradt szenet összegyűjögetve ingyen tüzelőre tehetnek szert. Mpumalanga tartományban, eMalahleni város mellett (afrikáner nevén Witbank) 1896-ban kezdte meg működését a  Transvaal and Delagoa Bay szénbányáj. (Ez a társaság bujtatta el Winston Churchillt a búr háború végeztével.) A bányát 1953-ban zárták be, és gyakorlatilag azóta ég a tűz a felszín alatt. A lángoló alagútrendszer fölött ma is gyalogutak vezetnek, a környéken emberek élnek, és időnként eltűnik egy-egy kisgyerek a föld lángoló gyomrában.

fire4.jpg

Veszélyes környék.

fire5.jpg

Salome Elem. Szénnel süt-főz.

A felszínre jutó anyagok - úgymint széndioxid, metán, nitrogén, kén, arzén, berílium, higany, szelén - légzőszervi megbetegedéseket, aszthmát, daganatos betegségeket és akár születési rendellenességeket is okozhatnak a gyanú szerint

 

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://iparikatasztrofak.blog.hu/api/trackback/id/tr1112569357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2017.06.07. 20:03:06

És ki ne hagyjuk az oxigén szegény környezetben zajló égés egyik legveszélyesebb mérgező égéstermékét a szén-monoxidot. Képlettel CO. Színtelen szagtalan, a sűrűsége pedig kb. akkora mint a levegőé. :-(

qwertzu 2017.06.08. 10:13:14

Illetve erről a városról mintázták a Silent Hill horrorjátékot.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2017.06.08. 10:13:47

Minden rosszban van valami jó: Centralia adta az 1991-es, Eszelős szívatás (Nothing but trouble) című horror-paródia városához, Valkenvaniához is a mintát.

www.imdb.com/title/tt0102558/

FlybyWire 2017.06.08. 10:30:03

"halálos töménységű széndioxid"?

Minden bejegyzésben találni egy ilyen kaliberű ökörséget ezen a blogon....

padisah 2017.06.08. 13:58:50

@FlybyWire: az nem baromság, ha a levegő co2 koncentrációja meghaladja az 5%-ot, akkor a tüdő nem tudja leadni a vérben lévő co2-t, és onnantól gyakorlatilag halálos

borospincékben is fel szokott gyűlni
amúgy a legkegyesebb halálnemek egyike, mert csak simán elalszik az áldozat

Párhuzamos György 2017.06.08. 14:31:19

@padisah: annyira nem kegyes az, mert az elalvást (pont az agyban fellépő oxigénhiány miatt, ugye ez a "levegőtlenségre" legérzékenyebb szervünk) megelőzi egy pokoli, legsótvarabb másnapot idéző fejfájás.

Igaz, nem annyira kellemetlen, mint amikor a töködet tépik le literálisan, de azért nemjó.

padisah 2017.06.08. 14:37:28

@Párhuzamos György: tudtommal a fejfájás a szén-monoxid (CO) tünete, a CO2-vel nem jár ilyen, azért is veszélyes

Párhuzamos György 2017.06.08. 14:38:43

@padisah: a leginkább "békés, elalvós" halálnem a fagyhalál. Egy darabig igenszar, fáj, minden, utána meg már tényleg semmi, idővel csendes beletörődős elalvás és soha többet fel nem ébredés következik.

Ami nem áldozatként, hanem megtalálóként rendkívül ijesztő és felkavaró, az az, hogy a fagyás végső stádiumában sok áldozat meztelenre vetkőzik (mert irreális módon melegséget érez), valamint - ez meghökkentő, de a téli álmot alvó állatok hibernációs stádiumának maradványreflexe - "elvackol" vagy elbújik az áldozat meghalni.

Ezért szoktak sok kihűlt-megfagyott áldozatra (többnyire fűtetlen házban élő, idős emberre) néha egészen lehetetlen helyeken, szekrények mögött, ágyak alatt, ágyneműtartókban, spájzszekrényben, stb. akadni.

Macropus Rufus 2017.06.08. 15:26:40

@padisah: nem szén monoxidra gondolsz? A co2 nehezebb a levegőnél ezért nem értem ezt az 5%-ot. Mivel ő alapvetően a föld közelében helyezkedik el. A hálóm méretével számolva ez 5% azt jelenti, hogy az egész padlómat beborítja a co2 kb. 13cm-es magasságig. Ebbe nem fog senki belehalni. A szén-monoxid már teljesen más tészta. Az közel azonos fajsúlyú a levegővel. Ráadásul a hemoglobinhoz jóval gyorsabban kötődik mint az oxigén. Na itt már számíthat az az 5%-k.

DFK 2017.06.08. 16:59:22

@Macropus Rufus: valamint szemben a szén-dioxiddal, a szén-monoxid kovalensen köt a hemoglobinhoz. Hiába viszed a súlyos CO mérgezettet levegőre, hiába tisztul ki a tüdeje, nincs elég szabad hemoglobinja az oxigén/szén-dioxid szállításhoz.

padisah 2017.06.08. 17:00:07

@Macropus Rufus: nem, a szén-monoxidból pár (tized?)százalék is gyilkol, mert a CO molekula poláros, sokkal erősebben kötődik a vér hemoglobnjához mint az oxigén, ezért belélegezve a vért tönkreteszi, az nem tud oxigént szállítani

A CO2 kis koncentrációban veszélytelen, nagy koncentrációban viszont akadályozza a tüdőt hogy leadja a vérből, ezért a vér co2 koncentrációja lesz olyan magas, ami a halált okozza. Gázok a földi gravitáció mellett nem válnak szét ennyire sűrűség alapján, felpörgetett centrifugával lehet ezt előidézni. Borospincékben haltak már meg emberek a co2 mérgezés miatt.

padisah 2017.06.08. 17:02:21

"A felszínre jutó anyagok - úgymint széndioxid, metán, nitrogén, kén, arzén, berílium"
ezek közül a nitrogén, mármint a nitrogéngáz N2, a levegő leggyakoribb alkotóanyaga 78%-a, az nem mérgező. A szerző minden bizonnyal a nitrogén-oxidokra gondolt.

FlybyWire 2017.06.09. 12:41:11

@Macropus Rufus: Itt a pont, folyamatosan keverik a CO-val, ahogy a "szerző" is.
:(
Utólag könnyű okosnak lenni...
süti beállítások módosítása