Utólag könnyű okosnak lenni...

2017. július 04. 18:56 - Al

Killer Coke: a Coca Cola gyilkosságok története

coke8.jpg

Kolumbiában a polgárháború alatt olyan mindennaposak voltak a száguldó motorról elkövetett gyilkosságok, hogy  egy időben jogszabály tiltotta hogy két személy utazzon egy motoron. Így amikor egy reggel egy motor gördült be a carepai Coca Cola palackozó üzem elé két utasával, mindenki sejtette, hogy ez nem szokványos látogatás lesz.

 Az út mentén álló kőmadonna aznap már látta egyszer ezt a párost a palackozóhoz hajtani. Vagy fél órával korábban jártak az üzemnél, és a műszak végén távozó munkásokkal beszélgettek. Arra voltak kiváncsiak, merre találják Isidro Gilt, és hamar választ is kaptak: a férfi az üzem kapujánál teljesít szolgálatot. A motorosok az eligazításra bólintottak és elhajtottak, hogy rövidesen újra visszatérjenek, mikor már kisebb a forgalom a palackozó bejáratánál.

coke3.jpg

Carepa. Hírhedtté vált az itteni palackozó.

Maga Isidro Gil is látta a jelenetet. Nyilván számára is egyértelmű volt, hogy miről lehet szó, de nem volt más választása, folytatta a munkáját. A 28 éves fiatalember már régóta dolgozott az üzemben: valaha a gyártósornál kezdte, majd 1994-ben (két évvel a végzetes események előtt) átkerült a kapuba, ami nem volt a legbiztonságosabb munkakör. Különösen, hogy ebben az időben szaporodtak meg a paramilitáris szervezetek részéről érkezett fenyegetések az élelmiszeripari szakszervezet - SINALTRANIAL (Sindicato Nacional de Trabajadores de la Industria de Alimentos) - vezetői felé.

Amikor Gilt titkárrá választották, két szakszervezeti vezetővel,  José Eleazar Mancóval és Luis Enrique Gómezzel már végeztek a halálbrigádok.

A fenyegetést mindenki a saját bőrén érezte, amit az is mutat, hogy 1993-ban a Coca Cola üzemeiben a szakszervezeti tagok száma 1300-ról 450-re csökkent.

coke2.gif

Coca Cola: rendíthetetlen világbirodalom.

A halálbrigádok fő ellenségei a dzsungelben bujkáló gerillák voltak, de célpontnak tekintettek bárki mást is, aki feltételezhetően a gerillák oldalán állt, azaz baloldali politikusokat, értelmiségieket és természetesen a szakszervezetek vezetőit. 

granite.jpg

Granite rövidnadrág - 7199 Ft.

Aznap december 5-e volt, fontos nap a carepai Coca Cola palackozó dolgozói számára. Aznap délutánra volt megbeszélve ugyanis a találkozó, amelyen az üzem vezetői választ adtak volna a szakszervezet egy hónappal korábban benyújtott ultimátumára, amelyben magasabb béreket, biztonságosabb környezetet, és nagyobb jogbiztonságot követeltek a dolgozók számára. A találkozóra azonban váratlan események miatt végül nem került sor.

coke5.jpg

Itt készülnek a finomságok.

- Te vagy Isidro Gil? - lépett az egyik motoros a kapuban álló férfihez. Az egy pillanatig hezitált, mielőtt válaszolt volna. - Én vagyok. Miért kérdezi? - Beszélnünk kell valakivel odabent. - válaszolt a motoros. - Várjanak kicsit. Először hadd engedjem be a teherautót, aztán segítek -  mondta Gil, és kitárta a kaput, hogy a Coca Cola emblémás teherkocsit beengedje a palackozó területére. A kocsi takarásában a két motoros is besétált, majd amikor az autó továbbhajtott, egyenesen Gil elé léptek, és egyikük egy revolvert nyomott a homloka közepére, és főbe lőtte.

A lövéseket hallva Luis Adolfo Cardon, Gil munkatársa odarohant a helyszínre. Még látta a férfit összeesni és a két bérgyilkost motorra pattanni."

"Felemeltem, de már meghalt. Borzalmas volt"

- idézte fel a férfi. Cardont később elrabolták, a szakszervezet vezetőit pedig nyíltan megfenyegették, hogy vagy berekesztik a munkát, vagy ők is meghalnak. 2 nap múlva ismét fegyveresek érkeztek a palackozóba, ekkor már minden munkást összehívtak, és ultimátumot intéztek hozzájuk: vagy véget vetnek az egész szakszervezetesdinek délután 4 órára, vagy mindannyian meghalnak.

Az események után a palackozó vezetése új szerződéseket kezdett összeállítani.

Olyan tapasztalt, régi munkásokat, akik eddig havi 380 dollárt kerestek a gyárban, ettől kezdve 130 dollárért szerződtettek.

Isidro Gillel együtt összesen 8 szakszervezeti vezető végezte hasonlóan, mígnem a SINALTRANIAL végül feladta a küzdelmet, és a munkások érdekképviselet nélkül maradtak Carepában. A helyiekben semmi kétség nem volt afelől, hogy a gyilkosságokat személyesen az ültetmény menedzsmentje szervezte a gigacéggel teljes összhangban, így hamarosan tüntetéssorozat indult a gyilkosságok miatt. Sőt, állításuk szerint az üzem vezetője, Ariosto Milan Mosquera maga is mondta a munkásoknak, hogy parancsot adott a halálbrigádoknak a szakszervezet szétverésére.

Ugyanebben az évben a bucaramangai palackozóban 3 szakszervezeti vezetőt terrorizmus vádjával letartóztattak, majd miután fél évig börtönben voltak, minden további nélkül szabadon engedték őket, bocsánatkérés, kompenzáció vagy bármi efféle nélkül.

coke1.jpg

Áldozatok

A SINALTRANIAL jogi elégtételt követelt a munkások legyilkolása és megfélemlítése miatt, ezért 2001-ben beperelték a Coca Colát, kolumbiai leányvállalatát, a Panamcot, és még pár másik palackozót a floridai bíróságon. A vád szerint a vállalat felbérelte az UAC (Autodefensas Unidas de Colombia - Kolumbiai Egyesült Önvédelmi Erők) paramilitáris szervezet tagjait, hogy fenyegessék a szakszervezet vezetőit, illetve meggyilkolják azokat. A Coca Cola természetesen tagadta a vádakat, a Panamco pedig perrel fenyegetett rágalmazás miatt. 

coke6.jpg

A bíróság a Coca Cola elleni vádakat hamar ejtette, az eljárás két palackozó vállalat, a Bebidas y Alimentos és a Panamerican Beverages ellen folyt tovább, de végül őket sem marasztalták el. A bíróság döntése után  a szakszervezet a Killer Coke kampánnyal próbálta meg felhívni a nagyvilág figyelmét a viszásságokra.

A The Coca Cola Case című dokumentumfilmben 2 kamionsofőr nyilatkozik munkájukról a gigavállalatnál. Elmondják, hogy

mindenért nekik kell fizetniük: a biztosításért, az egyenruháért, az őket ért lopásokért és egyéb károkért, a teherautót pedig naponként bérelniük kell a Coca Colától. Reggel 6-tól este 9-ig dolgoznak, 15 dollárért.

Míg az UAC és a Coca Cola közötti kapcsolatot a bíróság előtt nem sikerült bizonyítani, más szemmel látható bizonyítékai is vannak, hogy a Coca Cola minden rendelkézésére álló eszközzel kűzd a szakszervezetek ellen Kolumbiában.

Egy munkás a vezetők irodájában a szakszervezeti tagok fotóinak gyűjteményére bukkant.

A medellini palackozónál az üzem igazgaja többször is erőszakosan oszlatta fel a szakszervezeti tagok tüntetéseit, amihez a rendőrség segítségét vette igénybe. A tiltakozó munkásokat rögtön elbocsátották, és azokat is, akik a SINALTRANIALba akartak belépni. Biztos ami biztos, a rendőrség a tüntetések után is a gyárban maradt, napi 24 órában terrorizálva a munkásokat.

"Ha elveszítjük ezt a harcot a Coca Cola ellen, akkor először a szakszervezetünket fogjuk elveszteni, aztán a munkánkat, végül pedig az életünket!"

- összegezte a helyzetet Juan Carlos Galvis, a SINALTRANIAL alelnöke.

coke7.jpg

Az áldozatokra emlékeznek.

 Avelino Achicanoy — Pasto palackozó (1990)
Jose Eleazar Manco David — Carepa palackozó (1994)
Luis Enrique Giraldo Arango — Carepa palackozó (1994)
Luis Enrique Gomez Granado — Carepa palackozó (1995)
Isidro Segundo Gil — Carepa palackozó (1996)
Jose Librado Herrerra Osorio — Carepa palackozó 1996()
Oscar Dario Soto Polo — Monteria palackozó (2001)
Adolfo de Jesus Munera Lopez — Barranquilla palackozó (2002)
Ricardo Ramon Paublot Gomez — Barranquilla palackozó (2012)

46 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://iparikatasztrofak.blog.hu/api/trackback/id/tr4912638515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

David Bowman 2017.07.04. 20:36:57

Nem iszom többé Kokakólát.

Emide Buda 2017.07.05. 10:42:05

A címkéje szerint tartalmaz foszorsav-észtert is, ami nem mellesleg gyomirtók alapanyaga.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.07.05. 16:16:17

Náluk dolgoztam 2 évig. Korrekt munkahely volt.

Az, hogy szakszervezet nem nagyon lehet a cégnél, az tény. Ilyen csak azon kólarészlegeknél lehetséges, melyek fejlett nyugati országokban vannak.

PITTA 2017.07.05. 16:23:10

@Emide Buda: Sőt Dihidrogén-oxidot is! :-D

Gazz 2017.07.05. 16:38:10

@Emide Buda: Ne beszélj hülyeségeket.
Foszforsavat tartalmaz, ami a savanyúságot adja.
A szervetlen vegyület foszforsav nem egyenlő a baromi mérgező szerves foszforsav észterrel.
Persze a foszforsavnak is vannak hátulütői (fogromlás, csontritkulás), de nem mérgező anyag.

Thomas Dantes 2017.07.05. 16:44:07

@Emide Buda: A H2O is alapanyaga a gyomirtóknak. És?
A foszforsav számos élelmiszerben megtalálható, semmilyen mellékhatása nem ismert.

Alapvető kémia...

c 2017.07.05. 16:44:15

@Emide Buda:
Ezért sem nő gyom a gyomrunkban.

GrG 2017.07.05. 16:53:46

Azért az az anyag ami fogromlást és csontritkulást okoz szerintem mérgező max nem öl meg...

Kelly és a szexi dög 2017.07.05. 17:38:29

America's favorite moment.
The best friend thirst ever had.
Coca-Cola … makes good things taste better.
Things go better with Coke.
Coke adds life.
Can't beat the feeling!
Can't Beat The Real Thing.
és
The Coke Side of Life...

Bicepsz Elek77 2017.07.05. 17:43:27

Gyenge+gyava sz.rok. Fobe kellett volna loniuk a managementet valaszkent es egybol kussolas lett volna. Sztalin elvtarsek hasonloan harcoltak Gruziaban 1903-14 kozott.

SH4RK 2017.07.05. 17:45:09

@GrG: Mekkora mennyiséget kell fogyaaztani belőle, hogy kimutatható legyen a hatása? Mythbusters-ben volt egy rész erről, ha jól emlékszem, arra jutottak, hogy elég sokáig kell kólában áztatni a fogat. Ellenben a benne, és a mindenben levő cukor sokkal hamarabb végez a fogaddal.

wrstjnethn 2017.07.05. 17:45:25

@Emide Buda: meg vizet is tartalmaz, ami meg a hypo egyik alapanyaga.

Buchhalter 2017.07.05. 18:39:34

A cikk nem tér ki rá,de bizony a baloldali gerillák rendre brutális választ adtak az ilyen gennyes lépésekre. Tény ,hogy a jobboldali katonai szervezeteket az USA támogatta sokáig fegyverrel,pénzzel és könyökig benne voltak a dorg bizniszben is szenátori szinten.Csak amikor már a saját gyerekeik döglöttek bele a drogba és lett közfelháborodás Amerika szerte akkor kezdtek visszakozni. A baloldali gerillák több száz vérszívó felső osztálybelit végeztek ki családostól(gyártulajdonosok, ügyészek,főbírák,rendőr és katonatisztek,politikusok stb) Érdekes az egyszeri Kolumbiai nép nem nagyon sajnálta őket.Így járnak azok akik Amerikával haverkodnak.Vér és könnyek.

midnight coder 2017.07.05. 19:29:29

@Buchhalter: Na ja, észak-korea is milyen remek hely... Az egyik oldalon van pár szagszervezeti tag, a másik oldalon úgy 120 millió civil akiket a vörösnácik végeztek ki, Lenin elvtárs, Sztálin elvtárs, Vörös Khmerek, kicsi kínaiak a kulturális forradalomtól a milliók éhhalálát okozó mezőgazdasági kísérletekig.

2017.07.05. 20:53:15

A problémához az ember rendszerszinten álljon és közben igyon Coca-Colát, ha akar. Ugyanis a megoldottad a problémát, az után is gondolom szeretnél Coca-Colát inni.

fordulo_bogyo 2017.07.05. 21:00:44

@Emide Buda: Nem foszforsav esztert, hanem foszforsavat. Eg es fold a kulonbseg.

Buchhalter 2017.07.05. 22:15:27

@midnight coder: miért jössz a vörös terrorral? A fehér,vagy jobboldali annyival jobb volt? Ugyanolyan magukból kivetközött szadista vadállatok és bocs ha nem sírok utánuk.Egy bibliai idézet neked : ki kardot emel kard által vész el. Sztálinnal kár replikázni : a cári uralom és az azt kiszolgáló klientúra termelte ki . Az átlag orosz prolinak elege lett belőlük.Az más kérdés ,hogy ugyan úgy rossz lóra ültek. Putyin ennél sokkal kifinomultabb és diplomatikusabb. Na ő egy karakteres arc.Ügyesen egyensúlyozik a hatalomban. Az átlag ember elvan ,lecsap a szélsőségesekre lásd Csecsenföld,Dagesztán ill Moszkvából hazazavarta a sok muszlim Kazahot meg Kirgizt.Elcsatolta Krímet és Szíriában jól szerepelnek a fiúk.Az amcsik és Törökök által támogatott terrortaknyok mindenhol szét vannak verve.És néha néha itt ott olvashatod,hogy gyanús körülmények között meghalt pár török vagy amcsi "tanácsadó".

midnight coder 2017.07.06. 07:16:28

@Buchhalter: Nem mindegy, hogy pár száz szélsőségest nyírnak ki, vagy pár millió embert küldenek a vágóhídra. Ma Európában mindenki a nácikoktól retteg, és a Holocausttal példálózik - miközben a komcsik ennek többszörösért irtották ki. Jelen pillanatban is több tízezer ember van Észak-Koreában munkatáborban, és még amcsi turista gyerekeket is kinyírnak egy plakát eltulajdonításáért.

A gond az, hogy ma már egyre többen vannak kis hazánkban akik vagy nem éltek a Kádár-rendszerben, vagy csak a végében egy picit, és a baloldal igazi arcát már nemigen láthatták, és ha el is olvasták Orvelltől az Állatfarmot, nem hiszik el hogy ez tényleg ilyen volt. Pedig még a rendszerváltás története is centire pontosan le van benne írva, ami azért is vicces, mert a szerző 1945-ben írta meg.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.07.06. 09:05:30

COLA MÁMOR

Megiszok egy Colát,
Az mos engem jól át.
Savágyúval lövet
S vesémben a követ
Szétmállasztja hamar.
Jó is a lé, ha mar!

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2011/10/cola-mamor.html

maxval a mélyelemző birca · http://bircahang.org 2017.07.06. 09:15:50

@Buchhalter:

Így igaz. A nép nem könnyezi a likvidált népnyúzókat.

maxval a mélyelemző birca · http://bircahang.org 2017.07.06. 09:18:45

@midnight coder:

Latin-Amerikában a liberalizmus áldozatainak száma kb. az ezerszerese annak, amit a helyi komcsik öltek meg.

Ez egyébként így van világviszonylatban is. A kommunizmus áldoata kb. 40 millió ember az egész világtörténelemben, míg a liberalizmusé ennek a 10-szerese körül van.

erkölcsi hulla 2017.07.06. 09:48:23

@maxval a mélyelemző birca: "liberalizmus áldozatainak " - példát is mondj, akkor, meg áldozati számokat is, és hinni fogok neked

erkölcsi hulla 2017.07.06. 09:49:45

Hmm és iszom egy kólát, tiltakozásul ezekre a gyilkosságokra, mivel a kóla a diverzitás és a béke szimbóluma mint tudjuk. Meg kiteszek egy hessteget is hogy #kólaabékéértfaszomtudjaméghogymi, csak hogy trendi legyek és lássák a tömegek hogy komolyan gondolom.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.07.06. 10:07:03

@erkölcsi hulla:

Amerika, Afrika. Ázsia gyyarmatosítása. Rabszolgakeresledelem. Indiánok holokausztja. Manapság teljes régiók lerablása, éhínség előidézése.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.07.06. 10:08:28

@erkölcsi hulla:

Én szeretem a kólát. Pedig már nem dolgozom a cégnél. Nem értem miért kellene utálni egy italt, s miért kellene belőle valamiféle gonoszságjelképet fabrikálni.

Karipapa01 2017.07.06. 10:25:36

@MaxVal BircaMan HJCD: "Amerika, Afrika. Ázsia gyyarmatosítása. Rabszolgakeresledelem. Indiánok holokausztja. "

Szerinted ezek mind liberalisták voltak? Neked fogalmad sincs miről beszélsz! A középkorban mi? Spanyol, Portugál, Holland, Angol Liberális Királyság??? Professzor Úr! Taníts még! Taníts még minket :)

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.07.06. 10:49:51

@Karipapa01:

A liberalizmus kezdete a XVI. századi Hollandia, majd Anglia jött, s lassan a többi.

Ahol a liberalizmus késett, ott az emberirtás is kisebb volt. Példa: a spanyol és portugál gyarmatokon az indiánok nagy része memaradt, míg a holland és angol gyarmatokon 90+ % irtás lett.

A kizsákmányoló kereskedelem pedig igazi liberális találmány.

Anglia sose lett volna világhatalom a gyarmatai nélkül.

Karipapa01 2017.07.06. 12:02:22

@MaxVal BircaMan HJCD: "a spanyol és portugál gyarmatokon az indiánok nagy része memaradt, míg a holland és angol gyarmatokon 90+ % irtás lett."

Mondjuk ez némileg fordítva történt. A holland gyarmatok:

Holland Kelet-India (Nederlands Oost-Indië, 1596-tól, Indonézia elődje),
Holland-Guyana, a mai Suriname (1602);
1623–1654 között megpróbálták elhódítani a portugáloktól Brazíliát.
Searchtool right.svg Bővebben: holland kísérlet Brazília gyarmatosítására
Holland Nyugat-India (később Holland Antillák):
1632: Sint Eustatius,
1632–1654: Tobago,
1634: Curaçao,
1640: Saba;
Ceylon és 9 város Indiában (1644);
egy kisebb gyarmat Brazíliában (1630–1654);
Taivan (1624–1662);
a Hudson-folyó völgye Észak-Amerikában (1616–1667);
Afrikában:
1637: Elmina,
1640: São Paolo de Loanda,
1641–1643: São Tomé,
1652: Fokföld.

Gondolom ez mind tele volt indiánokkal ugye?
Különben Dél-Amerikában tényleg volt népírtás de ez kizárólag vallási alapon, a kereszténység terjesztése miatt. De még így is az őslakosok nagy része a behurcolt betegségek miatt halt meg. Ha a spanyolok és portugálok csak turistaként látogattak volna oda, ez akkor is megtörténik. Ehhez pedig a liberalizmusnak végképp semmi köze.

Karipapa01 2017.07.06. 12:04:06

@MaxVal BircaMan HJCD: "Anglia sose lett volna világhatalom a gyarmatai nélkül."

Ja még hozzáteszem, hogy Angliának azért voltak gyarmatai, mert világhatalom volt, nem pedig fordítva.

Köksal Baba 2017.07.06. 12:19:36

@Karipapa01: A baktériumok és a vírusok is liberálisok, válogatás nélkül fertőznek meg mindenkit.

Felesleges ennek a buggyant fasisztának tényeket írni, teljesen elvesztette a realitás érzékét.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.07.06. 12:27:24

@Karipapa01:

A kereszténység terjesztése megmentette az indiánokat. Éppen a katolikus egyház érte el, hogy az indiánok minősüljenek emberek, s a gyarmatosítók ne kényszeríthessék őket rabszolgasorba.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.07.06. 12:28:37

@Karipapa01:

A liberális rend nélkül ez nem ment volna. Akkor lett az egész maximálisan profitáló, amikor a gazdasági érdek szabadjára lett engedve.

Karipapa01 2017.07.06. 14:02:54

@Köksal Baba: Igazad van! De minden alkalommal valami mentális kényszert érzek, hogy megpróbáljam. Már attól tartok, hogy legyűr, de nem tudok ellenállni. Végül is igaz lehet az a közmondás, hogy egy bolond százat csinál. De még kűzdök! :D

Karipapa01 2017.07.06. 14:34:01

@MaxVal BircaMan HJCD: "A kereszténység terjesztése megmentette az indiánokat. Éppen a katolikus egyház érte el, hogy az indiánok minősüljenek emberek, s a gyarmatosítók ne kényszeríthessék őket rabszolgasorba."

Nem mondod... Muhaha!!!! A gyarmatosítók kirabolták, lerombolták a kegyhelyeiket, megkínozták, kivégezték azokat, akik nem akartak áttérni a katolikus vallásra mindezt annak érdekében, hogy "embernek minősüljenek" és ne legyenek rabszolgák, amik egyébként is lettek!!! Sőt tették ezt a liberálisok, akiknek egyébként tökmindegy, hogy kinek milyen a vallása. Jaj birka, hagyjuk ezt...

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.07.06. 14:48:41

@Karipapa01:

S hol az ellentmondás? A liberális gyarmatosítók kiirtandó, de legalábbis kihasználandó állatoknak tekintették őket. Míg a keresztény papok megtérítendő embereket láttak bennük. Ha ez utóbbiak nem lettek volna, ma csak mutatóban lenne pár indián.

CoolKoon 2017.07.07. 07:08:33

@Emide Buda: A címkéje szerint tartalmaz vizet is, ami permetek, sőt, a kivégzéshez használt injekciók egyik alapanyaga is........

CoolKoon 2017.07.07. 07:11:54

@Buchhalter: Igeeen? Nos, lássuk, mi történik azzal, aki a ruszkikkal haverkodik: 1956, 45 évnyi kizsákmányolás és szipolyozás, meg persze a pánszlávizmus nevű, tömény aljasság (illetve bármilyen más gyűlöletpropaganda, abban mindig is jók voltak). Tessék választani....ja, annak, aki rubelben kapja a fizetését, nem muszáj...

CoolKoon 2017.07.07. 07:14:42

@maxval a mélyelemző birca: "A kommunizmus áldoata kb. 40 millió ember az egész világtörténelemben, míg a liberalizmusé ennek a 10-szerese körül van. " - Ez a szám mégis hogy jött ki? A hasadra csaptál, és úgy?

Buchhalter 2017.07.07. 20:07:17

@CoolKoon: kicsit ostoba vagy.Egyáltalán nem éltettem a baloldali terrort sem.De a te nézőpontod szerint ha valaki magasabb bért szeretne kiharcolni azt le kell lőni?! Igazi fasiszta papucs állatka vagy.Olvasd el mit írtam,utána fröccsögjél gyógyegérke aki ott lapul a foteljában.

CoolKoon 2017.07.07. 21:08:39

@Buchhalter: Gyönyörűen erőlködve próbálod meg kiforgatni a szavaimat meg terelni. Nos, emlékeztetőül, te ezt írtad: "Így járnak azok akik Amerikával haverkodnak.Vér és könnyek." Ja és még lejjebb még ezt is: "Na ő egy karakteres arc.Ügyesen egyensúlyozik a hatalomban. Az átlag ember elvan ,lecsap a szélsőségesekre lásd Csecsenföld,Dagesztán ill Moszkvából hazazavarta a sok muszlim Kazahot meg Kirgizt.Elcsatolta Krímet és Szíriában jól szerepelnek a fiúk.Az amcsik és Törökök által támogatott terrortaknyok mindenhol szét vannak verve." Te is pontosan tudod, hogy erre reagáltam 56-ot, a pánszlávizmust, meg az oroszok által itt elkövetett többi, magyarellenes gazságot. Nem, te nem a baloldali terrort élteted, hanem Putyin elvtárst, és az általa megtestesített orosz imperializmust.
De hogy a cikkhez is hozzászóljak, pontosan tudom, milyen gátlástalan pszichopaták irányítják az amerikai nagyvállalatokat. Trump ennek szinte iskolapéldája. Ami meglep, hogy pont a Coca Cola csinált ilyen aljas kis trükköket, mert róluk nem gondoltam volna. Hát ez van.
Ami pedig a magasabb béreket illeti, a szakszervezeti vezetőket ugyanolyan kommunista csőcseléknek tartom, mint az ún. "baloldali" értelmiségieket, amik nyugaton igencsak intenzíven garázdálkodnak (szaporodnak, mint a patkányok, méghozzá szellemi fertőzéssel). Ennek ellenére a szakszervezetisek lelövöldözését mélységesen ellenzem, két okból is: egyrészt az effajta maffiamódszerek csak az imádott Putyin elvtársadra és hozzá hasonló diktátorokra jellemzők (mint pl. Erdogan, a koreai dagi kölyök, Homeini/Hamenei kecskehágó nagyajatollahok, Maduro, és még sorolhatnám), értelmes ember ilyesmivel nem mocskolja be a kezét. Másrészt pedig akinek nem fűrészpor van a fejében (agy helyett), az tudja, hogy ezzel veszélyes precedenst teremt, és olyan folyamatokat indít be, aminek a végén esetleg őt is legyilkolják családostul (adott esetben elég gyorsan).
Ja és mi van, Moszkvában nem szóltak, hogy magyarul a nemzetneveket (mint pl. kazah, török, kirgiz stb.) kisbetűvel írjuk?

Buchhalter 2017.07.07. 22:20:48

@CoolKoon: fárasztó vagy és te is kiforgatod a szavakat.Putyint a hazája szemszögéből tartom jó politikusnak.Tudja mi kell az egyszerű orosz léleknek .Sikeresen kitakarította a CIA-s báb oligarchákat és mivel az Amik már túlságosan közel lopoztak az érdek szférjához ,lásd Ukrajna .Lépett egy elég durvát.Bocs,ha nem sajnálom az Ukránokat akik elég szemetek a kárpátaljai magyarokkal.Igaz,már Grúzia 2008-as lerohanása is jelzés értékű lehetett volna az amiknak és a vele haverkodóknak. Egy hét alatt a Grúzok megtörtek és úgy mint nálunk 56-ban nekik se ment segíteni senki. Ha már Putyin annyira téma lett okosan kell vele politizálni.Lehet utálni ,gyűlölni de még mindig ütőképes és Európa határaihoz közel lévő hadsereggel rendelkezik. A dédapám a II világháborúban esett el pont az Oroszfronton ,szóval egyáltalán nem a szívem csücske az orosz nép ,de az erősebb ellenféllel okosan kell taktikázni. Erdogant is felhoztad,de neki nem jósolok nagy jövőt.Törökország gazdasága sokkal sérülékenyebb mint az Oroszoké és már túl sok mindenkivel rúgták rúgta össze a port.Lásd EU azon belül is erősen Németországgal,Görögország zsigerből utálja (Ciprus,történelmi múlt) most keménykedik az Öböl menti Arab országokkal is.Ott van még Irak ahol kéretlenül vonult be és persze Szíria.Oroszokkal hol jóban hol ellenséges viszonyban van. Ha a gazdasága továbbra is stagnál ill lejtmenetbe kerül ,Erdoganak garantált a bukás ,vagy egy orvlövész a saját háttér hatalmából. A szakszervezetek meg jó ha vannak.Lásd nyugaton nekik köszönhetőek az élhetőbb bérek és minőségibb szoc. ellátások. Persze abban igazad van hogy mint mindenhol ide is befurakodnak a megélhetési bűnözők.Lásd Gaskó testvér is a MÁV-nál. Erre mondanám azt ,hogy fékek és ellensúlyok az élet minden terén és akkor egy csomó ,véres dolog megúszható ,vagy jelentősen tompítható.

CoolKoon 2017.07.09. 16:12:00

@Buchhalter: "Tudja mi kell az egyszerű orosz léleknek ." - Attól még az, ami az orosz léleknek kell, a magyarságnak nagyon nem tesz jót.

"Bocs,ha nem sajnálom az Ukránokat akik elég szemetek a kárpátaljai magyarokkal." - Én se sajnálom az ukránokat (akik mellesleg pont ugyanolyan bunkók, mint az oroszok, hiszen majdhogynem azok is), és szerintem Európa értelmesebb része se sajnálja őket. Ez ugyanis nem a sajnálatról szól, hanem a veszélyes precedensről. A Krím-félsziget gerillaszerű lerohanásával ugyanis azt üzente Európának, hogy ezt képes (és hajlandó) bárhol, bármikor megtenni (megismételni), ha a területen csak egy kicsi kis orosz kisebbség is van. A balti államok pedig ettől nagyon fosnak, hisz (a szovjet időkben erőltett betelepítések miatt) náluk nagyon sok orosz van (és jelenleg az amerikaiak meg se tudnák őket védeni, hiszen mire a felmentő sereg elérne oda, addigra már az összes balti állam elesne), de hasonlóan van ezzel Moldávia (ami mondjuk senkit se érdekel) meg Fehéroroszország is. Ebből pedig fegyverkezési verseny lesz, abból pedig háború. És Putyin ezt persze leszarja, hiszen akár mind a 150 millió alattvalóját a biztos halálba küldi, csak hogy meglegyen az orosz imperializmus reménye. Nála épeszűbb politikusok viszont nem akarnak háborút.

"az erősebb ellenféllel okosan kell taktikázni." - Igazából már rég fel kellett volna venni a kesztyűt, de vsz. Vityacsászárnak a tökét szorongatja valamivel, ezért nem harcol ellene. Ami mellesleg igencsak ijesztő gondolat...

"Ha a gazdasága továbbra is stagnál ill lejtmenetbe kerül ,Erdoganak garantált a bukás" - Ezzel csak az a baj, hogy a cezaromániája meg a nárcizmusa miatt nagy harcok nélkül nem adná fel. Annak az eredménye pedig egy csomó, Európa felé meginduló török menekült lenne. Ezért kéne "okosan" félreállítani.

"Lásd nyugaton nekik köszönhetőek az élhetőbb bérek és minőségibb szoc. ellátások." - Ja. Amerikában nekik köszönhető, hogy a 90-es évek végéig az ÖSSZES acélmű és vaskohó a Távol-Keletre vagy Kelet-Európába települt, hogy ugyanott az autógyárak szétrohadtak (még a saját, hazai piacuk is kicsúszott alóluk), meg hogy úgy általában minden iparág menekült onnan, ahova tudott (főleg a nehézipar, meg úgy általában az alacsony hozzáadott értékkel dolgozó ágazatok). Európában pedig ezeknek a rohadékoknak "köszönhető" a vasárnapi/ünnepi zárvatartás, meg egyéb szörnyszülött intézkedések (pl. az, hogy Franciaországban lehetetlen kirúgni egy alkalmazottat, ezért nem is vesznek fel ott alkalmazottnak szinte senkit), amelyek rengeteget ártottak az alkalmazottaknak és a cégek versenyképességének egyaránt. Ezért kell minden ilyen szomorú történethez hozzátenni, hogy igen, nem kívánja az ember ezeknek a halálát se, de az mit sem változtat azon a tényen, hogy a szakszervetisek egyrészt büdös komcsik (mindenhol azok, pl. Barroso is ilyen háttérből jött), másrészt pedig aljas rohadékok.

Buchhalter 2017.07.09. 17:06:57

Szerintem Putyin nem olyan szélsőséges mint ahogy beakarod állítani.Megtehette volna ,hogy mint Grúziában egyszerűen ledarálja az Ukránokat ,de megelégedett a Krímmel és két megyével.Különben is az amcsik jöttek azzal hogy rakétákat telepítenének Ukrajnába.Annyira ma már senki sem jönne ki jól orosz politikai körökben sem ha hirtelen több ezer "hősi" halott katona lenne.A fegyverkezési versenyt az amcsik ugyan úgy generálják a háttér lobbi egy része ebből él az oroszok is. Okés ne legyen szakszervezett, akkor hogyan fékeznéd be a profit orientált versenyszféra mindenre kapható tőkéseit? Majd egy kis ejnye-bejnyével hogy szegény melós meg szellemi dolgozó ne csak éhbért kapjon ami középtávon betenne a belső fogyasztásnak?? Példád a Távol -Kelettel nem ilyen egyszerű és ma már az is árnyalt.Jó pár cég a rossz minőség a korrupció miatt kivonult és nem egyszer inkább Európát választották.Kínában is kemény melós lázongások voltak a pocsék fizetések miatt .Ma már egy kínai annyit keres mint egy magyar vagy román sori melos.Szerintem Vityát se zsarolják az oroszok,max talán az olcsó gázzal ,de lásd be az Unió is ( főleg a mag országok) piacnak és egyéb erőforrásnak tekintenek minket a többi volt posztkomcsi országgal egyetemben. Vitya csak próbál lavironi a sakktáblán és kárálhatsz ,de eddig nem áll rosszul.Kis ország vagyunk kis lehetőségekkel .

Al 2017.07.11. 14:40:09

@MaxVal BircaMan HJCD: Tudomásom szerint az USÁban a katolikus egyház sosem volt jelen történelem- politikaformáló erőként. Európai agynak furcsa, de elenyésző vallási kisebbség ott inkább. A kereszténység egy - vagy több - másik irányzatára gondolhatsz. Az biztos, hogy a kévkerek például alaposan kiállhattak értük, mivel ők a rabszolgaság ellen is küzdöttek.

Al 2017.07.11. 14:41:24

@Al: És akkor most jövök rá, hogy Dél-Amerikában vagyunk. :D Gratula magamnak.
Utólag könnyű okosnak lenni...
süti beállítások módosítása