Utólag könnyű okosnak lenni...

2016. április 25. 12:16 - Al

Csernobil szelfi

cs1.jpg

30 éve történt a csernobili atomkatasztrófa. Maga Csernobil valójában csak a hatalmas atomerőműnek adott helyet, a felrobbant atomerőmű dolgozói és családjaik a közeli Pripjaty városkában éltek. Az akkori viszonyokhoz képest nagyon is modern, gazdag, mutatós és kényelmes települést direkt az ő kedvükért hozták létre, hogy a szovjet atom szorgos munkásai semmiben ne lássanak hiányt. 

cs_70

Pripjaty 1970-ben, amikor még nem is álmodtunk Csernobilról.

Azután 30 éve egy borzasztó napon végzetes hiba történt. Miután felismerték a tragédia mértékét, egy Ukrajnából Fehéroroszországba is átnyúló, nagy kiterjedésű "zónából" kitelepítették a lakosokat. A több mint tucatnyi települést tartalmazó veszélyes területet először a természet vette újra birtokába, majd a sugárzás veszély csökkenésével a turisták. És velük jelent meg napjaink egyik legabszurdabb műfaja: a Csernobil szelfi. Az igazi vademberek sportja.

csernobili_ima

cs3

Pripjatyi háztető, impozáns kilátással

cs5

Piknik az atom sújtott területen

cs6

2014 szilvesztere: elszánt orosz hülyegyerekek Pripjatyban ünnepelnek. A fiúk "stalkerekre" vadásztak, de egyet sem találtak.

stalker

A Tarkovszkij kultfilmet ihlető regény halálos zónákban kóborló szerencsevadászokról, "stalkerekről" szól.

 

cs8

A parti utóhatása

cs9

A legtöbb csernobili albumon feltűnik az elhagyatott pripjatyi vidámpark sárga óriáskereke

cs10

Naná, ezt sem lehet kihagyni!

cs11

Terpeszkedés a háztetőn.

cs_haz

Az igazi szellemvárosban évről-évre egyre több fiatal jelenik meg, akik nem érzik elég belevalónak magukat, ha nem fényképezkednek a kihalt pripjatyi utcákon és házakban.

cs_baba

A katasztrófa legközvetlenebb túlélőivel egyébként Szvetlana Alekszijevics, az idei irodalmi Nobel-díj fehérorosz nyertese készített interjúkötetet, amelyek sokkal megrendítőbbek az idegesítő fotóknál, Csernobili ima címmel.

 

Ha érdekelnek az ipari katasztrófák, a munkavédelem és a jó bakancsok, LÁJKOLJ MINKET a Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://iparikatasztrofak.blog.hu/api/trackback/id/tr7411938923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Utólag könnyű okosnak lenni...
süti beállítások módosítása